Írán: 33 let ve vězení a 148 ran bičem pro Nasrín Sotudíovou

Nasrín Sotudíovou odsoudili k 33letému trestu ve vězení a 148 ranám bičem. Na svém facebookovém profilu to uvedl její manžel Reza Khandan.

Jde o nejvyšší trest udělený obránkyni lidských práv, který zdokumentovala Amnesty, což naznačuje, že íránské úřady zvyšují represivní opatření v souvislosti s ženskými právy.

Sotudíová otevřeně hájí ženská práva v Íránu a obhajuje ženy zatčené a stíhané za poklidné protesty proti zákonu o povinném zahalování. Zasazuje se také o zrušení trestu smrti v Íránu.

Na případ Sotudíové byl uplatněn článek 134 íránského trestního zákoníku, který soudcům umožňuje uložit obviněným vyšší trest, než ukládá zákon, pokud obžalovaný čelí více než třem různým obviněním. Soudce íránské právničky Mohammad Mohiseh stanovil pro každý ze sedmi obvinění nejvyšší možný trest a navíc přidal další čtyři roky. Celková výše trestu se tak vyšplhala až na 33 let.

Je neuvěřitelné, že Sotudíová čelí tak nepřiměřeně vysokému trestu pouze za svou právnickou činnost související s lidskými právy, obranou práv žen a zasazováním se o změnu zákona proti povinnému zahalování žen.

Nasrín byla o rozsudku informována úředníky ve vězení Evin v Teheránu, kde si od června 2018 odpykává pětiletý trest na základě obvinění, za která nebyla nikdy souzena ani odsouzena.

13.3.2019

18. 3. v 11:00: Předávka petice - přijďte před íránskou ambasádu!

Petici za Nasrín předáme v pondělí 18. března osobně v 11 hodin. Připomeneme si nejenom 33 let, které by měla Nasrín odsedět ve vězení ale i neuvěřitelných 148 ran bičem.

5.3.2019

Nasrín Sotudíové hrozí až 34 let ve vězení a 148 ran bičem

Íránská právnička Nasrín Sotudíová čelí až 34letému trestu ve vězení a 148 ranám bičem ve dvou probíhajících soudních procesech. Obvinění proti ní vznesená jsou přitom výlučně za její aktivity v oblasti lidských práv, včetně ochrany žen protestujících proti nucenému nošení hidžábu a její otevřený nesouhlas s trestem smrti.

18.3.2019

Předání petice - podepisujte však dál!

V pondělí 18. 3. v 11 hodin jsme se sešli před íránskou ambasádou v Praze, abychom předali petici s dopisem za propuštění Nasrín.

30.10.2018

Nasrín Sotudíové byla udělena Cena PEN Kurta Tucholského za rok 2018

Nasrín Sotudíová, íránská právnička a lidskoprávní aktivistka, byla vyhlášena vítězkyní Ceny PEN Kurta Tucholského za rok 2018.