© Amnesty International

Bělorusko: Blogeři a aktivisti zatčení v čistce před prezidentskými volbami musí být propuštěni

  Článek

Už několik týdnů před volbou nové hlavy státu se snaží Bělorusko zastrašit a umlčet kritiky současného vedení země.

V reakci na zprávy, že nejméně tři další běloruští blogeři - Ihar Losik, Syarhei Pyatrukhin a Syarhei Sparish - byli zatčeni v rámci tvrdého zásahu před prezidentskými volbami (9. srpna), Aisha Jungová, vedoucí kampaní Amnesty International Bělorusko, řekla:

„Běloruské úřady provádějí rozsáhlou čistku nesouhlasných hlasů s použitím represivních zákonů k umlčení kritiky před volbami, kde prezident Lukašenko kandiduje na šesté po sobě jdoucí funkční období. Kandidáti opozice, příznivci a nezávislá média čelí svévolnému zatýkání, vysokým pokutám i uvěznění. Teď jsou cíleni ti, kdo jsou aktivní na sociálních médiích.

Jsme otřeseni těmito posledními zatčeními. Nejméně dva další populární blogeři - Uladzimir Nyaronski a Uladzimir Tsyhanovič - jsou již ve vazbě a čelí obviněním z trestného činu. Nikdo by neměl být potrestán za používání internetu k vyjádření názorů na vládu a její politiku. Úřadům je třeba připomenout, že svoboda projevu je právo, nikoli zločin!

Amnesty požaduje okamžité a bezpodmínečné propuštění všech blogerů a ukončení probíhajících zásahů proti svobodě projevu v celém Bělorusku."

Pozadí

Běloruské úřady pod záminkou falešného obvinění zatkly Ihara Losika, správce populárního telegramového kanálu Belarus of Brain, Syarheie Pyatrukhina, správce telegramových kanálů People's Reporter a YouTube Deputies a Syarheie Sparishe, člena ustavujícího výboru nové opoziční strany  „Shromáždění lidu.“ Další bloger, Uladzimir Tsyhanovič, který si odpykává 15 dní administrativního zatčení za účast na pokojné demonstraci, byl také obviněn z trestného činu „organizace a přípravy na závažné porušení veřejného pořádku“ (článek 342 trestního zákoníku Běloruska). Bloger Uladzimir Nyaronski je také ve vazbě a čelí stejnému obvinění, spolu s „veřejným urážením zástupce úřadů.“ (článek 369 trestního zákoníku).

Aktuální petice

  Bělorusko

Letošní Nobelovu cenu za mír získal vězněný běloruský bojovník za lidská práva Ales Bjaljacki. Pomožme mu na svobodu!

Dne 14. července 2021 běloruská policie provedla razii v sídlech několika nevládních organizací a domech jejich čelních představitelů. Terčem policejních prohlídek byla i lidskoprávní organizace Vjasna, která monitoruje politické vězně v zemi a poskytuje jim například právní ochranu. Několik členů, mezi nimi Ales Bjaljacki, předseda a zakladatel Vjasny, právník organizace Uladzimir Labkovič, jeho partnerka Nina Labkovičová (ta byla později propuštěna) a místopředseda Vjasny, Valjantsin Stefanovič, bylo policií zatčeno a jsou ve vazbě.

 

Aktuální počet podpisů: 2689 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...