S Člověkem v tísni o sociálním vyloučení a extremismu

V rámci nového vzdělávacího projektu „FAIR PLAY – studenti za rovnoprávnost“ proběhlo v pátek 31. 5. 2013 v prostorách galerie Langhans v Praze školení zaměřené na sociální vyloučení a extremismus. Školení vedli zaměstnanci ústecké pobočky Člověka v tísni – její ředitel Vítek Kučera a Jirka Starý, který se zaměřuje na podporu vzdělávání. Člověk v tísni v Ústí spolupracuje s místními Romy, především těmi, kteří žijí v lokalitách Nový Svět a Předlice. Seminář byl určen zejména lektorům Amnesty International, kteří budou vést workshopy zaměřené na diskriminaci a lidská práva na základních i středních školách po celé České republice. Účastníci dostali jedinečnou příležitost získat informace od odborníků, kteří mají s touto prací dlouholeté osobní zkušenosti a zabývají se tématem a problematikou dennodenně. Lektoři se na školení také blíže seznámili nejen se současnou situací v lokalitách Nový Svět a Předlice, ale i s příčinami, které k ní vedly. Školení bylo zajímavé a velmi interaktivní. Účastníci byli zapojeni do aktivit, které jim pomohly lépe pochopit danou problematiku a zároveň můžou být použity i v rámci workshopů na školách. Lektoři, kteří se akce zúčastnili, tak můžou své nově nabyté znalosti využít v celé ČR - účastníci totiž přijeli nejen z Prahy a okolí, ale třeba i z Brna nebo Karviné. Člověku v tísni tímto znovu děkujeme za přínosné školení a lektorům za účast. Doufáme, že se podobně zajímavé akce pro naše dobrovolníky budou konat i nadále.

2.8.2017

Praha hostila celosvětový kongres Montessori škol

Ve dnech od 25. do 30. července se uskutečnila série setkání v rámci světového International Montessori Congress Praha 2017. Zúčastnilo se jej téměř dva tisíce učitelů, studentů a dalších odborníků na vzdělávání z celého světa. Podobná akce prý v ČR nemá obdoby.

24.3.2017

V Bělorusku opět přituhuje: aktivisté a nezávislí novináři v ohrožení

Nejméně 48 lidí bylo nedávno v Bělorusku zadrženo během protestů s názvem „Nejsme příživníci“. Protesty byly zaměřeny proti daním uvaleným na nezaměstnané, tzv. „příživníky“. Mezi zadrženými ve dnech 10. – 12. března 2017 byli organizátoři protestů a nezávislí novináři.

8.2.2017

Uprchlíci, vítejte: po kanadsku

V době, kdy se většina evropských zemí handrkuje o desítky či stovky přesídlených uprchlíků, Kanada pomáhá ve velkém.

1.9.2016

Vysvědčení pro Českou republiku

Jak si vede rovný přístup ke vzdělávání romských dětí na začátku školního roku 2016/17?