Írán: Úřady záměrně ohrožují zdraví vězněného aktivisty s rakovinou

Arash Sadeghi, íránský aktivista a bojovník za lidská práva, byl v roce 2016 odsouzen k 19 letům odnětí svobody a je považován za vězně svědomí. Od jeho zatčení je mu odpírán přístup k dostatečné lékařské péči, ačkoliv je ve špatném zdravotním stavu.
Odpírání základní lékařské péče je podle zástupce Amnesty International v regionu, Phillipa Luthera od počátku surovou taktikou tamních úřadů. Ošetřující lékaři několikrát upozorňovali na žalostný zdravotní stav a nutnost operace v odpovídajícím zařízení. Po mnohých peripetiích se povedlo přimět úřady, aby převezly Arashe do nemocnice, kde měl být vykonán komplikovaný zákrok. Operace trvala 7 hodin a Arash byl bezprostředně poté pevně připoután na lůžku a jeho postel byla hlídána tak, že se lékaři nemohli pohodlně dostat k pacientovi. Navzdory doporučení ošetřujícího lékaře, aby pacient zůstal 25 dní v klidu na lůžku, byl Arash dne 15. září (3 dny po operaci) převezen zpět do vězení. Následná pooperační péče měla zahrnovat další zákroky a náročnou chemoterapii. Nicméně vězeňská služba nedopravila Arashe do nemocnice včas a zodpovědný chirurg již nebyl v době příjezdu přítomen v nemocnici. Prohlídku provedl obecný lékař, který potvrdil infekci, které se dle jeho slov mohlo předejít, kdyby byla pacientovi poskytnuta odpovídající pooperační péče. Poslední zprávou je, že Arash čeká na výsledky testů odebraných tkání, zda se rakovina v jeho těle šíří anebo se ji lékařům podařilo zastavit.

1.10.2018

Írán: Úřady záměrně hazardují se zdravím vězněného aktivisty s rakovinou

Íránské úřady mučí Arashe Sadeghiho, uvězněného ochránce lidských práv, který má rakovinu - záměrně mu odpírají specializovanou lékařskou péči, kterou podle odborníků zoufale potřebuje.

5.3.2019

Nasrín Sotudíové hrozí až 34 let ve vězení a 148 ran bičem

Íránská právnička Nasrín Sotudíová čelí až 34letému trestu ve vězení a 148 ranám bičem ve dvou probíhajících soudních procesech. Obvinění proti ní vznesená jsou přitom výlučně za její aktivity v oblasti lidských práv, včetně ochrany žen protestujících proti nucenému nošení hidžábu a její otevřený nesouhlas s trestem smrti.

30.8.2018

blesk.cz o věznění íránského aktivisty

15.6.2018

Zdraví Zejnab Jalalianové se ve vězení stále zhoršuje

Íránská kurdka Zejnab Jalalianová je vystavena mučení íránskými orgány, které úmyslně znemožňují její přístup k potřebné lékařské péči, navzdory zhoršujícímu se zdraví vězněné ženy.