USA: Policie selhává v zajištění práva na protest, ohrožuje životy

Vyzýváme k ukončení násilí, ochraně životů a ochraně práva na protest.

Ilustrační foto

Rachel Wardová, národní ředitelka výzkumu Amnesty International USA, vydala následující prohlášení o policejní reakci ve městech po celostátních protestech:

„Policie Spojených států po celé zemi porušuje své závazky podle mezinárodního práva respektovat a usnadňovat právo na pokojný protest, zhoršuje napjatou situaci a ohrožuje životy demonstrantů. Ve městě za městem jsme svědky zásahů, které by mohly být považovány za zbytečné nebo nepřiměřeně násilné. Vyzýváme k okamžitému ukončení jakéhokoliv násilí a strážce zákona k zajištění a ochraně zákonného práva na protest.

Použití těžkooděnecké výstroje a armádních vojenských zbraní a vybavení ze strany policie může do značné míry zastrašit protestující na pokojných demonstracích, kteří uplatňují své právo na pokojné shromáždění. Tyto taktiky mohou ve skutečnosti vést k eskalaci násilí. Vybavování policistů způsobem vhodným pro nějaké bojiště může vést k myšlence, že konfrontace a konflikty jsou nevyhnutelné. Policie se musí zapojit do de-eskalace, než se situace zhorší. Měli by de-militarizovat svůj přístup a zapojit se do dialogu s organizátory protestů, aby se snížilo napětí, a aby předešli násilí nebo ho rychle zastavili, jakmile by vypuklo. Vše v zájmu ochrany práva na pokojné shromažďování.

Veškeré zbytečné nebo nadměrné násilí musí okamžitě skončit a všechny případy nadměrného nebo zbytečného užití síly proti demonstrantům musí být vyšetřeny a všichni policisté, kteří porušili zákon, musí být pohnáni k odpovědnosti.

Kromě toho vyzýváme federální vládu, americká města a státy, aby jednaly rychle a smysluplně, aby řešily příčinu těchto protestů a podnikly okamžitá opatření k zastavení nezákonného zabíjení černochů a dalších lidí ze strany policie. Policisté musí být stíháni a všechny státy USA musí přijmout zákony, které omezí použití smrtící síly jako poslední možnosti, jak zabránit bezprostřednímu ohrožení života. Kongres by měl schválit „Mírový akt,“ aby vytvořil federální standard a podněcoval státní reformu.

Rasismus a pocit nadřazenosti bělochů jsou hnacím motorem tohoto zabíjení a reakce policie na protesty. Federální vláda by měla zřídit národní komisi, která by se zabývala všemi aspekty této krize, včetně zabití ze strany policie, práva na protest a ukončení diskriminace. Prezident Trump musí ukončit svou násilnou a diskriminační rétoriku a politiku. Vláda USA na všech úrovních musí zajistit právo na protest tak, jak je zaručeno mezinárodním právem.“

Česká Amnesty připravuje k tématu debatu, sledujte naše informační kanály!

18.6.2020

Toxický obchod se slzným plynem podněcuje globální policejní násilí

Amnesty spouští interaktivní web dokumentující nesprávné používání slzného plynu bezpečnostními silami od Hongkongu přes Paříž až po USA.

8.3.2020

Reakce na COVID-19 a povinnosti států v oblasti lidských práv

Všechny vlády a další aktéři, kteří jsou ovlivnění vypuknutím epidemie COVID-19, musí jednat v souladu s lidskými právy.

18.7.2019

Mexická policie začala vyšetřovat Soberanesovu vraždu

Generální prokurátor státu Morelos zahájil vyšetřování trestného činu vraždy Samira Florese Soberanese.

4.6.2019

Čína stupňuje tlak na aktivisty před 30. výročím masakru na náměstí Nebeského klidu

Čínské úřady musejí přestat pronásledovat lidi, kteří si chtějí připomenout oběti násilného zásahu na náměstí Nebeského klidu z roku 1989. Letos je to 30 let.