Výročí masakru na pekingském náměstí Nebeského klidu: Čína musí konečně vyšetřit vojenský zásah

Incident z roku 1989 stále není vyšetřen a potrestán. Čína dál porušuje lidská práva.

Stovky civilistů přišly o život při zásahu armády na pekingském náměstí Nebeského klidu v roce 1989 během studentských protestů. Přes dvacet let Čína odmítá nezávislé vyšetřování a vyvození důsledků.

Čína pronásleduje lidi, kteří kritizují vojenský zásah a také ty, kteří veřejně připomínají oběti. Téma zůstává hlavním oficiálním tabu.

Podle oficiálních dokumentů uznává čínská vláda internet jako kanál, který pomáhá občanům uplatňovat práva. Ale pokusy těch, kteří hledají informace o čtvrtém červnu, demokracii nebo lidských právech jsou marné. Přístupy jsou blokované, dokumenty nepřístupné.

S blížícím se výročím masakru jsou každý rok aktivisti sledováni, odposloucháváni, mají zákaz cestovat nebo veřejně vystupovat. Čínské úřady tvrdě trestají blogery, spisovatele, novináře i všechny ty, kteří uplatňují svoje práva na svobodu projevu.

Amnesty Internatioanal znovu v den výročí zásahu na náměstí Nebeského klidu vyzývá vládu Číny, aby incident prošetřila a aby okamžitě propustila lidi, kteří jsou vězněni v souvislosti s informováním o zásahu. Čína musí zaručit svým občanům základní svobody dané mezinárodními dokumenty i čínskou ústavou.

4.6.2019

Čína stupňuje tlak na aktivisty před 30. výročím masakru na náměstí Nebeského klidu

Čínské úřady musejí přestat pronásledovat lidi, kteří si chtějí připomenout oběti násilného zásahu na náměstí Nebeského klidu z roku 1989. Letos je to 30 let.

4.6.2019

Za připomínku masakru na Tchien-an-men na 3,5 roku do vězení

Soud s aktivisty pokračoval až do dubna 2019.

17.7.2019

Čína: Živý řetěz na Pražském hradě upozorní na zločiny proti lidskosti

V pátek 19. července od 11. hodin se na Pražském hradě uskuteční happening upozorňující na zločiny proti lidskosti v Číně. Amnesty na tato porušování práv dlouhodobě upozorňuje a akci také symbolicky podpoří.

5.4.2019

Skutečný test Evropy v Číně: Lidská práva

Evropa nemůže na nadcházejícím summitu mlčet o špatném zacházení s muslimskými menšinami, říká Katharine Derderianová z Amnesty. Organizace apeluje spolu s dalšími na lídry s jasnými požadavky.