© Amnesty International

Řecko: Nelidská azylová opatření ohrožují životy

  Článek

Migrace   Řecko publikován 3.3.2020

Represivní opatření, která přijímají řecké úřady, aby zabránily lidem na útěku ve vstupu do země, jsou zradou řeckých lidskoprávních závazků a ohrožují životy lidí, kteří uprchli před násilím.


© Amnesty International

V neděli, po setkání Řecké národní bezpečnostní rady, oznámily úřady, že dočasně pozastaví registraci žádostí o azyl lidí, kteří do země vstoupí. Toto opatření bude spojeno s okamžitým návratem bez registrace nových příchozích, pokud je návrat do jejich země původu „možný“. Není však jasné, jak řecké orgány v této souvislosti interpretují slovo „možné“.

Ředitelka Amnesty International pro evropské instituce Eve Geddiová řekla: „Každý má právo požádat o azyl. Deportace lidí bez řádného azylového řízení  může znamenat, že je pošlete zpět do hrůz války nebo je vystavíte vážnému porušování lidských práv, čímž porušíte základní zásadu non-refoulement – tedy nenavracení lidí do zemí, kde jim hrozí vážné nebezpečí.

Bezohledná opatření, která řecké orgány přijímají, jsou hrubým porušením práva EU a mezinárodního práva a ohrožují lidské životy. Lidé, kteří hledají azyl, jsou opět využíváni jako vyjednávací žetony v bezcitné politické hře.“

Řecko také oznámilo, že od teď budou jeho ozbrojené síly provádět cvičení s ostrými náboji poblíž pozemní hranice Evros a Egejského moře. Na turecké pozemní a mořské hranici se od doby, kdy turecké úřady dne 28. února oznámily, že už nebudou lidem bránit v přechodu, shromáždily tisíce lidí.

Podle zpráv dorazily tisíce lidí  na hranice Turecka s Řeckem. Od minulého čtvrtka byly hlášeny střety mezi řeckou policií a lidmi na pozemní hranici, přičemž policie použila nadměrnou sílu a  namířila slzný plyn do davů, které zasáhla bez rozlišení, aby jim zabránila v přechodu do Řecka.

Mezitím se počet příchozích na řeckých ostrovech zvýšil a v neděli, podle zpráv, místní obyvatelé Lesbu zabránili v zakotvení  lodi u břehu. Zaútočili také na aktivisty a auta dobrovolníků a novinářů. Amnesty naléhá na řecké orgány, aby přijaly veškerá možná opatření na ochranu lidí na útěku přicházejících do jejich země.

„Řecko se musí vyhnout použití nadměrné síly a zajistit, aby pátrací a záchranné operace mohly na moři fungovat. Lidé, kteří v Řecku hledají azyl, by neměli být považováni za zločince nebo za bezpečnostní hrozbu“ uvedla Geddiová.

„Členské státy EU musí také daleko více sdílet odpovědnost za žadatele o azyl přicházející do Turecka, a to jak prostřednictvím finanční podpory, tak zajištěním bezpečných a legálních cest pro ty nejzranitelnější do Evropy. Evropská komise musí také akutně koordinovat jakoukoli podporu, která může být od Řecka a Bulharska požadována, aby zajistila, že žadatelé o azyl budou mít přístup k férovému azylovému řízení,“ uzavřela.

Aktuální petice

  Řecko

Řecko: chraňte uprchlíky před nákazou COVID-19

Zatímco svět se snaží vypořádat s krizí způsobenou pandemií COVID-19, riziko nákazy pro uprchlíky na řeckých ostrovech s každou hodinu narůstá.

 

Aktuální počet podpisů: 2582 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...