2019: Lidskoprávní aktivisti vyhrávali i v nebezpečném světě celý rok

Úspěchy Amnesty v roce 2019 měsíc po měsíci.

S nerovností, nespravedlností a nenávistnými výroky, zdánlivě stále více převládajícími po celém světě, by leckdo řekl, že rok 2019 byl pro lidská práva rokem špatným. Přesto jsme také viděli několik významných vítězství. Aktivisté z celého světa bojovali za naše lidská práva - a díky jejich neúnavné práci jsme dosáhli několika markantních kroků vpřed. Níže najdete ty nejdůležitější tak, jak šel čas:

Leden

Ženám v Irsku byly konečně zpřístupněné služby legálního potratu, následujíc historické referendum z května 2018, které znamenalo obrovské vítězství pro práva žen.

Julián Carnilla

Byl to výsledek letité obětavé práce aktivistů, včetně Amnesty International, k povzbuzení argumentů, které pomohly katalyzovat debatu o potratech v Irsku. To nakonec vedlo k větší ochraně osob potřebujích potrat, a připravilo cestu pro stejný inspirativní pokrok v Severním Irsku.Jako hold Juliánovi Carrillovi, obránci práv v oblasti životního prostředí, zabitému v říjnu 2018, jsme vydali zprávu Chyceni mezi kulkami a zapomněním, přehled selhání Mexika v ochraně obránců lidských práv v oblasti životního prostředí. Jen pár hodin po zveřejnění byli zatčeni dva podezřelí z Juliánovy vraždy, což ukazuje, že práce Amnesty může mít okamžitý dopad na spravedlnost.

Angolský parlament schválil revizi trestního zákona s cílem odstranit ustanovení široce vykládané jako kriminalizace vztahů stejného pohlaví. Udělali dokonce ještě krok navíc - a to kriminalizováním diskriminace lidí na základě jejich sexuální orientace. Angola tak byla první země v roce 2019, která tak učinila. Pro africký národ je to povzbuzující a pozitivní moment.

Únor

Po strávení 76 dní v Thajsku se uprchlík a fotbalista Hakeem al-Araibi mohl 12. února vrátit do svého domova v Melbourne. Bahrajnský fotbalista byl po příjezdu do Bangkoku dne 27. listopadu 2018 zadržen kvůli chybnému oznámení Interpolu a čelil hrozbě vydání do Bahrajnu. Kampaň za osvobození fotbalisty, velkého kritika režimu, kterou zahájila Amnesty a další organizace, se rozrostla v hnutí #SaveHakeem. Zapojili se fotbalisti, olympionici i celebrity, celkem 165 000 lidí.

Saúdské úřady po mezinárodní pozornosti a kampani Amnesty zvrátily výzvu státního zastupitelství k popravě saúdskoarabské aktivistky Israa al-Ghomghamové za obvinění související s její pokojnou účastí na protestech. Israa ale stále čelí trestu odnětí svobody a Amnesty pokračuje v kampani za její okamžité a bezpodmínečné propuštění.

Březen

Vitalina Kovalová

Na Ukrajině poklidně proběhlo mezinárodní shromáždění žen organizované obránkyní lidských práv Vitalinou Kovalovou v Užhorodu. Účastnice chránila policie. Událost znamenala pro region zásadní změnu, poté, co podobná shromáždění pořádaná Kovalovou v předchozích letech byla narušována krajně pravicovými skupinami, přičemž policie nedokázala ochránit účastníky před násilím.

AFRICOM poprvé připustil, že letecké útoky v Somálsku zabily nebo zranily civilisty, poté, co bylo zveřejněno vyšetřování Amnesty pod názvem Skrytá válka USA v Somálsku. Díky této zprávě vyšly najevo americké vojenské dokumenty potvrzující, že americké úřady věděly o dalších civilních obětech vyplývajících z mnoha jiných leteckých útoků v Somálsku.

Gulzar Dujšenová roky bojovala za práva lidí se zdravotním postižením ve své zemi Kyrgyzstánu. V březnu 2019 se její vytrvalost vyplatila, když Kyrgyzstán konečně podepsal Úmluvu o právech zdravotně postižených. Příznivci Amnesty napsali téměř čtvrt milionu zpráv na její podporu.

A v Iráku, jen několik dní poté, co Amnesty a další nevládní organizace spustily poplach ohledně návrhu zákona o počítačové trestné činnosti, který by tam vážně podkopal svobodu projevu, se irácký parlament rozhodl stáhnout návrh zákona a Amnesty potvrdil, že její „obavy byly vyslyšeny.“

Duben

V dubnu triumfovala láska - zákaz všech LGBT+ událostí v turecké Ankaře byl zrušen  správním odvolacím soudem. „Byl to významný den LGBT+ komunitu v Turecku a obrovské vítězství aktivistů za jejich práva - láska opět vyhrála," řekl Fotis Filippou, ředitel kampaní pro Evropu v Amnesty International.

Okresní soud v Haagu vydal prozatímní rozhodnutí ve prospěch Esther Kiobelové a dalších tří žen, které v boji za spravedlnost vyzvaly jednu z největších ropných společností na světě, Shell. Esther viní společnost více než 20 let kvůli roli, kterou podle ní sehrála při svévolné popravě jejího manžela v Nigérii. Amnesty sdílela s Esther Kiobelovou více než 30 000 zpráv solidarity a podporuje ji a její případ. Soud v říjnu 2019 poprvé vyslechl lidi, kteří obvinili Shell, že jim nabízí úplatky, aby podali falešná svědectví, která vedla k tomu, že „Ogoni Nine,“ mezi něž byl zahrnut manžel Esther Kiobelové, byl odsouzen na smrt a popraven.

Prezident Rovníkové Guineje Teodoro Obiang Nguema oznámil, že jeho vláda zavede právní předpisy ke zrušení trestu smrti.

Květen

Tchaj-wan se stal prvním státem v Asii, který legalizoval manželství osob stejného pohlaví poté, co 17. května schválil historický zákon. První svatby stejného pohlaví se konaly 24. května. Amnesty po mnoho let vedla kampaň za tento výsledek. Nyní pracujeme na ukončení veškeré diskriminace  LGBT+ osob na Tchaj-wanu.

Katar slíbil další reformy svých pracovních zákonů před MS ve fotbale v roce 2022. Tlak na dodržování lidských práv také hrál roli v rozhodnutí FIFA vzdát se plánů na rozšíření fotbalového mistrovství v Kataru v roce 2022 na 48 týmů, což by zahrnovalo přidání nových hostitelských zemí v regionu. Amnesty spolupracovala s koalicí nevládních organizací, odborových organizací, fanoušků a hráčských skupin a upozorňovala na rizika porušování lidských práv, včetně situace migrujících pracovníků budujících novou infrastrukturu.

Červen

Greta Thurnbergová

Aktivistka v oblasti změny klimatu Greta Thunbergová a hnutí studentů "Fridays for future" byli vyznamenáni cenou Amnesty International Velvyslanec svědomí za rok  2019.

V dlouho očekávaném kroku Řecko přijalo právní předpisy, které uznávají, že sex bez souhlasu je znásilnění a dánská vláda se zavázala, že udělá totéž. Tento vývoj je důkazem vytrvalosti a statečnosti aktivistů po mnoho let a vytváří skutečnou dynamiku v celé Evropě po Amnesty přezkumu zastaralé legislativy v 31 evropských zemích v roce 2018.

Od 1. června 2019 se v Burkině Faso klinické konzultace o  plánování rodiny a antikoncepci staly bezplatnými. Tato změna byla vnímána jako reakce na naši petici Moje tělo moje práva v roce 2015 a další akce požadující, aby tato opatření byla zavedena. Po odstranění finančních překážek mají nyní ženy v Burkině Faso lepší přístup k antikoncepci/ regulaci porodnosti a větší volbu, co se stane s jejich těly.

Červenec

22. červenec je významný a inspirující den pro bojovníky za lidská práva, jelikož  parlament Spojeného království odhlasoval  legalizaci manželství osob stejného pohlaví v Severním Irsku. Návrh zákona také donutil britskou vládu, aby uzákonila  potratovou reformu v Severním Irsku, včetně dekriminalizace.

Na půdě amerického Kongresu dal vedoucí pracovník společnosti Google své slovo, že společnost „ukončila“ projekt Dragonfly, tajný program na vývoj vyhledávače, který by usnadnil represivní dohled čínské vlády a cenzuru internetu. Toto následovalo po kampani Amnesty #DropDragonfly a hlasitém protestu od stovek zaměstnanců Googlu.

22. července byl z vězení v Izraeli propuštěn sedmdesátiletý obránce lidských práv a přední palestinský vůdce beduínů Šejch Sajjah Abu Mdeighim al-Turi poté, co strávil sedm měsíců ve vazbě za svou roli při prosazování ochrany beduínských práv. Poděkoval Amnesty International a všem těm, kteří jednali jeho jménem: „Děkuji vám všem za to, že jste se postavili za právo mých lidí a za ochranu naší země. Když jsem byl ve vězení, cítil jsem a slyšel vaši podporu hlasitě a jasně, a to pro mě znamenalo svět.“

Srpen

Mauritánský bloger Mohamed Mkhaïtir, který byl odsouzen k trestu smrti po publikování blogu o kastovní diskriminaci, a  více než pět let byl držen ve svévolném zadržení, byl konečně propuštěn.

V srpnu Saúdská Arábie oznámila zásadní reformy, zmírňující některé hlavní restrikce uvalené na ženy v rámci represivního systému poručnictví mužů, včetně umožnění práva na získání pasu, který by jim měl umožnit cestovat bez povolení od mužského poručníka. Změny rovněž udělují ženám v Saúdské Arábii právo registrovat manželství, rozvody, narození a úmrtí a získat rodinné záznamy. I když tyto změny vítáme, lidé, kteří bojují za práva žen, zůstávají často ve vězení a my musíme udělat vše, co můžeme, za  jejich svobodu.

Září

Akce za Ahmeda H. v Budapešti

Syrský státní příslušník Ahmed H. se konečně mohl vrátit domů poté, co byl uvězněn a poté držen v Maďarsku déle než čtyři roky. Byl zatčen a obviněn z terorismu poté, co byl zadržen ve střetech na maďarských hranicích. V té době pomáhal svým starým rodičům, kteří utekli ze Sýrie a přecházeli do Maďarska jako uprchlíci. Do kampaně #BringAhmedHome se připojilo úžasných 24 000 lidí.

Soud v Tunisu osvobodil osmnáctiletou aktivistku Maissu al-Oueslatiovou poté, co čelila smyšleným obviněním, která mohla mít za následek její uvěznění až na čtyři roky. Maissa a její šestnáctiletý bratr byli policií svévolně zadrženi za to, že před policejní stanicí natočili protestujícího muže,  který hrozil, že se zapálí.

Říjen

O půlnoci v úterý 22. října 2019, po snaze DUP zrušit návrh zákona v poslední chvíli, se manželství pro lidi stejného pohlaví stalo v Severním Irsku legální a potrat byl dekriminalizován. Od všech trestních řízení bylo upuštěno, včetně žalování  matky, která čelila stíhání za koupi tabletek na potrat online pro svou 15letou dceru.

Grainne Teggartová, vedoucí kampaně Amnesty International v Severním Irsku, prohlásila, že to je začátek nové éry pro zemi, ve které je národ osvobozen od represivních zákonů. „Naše lidská práva jsou konečně přivedena do 21. století. Toto ukončí utrpení tolika lidí. Nyní se můžeme těšit na vyrovnanější a soucitnější budoucnost, kde je naše volba respektována.“

Listopad

Behrouz Boochani

Ceněný kurdsko-íránský novinář a uprchlík Behrouz Boochani přijel na Nový Zéland, aby se zúčastnil speciální akce WORD Christchurch na návštěvnické vizum. Bylo to poprvé, kdy Boochani, známý svou prací v informování o porušování lidských práv v azylových střediscích australské vlády, vykročil mimo Papuu-Novou Guineu od doby, kdy byl v roce 2014 zadržen na ostrově Manus.

Humanitární dobrovolník Dr. Scott Warren byl shledán nevinným soudem v Arizoně, když byl obviněný z pomoci migrantům na americko-mexické hranici. V podobném případě Pierre Mumber, francouzský horský průvodce, který dal horký čaj a teplé oblečení čtyřem západoafrickým žadatelům o azyl v Alpách, a byl osvobozen, když byl obviněn  z „usnadnění neregulérního vstupu.“

Prosinec

Alberto Fernández byl inaugurován jako argentinský prezident 10. prosince. Oznámil, že bude prosazovat legalizaci potratů a prohlásil: „Je to otázka veřejného zdraví, kterou musíme vyřešit.“

Filipínská komise pro lidská práva uvedla, že 47 hlavních společností znečišťujících zemi fosilními palivy a uhlíkem by mohlo být voláno k odpovědnosti za porušení práv svých občanů a škody způsobené změnou klimatu. Toto důležité rozhodnutí připravuje půdu pro další soudní spory a dokonce i pro trestní vyšetřování, která by se mohla docílit toho, že společnosti vyrábějící fosilní paliva a další hlavní znečišťovatelé budou nuceni platit škody.

Soudní dvůr regionálního hospodářského společenství států západní Afriky (ECOWAS) odmítl zákaz vlády Sierry Leone z roku 2015, bránící těhotným dívkám vykonávat zkoušky a navštěvovat běžnou školu - a nařídil okamžité zrušení této politiky.

14.11.2019

Katalog prodejní výstavy Art for Amnesty 2019

25.11.2019

Přední světoví umělci vytvořili díla na podporu boje za lidská práva

Vznikla unikátní kolekce současného umění Art 19 - Box One. Její prodej podpoří Amnesty.

18.10.2019

Setkání středoevropských Amnesty sekcí a výhled do nejbližší budoucnosti

S delší odmlkou se vám znovu hlásím, abych se podělil o úžasný zážitek a zkusil nastínit, co správní rada chystá na podzim a přelom roku. Začněme však nejprve tím zážitkem.

31.7.2019

Pár vět před odletem na Global Assembly 2019

Komentář předsedy správní rady české Amnesty ke globálnímu setkání zástupců hnutí v JAR