Írán: splní nový prezident sliby ohledně lidských práv?

Ve svém prvním projevu nový íránský prezident Hassan Rúhání prohlásil, že nikdy nezapomene sliby, které dal íránskému lidu. Amnesty bude sledovat jeho aktivity.
Vítězství duchovního Hassana Rúháního (64) v íránských prezidentských volbách skýtá podle Amnesty International novou příležitost postavit se proti porušování lidských práv v zemi.

Hassan Rouhání je považován za umírněného a pragmatického člověka. Během volební kampaně opakovaně přislíbil, že zlepší zoufalou situaci ohledně lidských práv v Íránu a v následujících měsících za ně tedy musí nést zodpovědnost.

Rúhání oznamil záměr vydat „chartu občanských práv“, která by ukotvila rovnost všech občanů bez ohledu na rasu, náboženství a pohlaví. Rovněž by stanovila větší svobodu pro politické strany a menšiny, jakož i o právo o spravedlivý soud, svobodu shromažďování a právní ochranu pro všechny.

„Pokud bude taková charta navržena a zavedena, skýtá příležitost být prvním rozhodným krokem na cestě k lidským právům v Íránu,“ prohlásila Hasíba Hádž Sahráwí, zástupkyně ředitele oblastní pobočky AI pro Blízký východ a severní Afriku.

"Lidé však nechtějí prázdné řeči a sliby, nýbrž očekávají konkrétní opatření, počínaje propuštěním politických vězňů včetně opozičních vůdců. Jména Míra Hosejna Músavího a Mehdího Karrúbího skandovali Íránci v ulicích po oznámení výsledků voleb,“ upřesňuje.

Nově zvolený prezident ve svém prvním veřejném projevu rovněž kritizoval segregaci pohlaví ve vzdělávacích zařízeních a přislíbil zlepšit práva žen v Íránu. Mezi jiným nastínil možnost navržení nových zákonů dotýkajících se práv žen, zavedení ministerstva pro záležitosti žen a zajištění rovnosti pohlaví včetně rovnosti v pracovních příležitostech.

Hassan Rúhání dále poukázal na důležitost svobody slova, kritizoval omezování internetu a zdůraznil potřebu povolit kritiku vlády pro to, aby byl dosažen skutečný pokrok.

Po Rúháního volebním vítězství jeho stoupenci skandovali hesla ve prospěch opozičních vůdců Míra Hosejna Músavího a Mehdího Karrúbího. Oba politici byli vzati do domácího vězení íránskými úřady poté, co vyzvali k protestům za solidaritu s protivládním povstáním v Egyptě a Tunisku v roce 2011. Lidskoprávní organizace a OSN opakovaně žádaly o jejich propuštění.

"Zvolení Rúháního znamená pro íránské úřady příležitost k tomu, aby přehodnotily, jak je důležité dodržovat vládu zákona. Nyní by proto měly propustit všechny vězně svědomí a skoncovat s pronásledováním lidskoprávních aktivistů, novinářů a jejich rodin," prohlásila Hasíba Hádž Sahráwí.

"Hassan Rúhání má šanci skutečně změnit život lidí v Íránu. Záleží to však na tom, zda a do jaké míry se mu podaří dostát volebním slibům a přinést skutečné reformy,“ podotýká.

Amnesty International proto vyzývá Hassana Rúháního a íránské úřady, aby spolupracovaly s OSN v rámci lidskoprávních mechanismů. Jakožto konkrétní a symbolický krok k uskutečnění daných slibů by měly umožnit Zvláštnímu zpravodaji pro situaci v oblasti lidských práv v Íránu návštěvu země.

15.11.2017

Kauza kobalt: Největší firmy ignorují obvinění z využívání dětské práce v dodavatelských řetězcích

Průzkum mezi firmami v oboru elektroniky a automobilů ukazuje závažné slabiny v dodavatelských řetězcích kobaltových baterií. Apple se snaží, ale laťku nasazuje nízko. Microsoft, Lenovo a Renault vykazují nejnižší pokroky.

10.11.2017

FIFA pod tlakem: musí řešit zneužívání v souvislosti s výstavbou pro MS ve fotbale

FIFA by měla okamžitě jednat o řadě kritických doporučení uvedených ve zprávě jejího Poradního výboru pro lidská práva.

8.9.2017

Demokratická republika Kongo: Vláda musí dostát závazku učinit přítrž dětské práci do roku 2025

V reakci na příslib vlády Demokratické republiky Kongo (DRK) o vymýcení dětské práce v sektoru těžby do roku 2025 reaguje Seema Joshi, vedoucí sekce Byznys a lidská práva Amnesty International:

3.8.2017

Respekt: Jak může elektroauto ovlivnit lidská práva v Kongu?