Homosexuálům v Čečensku hrozí mučení a smrt, nejméně dva lidé zemřeli

Od konce prosince policie v Čečensku zadržela a mučila minimálně čtyřicet osob podezřelých z homosexuality, nejméně dva lidé byli údajně umučeni k smrti.

Čečenské úřady tak spustily novou vlnu útoků proti lidem, kteří jsou považováni za gaye nebo lesby. Příslušníci bezpečnostních složek ženy i muže zadrželi a odvezli do města Argun. Policie jim také zabavila pasy, aby ze země nemohli odjet. Místní úřady zároveň celou událost popírají s tím, že v Čečensku žádní homosexuálové nejsou. Opakuje se tak situace z roku 2017, kdy v Čečensku zadrželi víc než sto LGBT lidí, z nichž někteří byli rovněž mučeni a zavražděni. Homosexualita je v Čečensku dlouhodobě tvrdě trestána, lidé jsou vystaveni represím, mučení a často jim jde o život.

15.5.2019

šest zemí, kde se nechcete narodit

Často čteme o nejkrásnějších státech a místech světa. Jak to ale vypadá v těch, které jsou na té „opačné straně“? Podívejte se na země, kde by vzhledem k lidskoprávní situaci chtěl žít asi jen málokdo z nás. Dějí se tam různé věci, o mnohých z nich jste možná ještě nikdy neslyšeli.

23.10.2018

Smrt novináře Chášakdžího ukazuje na širší problém: jak Česká republika podporuje zbraněmi Saúdskou Arábii?

Přestanou země včetně Česka konečně vyzbrojovat saúdský režim?

7.6.2018

Oleg po třech týdnech hladovky zhubl 8 kilo a podle svědků není v dobré kondici

24.8.2018

Vietnamské úřady musí vyšetřit údajné mučení a špatné zacházení policie vůči návštěvníkům koncertu

Vietnamské úřady musí neprodleně vyšetřit incident, při němž byla policií napadena a zbita skupina aktivistů během návštěvy soukromého koncertu v Saigonu, na němž zazněly písně z doby před vládou komunistického režimu.