Mladý ruský blogger odsouzen ke 3,5 letům odnětí svobody za rouhání

Ruslan Sokolovsky byl dne 11.05.2017 odsouzen k trestu odnětí svobody v délce 3,5 let. Tím, že hrál hru Pokémon Go v ruské katedrále, natočil se při tom a video umístil na YouTube se dle soudu dopustil trestného činu rouhání a urážky věřících.
Blogger byl odsouzen na základě článků 282 (podněcování k nenávisti nebo nepřátelství a ponižování lidské důstojnosti) a 148 (porušování práva na svobodu svědomí a svobodu náboženského vyznání). Článek 148 byl upraven v roce 2013 přijetím tzv. zákonu o rouhání - od té doby je běžně využíván k sankcionalizaci různých "protipolitických" akcí, např. vystoupení punkové skupiny Pussy Riot. Podle ředitele ruské Amnesty International, Sergeje Nikitina, je Sokolovského případ dalším útokem proti svobodě projevu. Ačkoliv mladíkovo chování může být v mnohých očích zcela pochopitelně vnímáno jako projev neúcty k náboženství, samotný akt nestačí k jeho stíhání a odsouzení. V případě Sergeje Sokolovského lze tedy spatřit jasné poselství ruských autorit směrem ke všem, kteří by chtěli zesměšňovat groteskní zákon o rouhačství.

4.6.2019

Za připomínku masakru na Tchien-an-men na 3,5 roku do vězení

Soud s aktivisty pokračoval až do dubna 2019.

20.3.2019

Čečenský obránce lidských práv Ojub Titijev dostal čtyřletý trest

Městský soud v Šali v Čečensku odsoudil obránce lidských práv Ojuba Titijeva na čtyři roky v trestní kolonii.

26.9.2018

Írán: Úřady záměrně ohrožují zdraví vězněného aktivisty s rakovinou

Arash Sadeghi, íránský aktivista a bojovník za lidská práva, byl v roce 2016 odsouzen k 19 letům odnětí svobody a je považován za vězně svědomí. Od jeho zatčení je mu odpírán přístup k dostatečné lékařské péči, ačkoliv je ve špatném zdravotním stavu.

5.3.2019

Mehman Husejnov, známý novinář a bloger z Ázerbájdžánu je na svobodě

Husejnov byl nespravedlivě odsouzen ke dvěma letům vězení za články o korupci státních úředníků. Před vypršením trestu proti němu úřady vznesly další obvinění.