Mezinárodní den proti homofobii – Amnesty má letos v hledáčku Jamajku, Ukrajinu a Jižní Afriku

Lidé na celém světě stále čelí porušování svých práv kvůli své skutečné nebo domnělé sexuální orientaci a rodové identitě.

Lesby, gayové, bisexuálové, rtansgender a intersexuální lidé (LGBTI) čelí diskriminaci v přístupu ke zdravotní péči, vzdělání, při přijímání do zaměstnání nebo při hledání bydlení.

V mnoha zemích je pohlavní styk mezi osobami stejného pohlaví stále kriminalizovaný a členky a členové LGBTI komunity jsou zatýkaní, věznění nebo mučení. Také se jim upírá právo na svobodu projevu nebo shromažďování – v některých zemích museli organizátoři PRIDE pochodů čelit zákazům ze strany úřadů a nebo nedostatečné policejní ochraně.

Amnesty International (AI) věří, že všichni lidé, bez ohledu na svoji sexuální orientaci a rodovou identitu, mají právo uplatňovat svoje lidská práva v plném rozsahu. Letos se aktivisté Amnesty zaměřují na Jamajku, Ukrajinu nebo Jižní Afriku.

Od června do listopadu 2012 AI zdokumentovala 7 vražd příslušníků LGBTI komunity v Jihoafrické republice. Homofobní postoje ve společnosti se projevují i v chování policie. LGBTI lidé často hovoří o „sekundární viktimizaci“ ze strany policie nebo zdravotnického personálu, kde hledají pomoc po útocích.

Vláda Jihoafrické republiky podnikla určité kroky k zastavení násilí a k řešení otázky beztrestnosti LGBTI komunity, ale případy nedostatečného prošetření útoků a atmosféra strachu a ohrožení, která pořád mezi komunitou panuje, svědčí o tom, že v praxi se mnoho věcí nezměnilo.

„Amnesty International věří, že všichni lidé, bez ohledu na jejich sexuální či genderovou identitu, mají mít možnost využívat všechna svá lidská práva beze strachu z násilí, diskriminace a postihů,“ shrnuje Emily Grayová, koordinátorka programu Rod, sexualita a identita AI.

Zajímá vás téma? Přečtěte si o letošním LGBTI aktivismu Amnesty více.

1.8.2019

Polsko: Policie nedokázala ochránit LGBT průvod před nenávistným chováním

Polská policie selhala při ochraně účastníků LGBT+ pochodu v Bělostoku. Amnesty vyzývá úřady v Polsku, aby veřejně odsoudily nenávistné útoky a co nejdříve zahájily plné, účinné a nestranné vyšetřování.

25.10.2018

Rohingové v Barmě stále čelí diskriminaci a dál utíkají do Bangladéše

Stovky Rohingů stále utíkají do Bangladéše, ti, co zůstali, čelí diskriminaci a porušování základních práv.

18.7.2018

Bělorusko: Absurdní pokuta pro LGBT+ aktivistku za „masový protest“

Běloruské autority po perzekuci nenásilné LGBT+ aktivistky dosáhly nového dna.

1.3.2019

Vitalina Kovalová organizuje setkání LGBT v rodném Užhorodě na západě Ukrajiny

Mladá aktivistka bojující za práva diskriminované skupiny LGBTI organizuje meeting na Mezinárodní den žen - v předchozích letech už čelila násilným útokům.