Výročí masakru na pekingském náměstí Nebeského klidu: Čína musí konečně vyšetřit vojenský zásah

Incident z roku 1989 stále není vyšetřen a potrestán. Čína dál porušuje lidská práva.

Stovky civilistů přišly o život při zásahu armády na pekingském náměstí Nebeského klidu v roce 1989 během studentských protestů. Přes dvacet let Čína odmítá nezávislé vyšetřování a vyvození důsledků.

Čína pronásleduje lidi, kteří kritizují vojenský zásah a také ty, kteří veřejně připomínají oběti. Téma zůstává hlavním oficiálním tabu.

Podle oficiálních dokumentů uznává čínská vláda internet jako kanál, který pomáhá občanům uplatňovat práva. Ale pokusy těch, kteří hledají informace o čtvrtém červnu, demokracii nebo lidských právech jsou marné. Přístupy jsou blokované, dokumenty nepřístupné.

S blížícím se výročím masakru jsou každý rok aktivisti sledováni, odposloucháváni, mají zákaz cestovat nebo veřejně vystupovat. Čínské úřady tvrdě trestají blogery, spisovatele, novináře i všechny ty, kteří uplatňují svoje práva na svobodu projevu.

Amnesty Internatioanal znovu v den výročí zásahu na náměstí Nebeského klidu vyzývá vládu Číny, aby incident prošetřila a aby okamžitě propustila lidi, kteří jsou vězněni v souvislosti s informováním o zásahu. Čína musí zaručit svým občanům základní svobody dané mezinárodními dokumenty i čínskou ústavou.

20.11.2018

Stanovisko Amnesty International Česká republika k dodržování lidských práv v Číně: situace příznivců hnutí Fa-lun-kung

1.10.2018

Lidskoprávní orienťák s Amnesty už v neděli

„Vyběhni s bezprávím“ a upozorni na něj na pražských ambasádách!

28.9.2018

Rozhovor s ředitelkou: Inkluze je v naší škole běžná věc

Založili jsme síť kvalitních škol, které splňují naše standardy, s cílem zviditelnění dobré praxe. Do škol se valí mnoho požadavků, ale podpora za nimi zaostává. A právě proto je sdílení, tak cenné. Přečtěte si rozhovor s bývalou ředitelkou Eliškou Sokolovskou o jejím pohledu na kvalitní školu.

3.7.2018

Paní Kozáková nám bude všem chybět!