Homosexuálům v Čečensku hrozí mučení a smrt, nejméně dva lidé zemřeli

Článek

Diskriminace   Rusko publikován 21.1.2019

Od konce prosince policie v Čečensku zadržela a mučila minimálně čtyřicet osob podezřelých z homosexuality, nejméně dva lidé byli údajně umučeni k smrti.

Čečenské úřady tak spustily novou vlnu útoků proti lidem, kteří jsou považováni za gaye nebo lesby. Příslušníci bezpečnostních složek ženy i muže zadrželi a odvezli do města Argun. Policie jim také zabavila pasy, aby ze země nemohli odjet. Místní úřady zároveň celou událost popírají s tím, že v Čečensku žádní homosexuálové nejsou. Opakuje se tak situace z roku 2017, kdy v Čečensku zadrželi víc než sto LGBT lidí, z nichž někteří byli rovněž mučeni a zavražděni. Homosexualita je v Čečensku dlouhodobě tvrdě trestána, lidé jsou vystaveni represím, mučení a často jim jde o život.

Aktuální petice

Rusko

Čečna: Zastavte pronásledování a zabíjení gayů

11. července 2017 ruská nezisková organizace Russian LGBT Network zveřejnila nové informace ohledně situace homosexuálů v Čečensku. Iniciativa, která pomáhá lidem, kteří jsou pronásledováni v Čečenské republice kvůli své (údajné) homosexualitě, s lítostí konstatovala, že pronásledování LGBT lidí nadále pokračuje. Zjistili, že úřady vyhrožovaly jak obětem, tak i jejich rodinám, že pokud si budou stěžovat, obžalují je z falešného obviňování.

Aktuální počet podpisů: 2038 Náš cíl: 2500

Podepíšu