Rusko musí vyšetřit obvinění z vězeňského zneužívání členky Pussy Riot

Rozhodnutí ruských vězeňských orgánů přesunout uvězněnou členku punkové kapely Pussy Riot na samotku poté, co si stěžovala na vězeňské podmínky, je jen dalším znakem potlačení jakékoli formy svobody projevu v zemi.
Rozhodnutí přišlo poté, co Naděžda Tolokonnikovová započala hladovku a napsala otevřený dopis popisující zneužívání v její vězeňské kolonii včetně nucení vězňů k práci extrémně dlouhou dobu v otrockých podmínkách. Naděžda rovněž tvrdí, že jí bylo vyhrožováno smrtí od vrchního vězeňského úředníka a později i od některých vězňů.

„Vězeňská správa prohlásila, že Naděžda Tolokonnikovová byla umístěna do izolace pro její vlastní ochranu, ale my máme obavy, že by to mohl být jen další trest za požadavek, aby byla její vlastní práva a práva ostatních vězňů respektována. Co by měly orgány udělat, je vyšetřit obvinění, která učinila,“ prohlásil Sergej Nikitin, ředitel kanceláře Amnesty International v Moskvě.

„Případ proti členkám kapely Pussy Riot byl nehorázný od začátku do konce a nesnažil se o nic jiného, než o ohrožení práva na svobodu projevu členek kapely. Ruské orgány musí okamžitě a bezpodmínečně propustit tyto aktivistky a zrušit vůči nim veškerá obvinění.“

Vězeňské orgány popřely obvinění Naděždy Tolokonnikovové ze zneužívání. Vězeňská správa rovněž prohlásila, že podmínky na samotce byly lepší, než ve sdílené cele. Naděžda sdělila svému právníkovi, že je držena v mrazivých podmínkách s přístupem pouze ke studené vodě a velmi tlumenému světlu. Řekla také, že vnitřní vězeňská pravidla jí brání sedět během dne na své posteli.

Naděžda Tolokonnikovová a jedna z dalších členek skupiny Pussy Riot si v současné době odsluhují své dvouleté tresty. Naděžda je držena v trestanecké kolonii v Mordovii a Marie Alekhinovová v Nižném Novgorodu. Byly odsouzeny na základě obvinění z “chuligánství z důvodů náboženské nenávisti“ poté, co zahrály protestní píseň v hlavní moskevské pravoslavné katedrále v únoru 2012.

Trest pro třetí členku Pussy Riot, Jekatěrinu Samucevičovou, byl odložen na základě odvolání. Jekatěrina však také strávila několik měsíců ve vazbě, zatímco čeká na proces.

Podpořte Naďu v PETICI , kterou 1. října předáme ruskému velvyslanci

24.10.2017

Aktuálně.cz: Pussy Riot opět na scéně - v Trump Tower.

17.8.2017

ČT24 připomíná 5 let od rozsudku nad Pussy Riot

3.7.2017

Liu Sia-po stále ve vězení

Velmi smutná zpráva přichází z Číny. U Liu Sia-po se rozvinula rakovina jater. Nyní je v nemocnici, přesto není, ani podmínečně, propuštěn. Rodina trvá na léčbě mimo vězení a Amnesty nadále tlačí na urychlené bezpodmínečné propuštění.

1.7.2017

Všichni tři výzkumníci propuštěni

Dobrá zpráva. Všichni aktivisté kontrolující pracovní podmínky v čínském závodě na výrobu obuvi byli propuštěni 28. 6. propuštěni na kauci, což znamená, že pokud se nedopustí v následujících 12 měsících trestného činu, všechna obvinění budou stažena! Děkujeme všem z podporu.