Írán: Úřady záměrně ohrožují zdraví vězněného aktivisty s rakovinou

Arash Sadeghi, íránský aktivista a bojovník za lidská práva, byl v roce 2016 odsouzen k 19 letům odnětí svobody a je považován za vězně svědomí. Od jeho zatčení je mu odpírán přístup k dostatečné lékařské péči, ačkoliv je ve špatném zdravotním stavu.
Odpírání základní lékařské péče je podle zástupce Amnesty International v regionu, Phillipa Luthera od počátku surovou taktikou tamních úřadů. Ošetřující lékaři několikrát upozorňovali na žalostný zdravotní stav a nutnost operace v odpovídajícím zařízení. Po mnohých peripetiích se povedlo přimět úřady, aby převezly Arashe do nemocnice, kde měl být vykonán komplikovaný zákrok. Operace trvala 7 hodin a Arash byl bezprostředně poté pevně připoután na lůžku a jeho postel byla hlídána tak, že se lékaři nemohli pohodlně dostat k pacientovi. Navzdory doporučení ošetřujícího lékaře, aby pacient zůstal 25 dní v klidu na lůžku, byl Arash dne 15. září (3 dny po operaci) převezen zpět do vězení. Následná pooperační péče měla zahrnovat další zákroky a náročnou chemoterapii. Nicméně vězeňská služba nedopravila Arashe do nemocnice včas a zodpovědný chirurg již nebyl v době příjezdu přítomen v nemocnici. Prohlídku provedl obecný lékař, který potvrdil infekci, které se dle jeho slov mohlo předejít, kdyby byla pacientovi poskytnuta odpovídající pooperační péče. Poslední zprávou je, že Arash čeká na výsledky testů odebraných tkání, zda se rakovina v jeho těle šíří anebo se ji lékařům podařilo zastavit.

18.7.2019

Novináři ve vězení drží hladovku!

Dva z novinářů, Sanaz Alahyariová a její manžel Amirhossein Mohammadifar ve vězení od 4.7. drží hladovku na protest proti jejich několikaměsíčnímu věznění.

25.4.2019

Írán musí propustit obránkyně práv žen zadržené za pokojné protesty proti nucenému zahalování

Amnesty žádá okamžité a bezpodmínečné propuštění zadržených žen, odvážných aktivistek.

5.3.2019

Nasrín Sotudíové hrozí až 34 let ve vězení a 148 ran bičem

Íránská právnička Nasrín Sotudíová čelí až 34letému trestu ve vězení a 148 ranám bičem ve dvou probíhajících soudních procesech. Obvinění proti ní vznesená jsou přitom výlučně za její aktivity v oblasti lidských práv, včetně ochrany žen protestujících proti nucenému nošení hidžábu a její otevřený nesouhlas s trestem smrti.

12.3.2019

Írán: 33 let ve vězení a 148 ran bičem pro Nasrín Sotudíovou

Nasrín Sotudíovou odsoudili k 33letému trestu ve vězení a 148 ranám bičem. Na svém facebookovém profilu to uvedl její manžel Reza Khandan.