Čečenský obránce lidských práv Ojub Titijev dostal čtyřletý trest

Městský soud v Šali v Čečensku odsoudil obránce lidských práv Ojuba Titijeva na čtyři roky v trestní kolonii.
„Čtyřletý trest odnětí svobody pro Ojuba Titijeva je urážkou lidských práv, rozumu a spravedlnosti. Vynesením rozsudku, navzdory všem důkazům o nevině Titijeva, soud prokázal, jak hluboce je ruský soudní systém nedokonalý. Soud se ukázal být mocným nástrojem, který místní úřady použily k umlčení jednoho z posledních obránců lidských práv pracujících v Čečensku.“, Uvedla ředitelka Amnesty International pro východní Evropu a střední Asii, Marie Struthersová.
Titijev byl zatčen v lednu 2018, od té doby byl zadržován ve vyšetřovací vazbě. V březnu 2019 byl na základě článku 228, trestního zákoníku Ruské federace v nespravedlivém procesu shledán vinným z „držení drog“.

10.10.2019

Malajsie: Nespravedlivé soudní procesy, tajné tresty smrti a odsouzení za drogové přestupky odhalují krutost trestu smrti

Je Světový den proti trestu smrti. Malajsie musí s novou legislativou začít plnit slib ohledně jeho zrušení.

10.4.2019

Trest smrti v roce 2018: Dramatický pokles v celosvětových popravách

Celosvětové popravy poklesly o 31% a dosáhly nejnižší úrovně nejméně za dekádu. Několik zemí ale zaznamenalo nárůst v popravách - Bělorusko, Japonsko, Singapur, Jižního Súdán nebo USA. Thajsko obnovilo popravy, Srí Lanka hrozila, že ho bude následovat. Čína zůstala největším světovým popravčím, následovaná Íránem, Saúdskou Arábií, Vietnamem a Irákem.

10.10.2018

Vlády musí skoncovat s krutostí trestu smrti a podniknout kroky směřující k úplnému zrušení

10. říjen je od roku 2002 Světovým dnem boje proti trestu smrti.

11.1.2019

Pákistánská křesťanka zatím zůstává v ochranné vazbě