Výzva pro G20: postavte se proti ruskému homofobnímu zákonu

Článek

Diskriminace publikován 6.9.2013

Světoví lídři v St. Petersburgu musí jednotně a silně odmítnout ruský homofobní zákon.

Lídři na summitu G20 by měli udělat všechno pro to, aby přiměli ruské úřady ke zrušení homofobního zákona.

„Nový ruský zákon v podstatě zakazuje jakoukoli formu aktivismu za práva leseb, gayů, bisexuálů a dalších sexuálních menšin (LGBTI). Tento zákon nic neřeší, jen vytváří atmosféru intolerance a podporuje násilí proti těmto skupinám lidí,“ vysvětluje John Dalhuisen, ředitel AI pro Evropu a Střední Asii.

Zákon, který vstoupil v platnost v červenci, zavádí pokuty pro lidi a organizace, které budou nařčeny z propagace „netradičních sexuálních menšin“. Podle tohoto zákona totiž mohou morálně kazit mládež. „Zákon tak poskytuje pomyslný rámec pro státem podporovanou diskriminaci a stanovuje systém pro násilí na příslušnících těchto skupin. Takové případy pak oficiální místa systematicky nevyšetřují. Je to další položka na dlouhém seznamu zákonů přijatých pod vládou Vladimira Putina, který brání tomu, aby si lidé užívali svoji svobodu a veřejně mluvili o lidských právech,“ dodává Dalhuisen.

29. června zadržela policie 55 aktivistů LGBTI při poklidné demonstraci v St. Petersburgu. Její účastníci chtěli zvýšit povědomí o vzrůstající diskriminaci a většímu počtu fyzických útoků na příslušníky těchto skupin. Policie zasáhla navzdory tomu, že organizátoři informovali představitele města o datu a smyslu protestní akce – tak, jak nařizuje zákon. Krátce po začátku ale policie informovala protestující, že místní úřady dostaly stížnost, že demonstrace porušuje nařízení o „propagaci homosexuality“ přijaté v roce 2012. Když protestující odmítli ukončit akci a odejít, policie zasáhla. Později úřady proti zadrženým zahájily vyšetřování, všechny ale pustily na svobodu.

Podobnému zastrašování čelí aktivisté za práva sexuálních menšin po celém Rusku. Řada LGBTI organizací (jako například „Vyhod“) a také filmový festival „Bok o bok“ přímo v St. Petersburgu sídlí a cílem útoků úřadů jsou už delší dobu. Opakovaně byli pokutováni a kromě persekuce ze strany oficiálních míst také čelí útokům některých občanských skupin. A také tady selhávají úřady – ve vyšetřování a ochraně obětí. Často přitom nechybí jasné důkazy jako třeba videozáznamy, které sami útočníci dávají na internet.

Amnesty International zároveň vyzývá mocnosti summitu G20, aby vytvořily plán na to, jak řešit humanitární krizi v Sýrii.

Aktuální petice

Kanada

Žádáme spravedlnost pro děti původních obyvatel v Kanadě. Přidáte se?

V květnu 2021 byly v areálu bývalé internátní školy pro původní obyvatele v kanadském městě Kamloops nalezeny ostatky 215 dětí. Instituce byla součástí sítě internátních škol, která se zaměřovala na asimilaci dětí původních obyvatel Kanady. Děti ve školách čelily psychickému a fyzickému násilí a sexuálnímu obtěžování. Nesměly mluvit mateřským jazykem, nucená převýchova se soustřeďovala i na zvyky a tradice, které vlivem výuky částečně zanikly.

Aktuální počet podpisů: 1151 Náš cíl: 3000

Podepíšu