Sýrie: Turecká vojenská ofenziva riskuje humanitární katastrofu

¶web.previewOnly

Vojenská ofenziva Turecka v severovýchodní Sýrii riskuje devastující humanitární důsledky a další destabilizaci regionu.

Ředitelka evropského Amnesty hubu Marie Struthersová znovu zopakovala výzvu pro Turecko, aby respektovalo mezinárodní právo:

„Ozbrojené střety budou mít dopad na humanitární pomoc - omezí k ní přístup. Trpět bude zase civilní obyvatelstvo, které již zažilo roky násilí a vysídlování.

Je nezbytné, aby turecké síly v oblasti respektovaly své závazky podle mezinárodního humanitárního práva minimalizovat dopad svých vojenských operací na civilní obyvatelstvo. Turecko musí zajistit, aby civilisté prchající z konfliktu měli přístup do bezpečnějších oblastí, včetně překročení hranice do Turecka, k vyhledání mezinárodní ochrany.

Ofenziva je provázena tvrdými zásahy proti disentu a cenzurou médií. Vyšetřování a zadržování probíhá pod hlavičkou vágního antiteroristického zákona, je přitom zaměřené proti těm, kteří kritizují vojenskou operaci.

Potlačování kritiky tureckých vojenských operací se zaměřením na novináře a uživatele sociálních médií s hrozbami zadržení a trestního stíhání je nepřijatelné. Tento tvrdý zákrok porušuje závazky Turecka v oblasti mezinárodních lidskoprávních úmluv a nezpůsobí, že brutální následky ofenzivy nějak kouzelně zmizí,“ varuje a uzavírá Struthersová.

23.10.2019

Turecká invaze v Sýrii prizmatem lidských práv

Ředitel české Amnesty k dění na severovýchodě Sýrie.

21.10.2019

Sýrie: Důkazy o válečných zločinech a humanitární katastrofa

Turecké vojenské síly a koalice syrských ozbrojených skupin podporovaných Tureckem během ofenzivy na severovýchodě Sýrie páchají nezákonné útoky na civilisty i mimosoudní popravy.

11.3.2019

Sýrie: Ženy musí hrát aktivní roli při formování budoucnosti země

Amnesty u příležitosti MDŽ upozorňuje na genderově motivované násilí během osm let trvajícího konfliktu v zemi a akcentuje zahrnutí žen do diskusí a rozhodování o budoucnosti.

2.8.2018

SÝRIE: Turecko musí zastavit násilí páchané ozbrojenými skupinami a svými jednotkami v Afrínu

Turecké jednotky umožňují syrským ozbrojeným skupinám páchat násilí na civilistech v severní části města Afrín.