Mezinárodní den proti homofobii – Amnesty má letos v hledáčku Jamajku, Ukrajinu a Jižní Afriku

Lidé na celém světě stále čelí porušování svých práv kvůli své skutečné nebo domnělé sexuální orientaci a rodové identitě.

Lesby, gayové, bisexuálové, rtansgender a intersexuální lidé (LGBTI) čelí diskriminaci v přístupu ke zdravotní péči, vzdělání, při přijímání do zaměstnání nebo při hledání bydlení.

V mnoha zemích je pohlavní styk mezi osobami stejného pohlaví stále kriminalizovaný a členky a členové LGBTI komunity jsou zatýkaní, věznění nebo mučení. Také se jim upírá právo na svobodu projevu nebo shromažďování – v některých zemích museli organizátoři PRIDE pochodů čelit zákazům ze strany úřadů a nebo nedostatečné policejní ochraně.

Amnesty International (AI) věří, že všichni lidé, bez ohledu na svoji sexuální orientaci a rodovou identitu, mají právo uplatňovat svoje lidská práva v plném rozsahu. Letos se aktivisté Amnesty zaměřují na Jamajku, Ukrajinu nebo Jižní Afriku.

Od června do listopadu 2012 AI zdokumentovala 7 vražd příslušníků LGBTI komunity v Jihoafrické republice. Homofobní postoje ve společnosti se projevují i v chování policie. LGBTI lidé často hovoří o „sekundární viktimizaci“ ze strany policie nebo zdravotnického personálu, kde hledají pomoc po útocích.

Vláda Jihoafrické republiky podnikla určité kroky k zastavení násilí a k řešení otázky beztrestnosti LGBTI komunity, ale případy nedostatečného prošetření útoků a atmosféra strachu a ohrožení, která pořád mezi komunitou panuje, svědčí o tom, že v praxi se mnoho věcí nezměnilo.

„Amnesty International věří, že všichni lidé, bez ohledu na jejich sexuální či genderovou identitu, mají mít možnost využívat všechna svá lidská práva beze strachu z násilí, diskriminace a postihů,“ shrnuje Emily Grayová, koordinátorka programu Rod, sexualita a identita AI.

Zajímá vás téma? Přečtěte si o letošním LGBTI aktivismu Amnesty více.

15.6.2020

NY Times o sebevraždě egyptské LGBT aktivistky

14.6.2020

IRozhlas: Prezident Duda chce v Polsku "zákaz propagace ideologie LGBT"

20.5.2020

Gambie přijala doporučení proti mučení a pro zrušení trestu smrti

Gambie podpořila přibližně patnáct doporučení zaměřených na podporu svobody projevu.

22.4.2020

Mezinárodní den žen tentokrát bez násilí!

Urgentní akce na podporu Vitaliny Kovalové pomohla! LGBT aktivisté dostali řádnou policejní ochranu při pořádání další akce.