Nasrín Sotudíové hrozí až 34 let ve vězení a 148 ran bičem

Íránská právnička Nasrín Sotudíová čelí až 34letému trestu ve vězení a 148 ranám bičem ve dvou probíhajících soudních procesech. Obvinění proti ní vznesená jsou přitom výlučně za její aktivity v oblasti lidských práv, včetně ochrany žen protestujících proti nucenému nošení hidžábu a její otevřený nesouhlas s trestem smrti.

K nespravedlivému soudnímu procesu došlo v nepřítomnosti právničky 30. prosince 2018. Sotudíová se soudního procesu odmítla zúčastnit s odkazem na nespravedlivou povahu soudního řízení.  Nasrín je stíhána za sedm různých obvinění. Některá z nich souvisí s odmítáním zákona o povinném nošení hidžábu. Úřady jako důkazy viny použily i takové aktivity Sotudíové jako sundání šátku během návštěv věznic, ochrana žen, které v roce 2018 nenásilně protestovaly proti nucenému nošení hidžábu a byly za to stíhány, poskytnutí rozhovorů o násilném zatýkání a zadržování žen, položení květin na místo, kde byla jedna z žen při protestu násilně zadržena. Další obvinění se týkají údajného ohrožení národní bezpečnosti a mají souvislost s její prací s lidskoprávními organizacemi, včetně kampaně Krok za krokem ke zrušení trestu smrti.

10.6.2019

1 168 694 lidí po celém světě podepsaly petici za propuštění Nasrín Sotudíové z vězení.

Děkujeme za každý podpis!

30.10.2018

Nasrín Sotudíové byla udělena Cena PEN Kurta Tucholského za rok 2018

Nasrín Sotudíová, íránská právnička a lidskoprávní aktivistka, byla vyhlášena vítězkyní Ceny PEN Kurta Tucholského za rok 2018.

18.3.2019

Nenecháme Nasrín Sotudíovou trpět ve vězení!

Na íránské ambasádě jsme předali 6000 podpisů a upozornili na nesmyslnost vězení a bičování pro lidskoprávní právničku.

12.3.2019

Írán: 33 let ve vězení a 148 ran bičem pro Nasrín Sotudíovou

Nasrín Sotudíovou odsoudili k 33letému trestu ve vězení a 148 ranám bičem. Na svém facebookovém profilu to uvedl její manžel Reza Khandan.