© LEAH MILLIS / REUTERS

USA: Vystoupení z WHO je podpásovka pro globální zdraví

Článek

Amnesty kritizuje Trumpovu administrativu, která oficiálně začíná podnikat kroky k vystoupení USA ze Světové zdravotnické organizace (WHO).

©  LEAH MILLIS / REUTERS

Sanhita Ambastová, poradkyně Amnesty International pro hospodářská, sociální a kulturní práva, k situaci uvedla:

„Je to bezohledný pokus podkopat práci Světové zdravotnické organizace uprostřed globální pandemie. Vzhledem k tomu, že COVID-19 je stále hrozbou pro mnoho amerických států, Trumpova administrativa používá životy lidí jako pěšáky v tomto špatně koncipovaném politickém manévru.

Toto rozhodnutí bude mít negativní dopad na úsilí o kontrolu pandemie v zemích po celém světě a také na další esenciální programy zdravotní péče, které WHO podporuje.

Pouze pokud mezinárodní společenství spolupracuje, můžeme tento virus dostat pod kontrolu a zajistit, aby každý měl přístup k odpovídající zdravotní péči. Vyzýváme další země, aby zintenzívnily úsilí a zajistily, že globální snaha reagovat na pandemické a jiné zdravotní krize zůstane dobře financováno.

Prezident Trump obvinil WHO z nezvládnutí pandemie. USA měly s organizací spolupracovat místo toho, aby v této klíčové chvíli odstoupily. Současný vzor odstoupení od mezinárodních orgánů a smluv je bezcitný a riskuje poškození práv a životů lidí na celém světě. Vyzýváme administrativu Donalda Trumpa, aby své kroky znovu zvážila a ukázala, že USA jsou stále odhodlány podporovat mezinárodní veřejné zdraví.“

Pozadí

WHO je primární mezinárodní orgán s mandátem na podporu globálního veřejného zdraví. Kromě toho, že teď hraje klíčovou roli v boji proti pandemii COVID-19, zavádí řadu programů na prevenci, kontrolu a léčbu eboly, spalniček, malárie, HIV a AIDS a mnoha dalších nemocí. USA jsou v současnosti největším přispěvatelem WHO.

Za vlády prezidenta Trumpa odstoupily už Spojené státy americké od Rady OSN pro lidská práva, Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) a celosvětové dohody o řešení změny klimatu.

Aktuální petice

Spojené státy

Americký nejvyšší soud zrušil ochranu práva na interrupce. Pošlete nesouhlasný e-mail tamním guvernérům

V červnu 2022 zrušil Nejvyšší soud Spojených států ochranu práva na interrupce. Požadujte s Amesty, aby američtí guvernéři po celých USA zastavili zákazy interrupcí a chránili právo na bezpečnou potratovou péči.

Aktuální počet podpisů: 316 Náš cíl: 3000

Podepíšu