Na záchranu života stačí i letos jen 3 minuty!

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 1.7.2013

17. června odstartovala česká Amnesty tradiční kampaň "3 minuty stačí" za nespravedlivě vězněné. Podpořila nás Olga Sommerová nebo Františka Jirousová. Reklamka HAVAS vyvinula skvělou webovou aplikaci.

[PRILOHY]

Už potřetí volá Amnesty International Česká republika do světa: 3 minuty stačí k tomu, abyste pomohli zachránit něčí život. Stačí připojit podpis pod dopis, který apeluje na propuštění 3 nespravedlivě vězněných. Letos jsou jimi Ales Běljackij, běloruský lidskoprávní aktivista, Soni Sodi, indická učitelka mučená za kritiku vlády a Kim Džung-nam, severokorejský kluk, který zmizel v koncentračním táboře Jodok.
Soni Sodi
Kampaně podobného zaměření mají úspěch. Ani diktatury nemohou ignorovat stovky dopisů na podporu vězněných. Podle statistik se Amnesty podaří díky dopisům a apelům od sympatizantů dostat z vězení až 40% lidí, za které bojuje. Jinde se alespoň zlepší vězněným podmínky. A platí to i pro Česko:

„Naše sekce v roce 2011 bojovala mimo jiné za syrského právníka, byl propuštěn. Kamerunský student zavřený za homosexualitu z loňského ročníku dostal dočasně podmínku, tibetskému filmaři se radikálně zlepšily podmínky vězení,“ vypočítává úspěchy Mark Martin, ředitel české sekce Amnesty International.

Příběh osmatřicetileté matky 3 dětí Soni Sodi oslovil i režisérku Olgu Sommerovou:

Olga Sommerová
„Solidaritou se ženou, která je nespravedlivě a krutě vězněna, dáváme na vědomí, že nesouhlasíme s nespravedlností, ať se odehrává na kterémkoliv místě naší planety. Naše země, která prošla ve 20. století dvěma totalitními režimy, je citlivá na jakékoliv politické bezpráví. Máme proto povinnost solidarizovat se s lidmi, kteří nevinně trpí, protože jejich bolest je podobná utrpení nevinných lidí v naší historické paměti.“

Podpisy bude Amnesty sbírat hlavně prostřednictvím speciální webové stránky s hi-tech aplikací, kde se lidé mohou dovědět všechny potřebné informace o případech i o kampani Amnesty.

Osobně budou moci připojit podpisy na různých akcích a letních festivalech a velkou měrou pomůžou taky studenti: ve středu 19. června se 12 škol z celé republiky zúčastní akce Dopisy v ulicích – mladí lidé proškolení Amnesty budou v ulicích měst přibližovat lidem osudy jednotlivých vězněných a sbírat jejich podpisy. Akce se účastní školy z Benešova, Brandýsa nad Labem, Českých Budějovic, Jičína, Karviné, Kladrub, Poděbrad, Prahy, Teplic, Ústí nad Labem nebo Vlašimi.

O tom, jak můžou dopisy pomoci, ví své i Františka Jirousová, dcera Ivana "Magora" Jirouse:

„Velmi důležitá byla právě Amnesty International. Jednalo se jak o materiální, tak psychickou podporu, která byla nejsilnější na počátku 80. let, kdy mně a sestře Martě bylo okolo čtyř let.

Františka Jirousová

Především o svátcích chodily na naši adresu spousty pohlednic nebo dopisů s vyjádřením podpory a účasti. Amnesty podporovala naši rodinu také finančně. Osobně si pamatuju hlavně na balíky ze zahraničí, které nám chodily, bylo v nich oblečení, předměty denní potřeby nebo čokolády - z toho jsme měly jako malé děti vždycky velkou radost.

Stejně důležitá, nebo snad ještě důležitější, byla podpora duchovní. Náš domek byl malý, žili jsme na vesnici tak trochu odříznutí od světa a mámě její manžel velmi scházel. Představa, že někde ve světě – v Holandsku, Švýcarsku nebo na Islandu, odkud chodilo nejvíc pohlednic, na nás někdo myslí a zajímá se o náš případ, byla pro matku důležitá forma komunikace na dálku, spojení duší ve vzájemné solidaritě. Spojení, které dodává víru a naději, což jsou vlastnosti, bez kterých nelze vydržet samotu, a bez kterých nelze bojovat proti zhoubné formě vlády.“

Pojďte proto s námi na www.3minutystaci.cz dovědět se víc o letošních případech, vygenerovat svůj podpis na mapě a pomoci vězněným! DÍKY!

Netradiční formou můžete kampani pomoci i prostřednictvím FOTOPETICE Hair Protest zaměřené na porušování práv v Severní Koreji.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2208 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...