Mladý ruský blogger odsouzen ke 3,5 letům odnětí svobody za rouhání

Ruslan Sokolovsky byl dne 11.05.2017 odsouzen k trestu odnětí svobody v délce 3,5 let. Tím, že hrál hru Pokémon Go v ruské katedrále, natočil se při tom a video umístil na YouTube se dle soudu dopustil trestného činu rouhání a urážky věřících.
Blogger byl odsouzen na základě článků 282 (podněcování k nenávisti nebo nepřátelství a ponižování lidské důstojnosti) a 148 (porušování práva na svobodu svědomí a svobodu náboženského vyznání). Článek 148 byl upraven v roce 2013 přijetím tzv. zákonu o rouhání - od té doby je běžně využíván k sankcionalizaci různých "protipolitických" akcí, např. vystoupení punkové skupiny Pussy Riot. Podle ředitele ruské Amnesty International, Sergeje Nikitina, je Sokolovského případ dalším útokem proti svobodě projevu. Ačkoliv mladíkovo chování může být v mnohých očích zcela pochopitelně vnímáno jako projev neúcty k náboženství, samotný akt nestačí k jeho stíhání a odsouzení. V případě Sergeje Sokolovského lze tedy spatřit jasné poselství ruských autorit směrem ke všem, kteří by chtěli zesměšňovat groteskní zákon o rouhačství.

26.2.2020

Čína: Knihkupec, který dostal trest 10 let vězení, musí být propuštěn

Absurdní obvinění ze špionáže je výsměch spravedlnosti.

16.1.2020

Vězení za vraždu Berty Cáceres

Trestní soud v prosinci 2019 v Hondurasu odsoudil sedm z osmi osob obviněných z vraždy Berty Cáceresové

4.6.2019

Za připomínku masakru na Tchien-an-men na 3,5 roku do vězení

Soud s aktivisty pokračoval až do dubna 2019.

12.6.2019

Rusko: Ojub Titijev podmínečně propuštěn, Ivan Golunov v domácím vězení

Podmínka pro Ojuba je vítaný krok, ale ne spravedlnost. Navíc v kontextu zadržení investigativního novináře Ivana Golunova.