Mezinárodní den proti homofobii – Amnesty má letos v hledáčku Jamajku, Ukrajinu a Jižní Afriku

Lidé na celém světě stále čelí porušování svých práv kvůli své skutečné nebo domnělé sexuální orientaci a rodové identitě.

Lesby, gayové, bisexuálové, rtansgender a intersexuální lidé (LGBTI) čelí diskriminaci v přístupu ke zdravotní péči, vzdělání, při přijímání do zaměstnání nebo při hledání bydlení.

V mnoha zemích je pohlavní styk mezi osobami stejného pohlaví stále kriminalizovaný a členky a členové LGBTI komunity jsou zatýkaní, věznění nebo mučení. Také se jim upírá právo na svobodu projevu nebo shromažďování – v některých zemích museli organizátoři PRIDE pochodů čelit zákazům ze strany úřadů a nebo nedostatečné policejní ochraně.

Amnesty International (AI) věří, že všichni lidé, bez ohledu na svoji sexuální orientaci a rodovou identitu, mají právo uplatňovat svoje lidská práva v plném rozsahu. Letos se aktivisté Amnesty zaměřují na Jamajku, Ukrajinu nebo Jižní Afriku.

Od června do listopadu 2012 AI zdokumentovala 7 vražd příslušníků LGBTI komunity v Jihoafrické republice. Homofobní postoje ve společnosti se projevují i v chování policie. LGBTI lidé často hovoří o „sekundární viktimizaci“ ze strany policie nebo zdravotnického personálu, kde hledají pomoc po útocích.

Vláda Jihoafrické republiky podnikla určité kroky k zastavení násilí a k řešení otázky beztrestnosti LGBTI komunity, ale případy nedostatečného prošetření útoků a atmosféra strachu a ohrožení, která pořád mezi komunitou panuje, svědčí o tom, že v praxi se mnoho věcí nezměnilo.

„Amnesty International věří, že všichni lidé, bez ohledu na jejich sexuální či genderovou identitu, mají mít možnost využívat všechna svá lidská práva beze strachu z násilí, diskriminace a postihů,“ shrnuje Emily Grayová, koordinátorka programu Rod, sexualita a identita AI.

Zajímá vás téma? Přečtěte si o letošním LGBTI aktivismu Amnesty více.

2.8.2017

DVTV: Rozhovor s Jiřím Ambrožem o LGBT právech

7.8.2017

Kdo jsou obránci a obránkyně LGBT práv?

Obránci LGBT práv po celém světě se setkávají s mnoha, často velmi propracovanými, útoky ze stran úřadů a nestátních aktérů, kteří brání jejich práci jak v přímém kontaktu s lidmi, tak v online prostoru.

1.8.2017

Amnesty na Prague Pride přivede živé knížky a vzdá hold obráncům LGBT práv

V pátek 11. srpna živá knihovna s menšinami na Střeláku. V sobotním průvodu nás nepřehlédnete!

19.5.2017

Amnesty laureátem bePROUD - nejprestižnější tuzemské ceny v LGBT+ komunitě

Kampaň Amnesty International ČR "Neboj se taky mluvit" získala cenu za Mediální počin roku.