© AlyansVrachey / Twitter

Rusko zadržuje lékařku, která odhalila pochybení státu v reakci na COVID-19

  Článek

Diskriminace   Rusko publikován 16.4.2020

© AlyansVrachey / Twitter

Ředitelka ruské pobočky Amnesty International Natalia Zviaginová v reakci na násilné zadržení a uvěznění ruské lékařky a vedoucí Unie zdravotních pracovníků Anastasie Vasilevové, která odhalila slabiny zdravotního systému v přípravě na boj s COVID-19, řekla: 

„Je ohromující, že se ruské autority podle všeho daleko více obávají kritiky než smrtelné pandemie COVID-19. Uvěznění a zadržení Anastasie Vasilevové odůvodňují tím, že spolu se svými spolupracovníky porušila omezení cestování. Ve skutečnosti se však pokoušela doručit nezbytné ochranné pomůcky lékařům v místní nemocnici. Tím, že ruské autority drží Anastazii za mřížemi, odhalují skutečný motiv jejího uvěznění. Tím je snaha potrestat zdravotní pracovníky, kteří nesdílejí oficiální stanovisko Ruska, a kteří ukazují na chyby ve veřejném zdravotnictví. 

Zadržení této lékařky je o to absurdnější, jelikož se jedná o zdravotní pracovnici odhodlanou

bránit právo na zdraví přímo v první linii boje proti COVID-19. Namísto toho je umlčena vězeňskými mřížemi za to, že si dovolila kritizovat ruské autority. 

Přístup k informacím je klíčový aspekt práva na zdraví. Každý má právo na to, aby se dozvěděl o probíhajícím úsilí v boji s nemocí. Selhání v podobě nezaručení tohoto práva oslabuje reakci veřejného zdravotnictví a riskuje zdraví všech. 

Ruské autority musí ihned a bezpodmínečně propustit Anastasii Vasilevovou, kterou Amnesty považuje za vězeňkyni svědomí, a prošetřit otřesné chování policie v průběhu jejího zadržení (policisté ji údajně škrtili a kopali do břicha, až upadla do bezvědomí).“ 

Pozadí příběhu 

Anastasie Vasilyevová, její kolegové ze sdružení lékařské unie a doprovázející novináři byli 2. dubna zadrženi při příchodu do vesnice Okulovka v Novgorodské oblasti (severní Rusko), když přinesli lékařům z místní nemocnice roušky a další ochranné pomůcky. Dobrovolníci byli obviněni z „porušení zásad chování, jež mají předcházet a likvidovat mimořádnou událost“. Později byli propouštěni, avšak Anastasii Vasilevové nebylo povoleno opustit policejní stanici a byla násilím opět odvlečena dovnitř. Podle všeho byla škrcena a kopána do břicha, výsledkem čehož ztratila vědomí. Právníkovi byl k Anastasii odepřen přístup po dobu šesti hodin. Anastasie strávila v noc ve vazbě a v současnosti má čelit soudnímu procesu pro obvinění z „neuposlechnutí výzvy police.“ 

Anastasie Vasilevová byla 31. března předvolána vyšetřovací komisí k výslechu v souvislosti s jejím příspěvkem na Youtube, ve kterém apelovala na doktory, aby nepracovali bez ochranných pomůcek.

 

 

 

 

Aktuální petice

  Rusko

Čečna: Zastavte pronásledování a zabíjení gayů

11. července 2017 ruská nezisková organizace Russian LGBT Network zveřejnila nové informace ohledně situace homosexuálů v Čečensku. Iniciativa, která pomáhá lidem, kteří jsou pronásledováni v Čečenské republice kvůli své (údajné) homosexualitě, s lítostí konstatovala, že pronásledování LGBT lidí nadále pokračuje. Zjistili, že úřady vyhrožovaly jak obětem, tak i jejich rodinám, že pokud si budou stěžovat, obžalují je z falešného obviňování.

 

Aktuální počet podpisů: 2039 Náš cíl: 2500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...