Mladý ruský blogger odsouzen ke 3,5 letům odnětí svobody za rouhání

Ruslan Sokolovsky byl dne 11.05.2017 odsouzen k trestu odnětí svobody v délce 3,5 let. Tím, že hrál hru Pokémon Go v ruské katedrále, natočil se při tom a video umístil na YouTube se dle soudu dopustil trestného činu rouhání a urážky věřících.
Blogger byl odsouzen na základě článků 282 (podněcování k nenávisti nebo nepřátelství a ponižování lidské důstojnosti) a 148 (porušování práva na svobodu svědomí a svobodu náboženského vyznání). Článek 148 byl upraven v roce 2013 přijetím tzv. zákonu o rouhání - od té doby je běžně využíván k sankcionalizaci různých "protipolitických" akcí, např. vystoupení punkové skupiny Pussy Riot. Podle ředitele ruské Amnesty International, Sergeje Nikitina, je Sokolovského případ dalším útokem proti svobodě projevu. Ačkoliv mladíkovo chování může být v mnohých očích zcela pochopitelně vnímáno jako projev neúcty k náboženství, samotný akt nestačí k jeho stíhání a odsouzení. V případě Sergeje Sokolovského lze tedy spatřit jasné poselství ruských autorit směrem ke všem, kteří by chtěli zesměšňovat groteskní zákon o rouhačství.

20.3.2019

Čečenský obránce lidských práv Ojub Titijev dostal čtyřletý trest

Městský soud v Šali v Čečensku odsoudil obránce lidských práv Ojuba Titijeva na čtyři roky v trestní kolonii.

5.3.2019

Mehman Husejnov, známý novinář a bloger z Ázerbájdžánu je na svobodě

Husejnov byl nespravedlivě odsouzen ke dvěma letům vězení za články o korupci státních úředníků. Před vypršením trestu proti němu úřady vznesly další obvinění.

26.9.2018

Írán: Úřady záměrně ohrožují zdraví vězněného aktivisty s rakovinou

Arash Sadeghi, íránský aktivista a bojovník za lidská práva, byl v roce 2016 odsouzen k 19 letům odnětí svobody a je považován za vězně svědomí. Od jeho zatčení je mu odpírán přístup k dostatečné lékařské péči, ačkoliv je ve špatném zdravotním stavu.

22.5.2018

5 let vězení pro pro Tašiho Wangčuka

Pětiletý trest odnětí svobody pro tibetského aktivistu je jasným signálem neustávajícího tlaku ze strany čínských úřadů na Tibeťany, jejichž jediným proviněním je pokojné uplatňování svých kulturních práv.