© Amnesty International

2019: Lidskoprávní aktivisti vyhrávali i v nebezpečném světě celý rok

  Článek

Úspěchy Amnesty v roce 2019 měsíc po měsíci.

S nerovností, nespravedlností a nenávistnými výroky, zdánlivě stále více převládajícími po celém světě, by leckdo řekl, že rok 2019 byl pro lidská práva rokem špatným. Přesto jsme také viděli několik významných vítězství. Aktivisté z celého světa bojovali za naše lidská práva - a díky jejich neúnavné práci jsme dosáhli několika markantních kroků vpřed. Níže najdete ty nejdůležitější tak, jak šel čas: 

Leden

Ženám v Irsku byly konečně zpřístupněné služby legálního potratu, následujíc historické referendum z května 2018, které znamenalo obrovské vítězství pro práva žen. 

Julián Carnilla

Byl to výsledek letité obětavé práce aktivistů, včetně Amnesty International, k povzbuzení argumentů, které pomohly katalyzovat debatu o potratech v Irsku. To nakonec vedlo k větší ochraně osob potřebujích potrat, a připravilo cestu pro stejný inspirativní pokrok v Severním Irsku.Jako hold Juliánovi Carrillovi, obránci práv v oblasti životního prostředí, zabitému v říjnu 2018, jsme vydali zprávu Chyceni mezi kulkami a zapomněním, přehled selhání Mexika v ochraně obránců lidských práv v oblasti životního prostředí. Jen pár hodin po zveřejnění byli zatčeni dva podezřelí z Juliánovy vraždy, což ukazuje, že práce Amnesty může mít okamžitý dopad na spravedlnost. 

Angolský parlament schválil revizi trestního zákona s cílem odstranit ustanovení široce vykládané jako kriminalizace vztahů stejného pohlaví. Udělali dokonce ještě krok navíc - a to kriminalizováním diskriminace lidí na základě jejich sexuální orientace. Angola tak byla první země v roce 2019, která tak učinila. Pro africký národ je to povzbuzující a pozitivní moment. 

Únor 

Po strávení 76 dní v Thajsku se uprchlík a fotbalista Hakeem al-Araibi mohl 12. února vrátit do svého domova v Melbourne. Bahrajnský fotbalista byl po příjezdu do Bangkoku dne 27. listopadu 2018 zadržen kvůli chybnému oznámení Interpolu a čelil hrozbě vydání do Bahrajnu. Kampaň za osvobození fotbalisty, velkého kritika režimu, kterou zahájila Amnesty a další organizace, se rozrostla v hnutí #SaveHakeem. Zapojili se fotbalisti, olympionici i celebrity, celkem 165 000 lidí. 

Saúdské úřady po mezinárodní pozornosti a kampani Amnesty zvrátily výzvu státního zastupitelství k popravě saúdskoarabské aktivistky Israa al-Ghomghamové za obvinění související s její pokojnou účastí na protestech. Israa ale stále čelí trestu odnětí svobody a Amnesty pokračuje v kampani za její okamžité a bezpodmínečné propuštění. 

Březen

 

Grainne Teggartová, vedoucí kampaně Amnesty International v Severním Irsku, prohlásila, že to je začátek nové éry pro zemi, ve které je národ osvobozen od represivních zákonů. „Naše lidská práva jsou konečně přivedena do 21. století. Toto ukončí utrpení tolika lidí. Nyní se můžeme těšit na vyrovnanější a soucitnější budoucnost, kde je naše volba respektována.“ 

Listopad 

Behrouz Boochani

Jonas Gratzer/The Guardian

Ceněný kurdsko-íránský novinář a uprchlík Behrouz Boochani přijel na Nový Zéland, aby se zúčastnil speciální akce WORD Christchurch na návštěvnické vizum. Bylo to poprvé, kdy Boochani, známý svou prací v informování o porušování lidských práv v azylových střediscích australské vlády, vykročil mimo Papuu-Novou Guineu od doby, kdy byl v roce 2014 zadržen na ostrově Manus. 

Humanitární dobrovolník Dr. Scott Warren byl shledán nevinným soudem v Arizoně, když byl obviněný z pomoci migrantům na americko-mexické hranici. V podobném případě Pierre Mumber, francouzský horský průvodce, který dal horký čaj a teplé oblečení čtyřem západoafrickým žadatelům o azyl v Alpách, a byl osvobozen, když byl obviněn  z „usnadnění neregulérního vstupu.“ 

Prosinec 

Alberto Fernández byl inaugurován jako argentinský prezident 10. prosince. Oznámil, že bude prosazovat legalizaci potratů a prohlásil: „Je to otázka veřejného zdraví, kterou musíme vyřešit.“

Filipínská komise pro lidská práva uvedla, že 47 hlavních společností znečišťujících zemi fosilními palivy a uhlíkem by mohlo být voláno k odpovědnosti za porušení práv svých občanů a škody způsobené změnou klimatu. Toto důležité rozhodnutí připravuje půdu pro další soudní spory a dokonce i pro trestní vyšetřování, která by se mohla docílit toho, že společnosti vyrábějící fosilní paliva a další hlavní znečišťovatelé budou nuceni platit škody.

Soudní dvůr regionálního hospodářského společenství států západní Afriky (ECOWAS) odmítl zákaz vlády Sierry Leone z roku 2015, bránící těhotným dívkám vykonávat zkoušky a navštěvovat běžnou školu - a nařídil okamžité zrušení této politiky.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2208 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...