Skvělá zpráva - Guligeina Tashimaimaitiová je konečně volná!

Článek

Po více než dvou letech byla Guligeina propuštěna z převýchovného tábora v Sin-ťiangu.

Začátkem května proběhl videohovor mezi Guligeinou a její rodinou. Podle dostupných informací je Guligeina v pořádku, vypadá dobře a vyučuje angličtinu v místní komunitě.

Guligeina Tashimaimaitiová studovala na Technologické univerzitě v Malajsii. Vzhledem k tomu, že delší dobu neměla zprávy o své rodině, vydala se koncem roku 2017 do svého rodného města v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang. V únoru 2018 měla zahájit své doktorské studium na malajsijské univerzitě, místo toho byla čínskými úřady přes dva roky držena v převýchovném táboře.

Od roku 2017 v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang významně vzrostl počet převýchovných táborů. Odhadem je v nich zadržován až jeden milion lidí.

V táborech dochází k politické převýchově. Lidé jsou tam bez obvinění nebo řádného soudu svévolně vězněni neomezeně dlouhou dobu.

Z Ujgurské autonomní oblasti uprchlo před represivním čínským režimem na 1, 6 milionu Ujgurů. Amnesty mluvila se stovkami ujgurských uprchlíků žijících mimo území Číny. Všichni jsou cíleně zastrašováni a sledováni.

Mnohým z nich Čína vyhrožuje, že když se nevrátí, budou jejich příbuzní „za trest“ uvězněni. Řada jejich blízkých končí právě v převýchovných táborech. Často pouze proto, že někdo z jejich rodiny studuje, pracuje nebo žije v zahraničí. Stejně tak v táborech končí lidé, kteří se ze zahraničí vrátí domů.

Aktuální petice

Čína

ČÍNA: LIDSKOPRÁVNÍ AKTIVISTKA MĚSÍCE DRŽENA V IZOLACI: LI ČCHIAO-ČCHU

Dne 16. února 2020 pekingská policie zatkla obránkyni lidských práv a výzkumnici v oblasti pracovního práva Li Čchiao-čchu (Li Qiaochu). Mladá aktivistka už několik měsíců neměla možnost kontaktovat rodinu nebo svého právníka.

Aktuální počet podpisů: 2646 Náš cíl: 3000

Podepíšu