Atena Daemiová, íránská bojovnice za ochranu lidských práv, byla odsouzena k 7letům odnětí svobody během 15 minutového stání.

Provinění? Nenásilné projevy na sociálních sítí a rozdávání letáčků podporující zrušení trestu smrti.
V roce 2014 byla Atena zatčena a držena 28 dní v nelidských podmínkách bez přístupu k toaletě. Dle Ateniných slov ji byly slibovány lepší podmínky výměnou za "spolupráci" . Poté byla tajně a nezákonně přemístěna do vězení Shahr-e Rey (známé také jako Gharchak). Místo v minulosti sloužilo jako drůbeží farma a v současnosti jsou tam v nehygienických podmínkách drženy stovky žen, které se dopustily nějaké "trestné činnosti". Vězeňkyně nemají přístup k pitné vodě, potravinám, lékařské péči ani čerstvému vzduchu.

24.5.2020

Írán: Stát stále hrubě porušuje práva a svobody svých lidí

Přinášíme v češtině Amnesty stanovisko k univerzálnímu periodickému přezkumu stavu lidských práv v Íránu.

22.6.2020

Vyjádřila solidaritu, tak ji převezli do jiného vězení!

Dne 24. prosince 2019 byla podle informací, které uvedla v otevřeném dopise, Narges Mohammadiová během převozu do vězení Zanjan vystavena špatnému zacházení.

20.2.2020

Teheránský soud snížil Yasaman Aryaniové trest!

5. února 2020 jsme se dověděli, že teheránský soud snížil Yasaman Aryaniové a její matce Monrieh Arabshahiové trest odnětí svobody na devět let a sedm měsíců.

25.4.2019

Írán musí propustit obránkyně práv žen zadržené za pokojné protesty proti nucenému zahalování

Amnesty žádá okamžité a bezpodmínečné propuštění zadržených žen, odvážných aktivistek.