Egypt: Parlament schválením změn v ústavě ukázal naprostou lhostejnost k lidským právům

Už tak kritická lidskoprávní situace v Egyptě se může ještě zhoršit. Ohroženi jsou aktivisti, odpůrci režimu i běžní občané Egypta. Návrh teď projde referendem.

Kritici změn ústavy se bojí další beztrestnosti a hrubého porušování lidských práv. Mnozí z těch, kteří změny kritizovali, byli zatčeni nebo veřejně hanobeni v médiích.

Magdalena Mughrabiová, zástupkyně ředitele Amnesty pro Blízký východ a severní Afriku, k volbě egyptských poslanců prohlásila:

Rozhodnutí přijmout změny ústavy a posunout je veřejnému referendu v době, kdy dochází k zásahům proti svobodě projevu a přísnému omezení politických stran a nezávislých sdělovacích prostředků dokládá, že egyptská vláda pohrdá právy všech lidí v Egyptě.

Cílem těchto pozměňovacích návrhů je rozšířit vojenské soudy pro civilisty, narušit nezávislost soudnictví a posílit beztrestnost za porušování lidských práv ze strany příslušníků bezpečnostních složek a podpořit tak atmosféru represí, která v zemi již existuje.

Namísto dodržování závazků Egypta v oblasti lidských práv se poslanci rozhodli schválit pozměňovací návrhy, které usnadní zásahy úřadů proti svobodě projevu, sdružování a shromažďování, narušují lidská práva a zhoršují lidskoprávní krizi v zemi."

Veřejné referendum o ústavních změnách se musí uskutečnit do 30 dnů. Budou-li tyto změny schváleny, vstoupí v platnost okamžitě a prezidentovi Abdelovi Fattahovi Sísímu umožní zůstat prezidentem do konce roku 2024 bez voleb a znovu pak působit dalších šest let. Předseda parlamentu také avizoval, že do 10 let se přijme ústava nová.

Pro více informací a analýzu dopadu ústavních změn na lidská práva v Egyptě klikněte SEM.

16.10.2018

irozhlas.cz: Čína chce internací Ujgury "uvést do moderního světa"

12.10.2018

HONG KONG: ODMÍTNUTÍ VÍZA PRO NOVINÁŘE z Financial Times JE hrozba pro SVOBODu TISKU

Odmítnutí vlády Hongkongu obnovit zaměstnanecké vízum reportérovi časopisu Financial Times Asia se zdá být aktem politické odplaty, která pravděpodobně bude mít důsledky pro svobodu tisku ve městě.

1.10.2018

Írán: Úřady záměrně hazardují se zdravím vězněného aktivisty s rakovinou

Íránské úřady mučí Arashe Sadeghiho, uvězněného ochránce lidských práv, který má rakovinu - záměrně mu odpírají specializovanou lékařskou péči, kterou podle odborníků zoufale potřebuje.

1.10.2018

Lidskoprávní orienťák s Amnesty už v neděli

„Vyběhni s bezprávím“ a upozorni na něj na pražských ambasádách!