Chraňte migranty na periferii Evropy, vyzývá Amnesty Evropskou unii

24. duben je dnem velké celodenní akce Amnesty před Evropským parlamentem. Předali jsme petici s 50 tisíci podpisy za práva migrantů na hranicích EU.

FOTO: Migranti u břehů italského ostrova Lampedusa

Předložením petice, která má víc než 50 000 podpisů, a celodenní akcí pořádanou 24. dubna před Evropským parlamentem v Bruselu vyzývá Amnesty International Evropskou unii a vlády jejích 27 členských států, aby ukončily vystavování lidí nebezpečí na hranicích a u pobřeží Evropy. Výzva míří ke členům Evropského parlamentu, které žádá o to, aby plnili své povinnosti kontrolního orgánu – tím, že zajistí, aby vlády a další instituce dohlédly na to, jak se zachází s migranty, uprchlíky a žadatele o azyl, kteří přijedou k hranicím EU.

Evropa by se měla stydět. Tisíce jejích obyvatel svým podpisem vyjádřily znepokojení nad tím, co se děje téměř neviditelně na jejích hranicích,“ říká Nicolas Beger, ředitel kanceláře AI pro evropské instituce. „Hranice jsou jedním z několika míst, které můžou unikat podrobné kontrole zemí evropské sedmadvacítky. Migranti tam trpí podle hesla „sejde z očí, sejde z mysli.“

Každý rok se tisíce lidí vydávají na nebezpečnou cestu na lodích zcela nevhodných pro plavbu po moři – v naději, že dorazí do Evropy. Někteří utíkají před válečnými konflikty, jiní před neustálou chudobou. Během posledních deseti let se ale evropské země stále více zaměřují na to, aby zabránily těmto lidem usadit se na území Unie. Politika EU je tak přímo ohrožuje. Země totiž uprchlíky zadržují nebo posílají zpět. Tato opatření přitom často porušují jejich lidskoprávní závazky. Nebezpečná cesta do Evropy má přitom někdy až fatální následky. Minulý měsíc se například utopilo šest Syřanů, když jejich loď ztroskotala v Egejském moři na cestě mezi Tureckem a Řeckem. Mezi mrtvými byla i těhotná 17-ti letá dívka nebo matka s dítětem. Loni v prosinci se zase utopilo 27 uprchlíků, většinou Afghánců, u břehů ostrova Lesbos. Přežil jen 16letý chlapec.

Amnesty International proto žádá větší transparentnost a zodpovědnost na evropských hranicích, aby případná porušování lidských práv nezůstalo nepotrestáno. Země EU by měly zabránit situacím, kdy se uprchlíci dostávají do nebezpečí. 24. dubna proto AI pořádá rozsáhlou akci S.O.S. Europe před sídlem Evropského parlamentu, jehož zástupcům předá petiční archy s podpisy. Symbolická loď uprchlíků pak projede ulicemi Bruselu. Akce S.O.S. Europe proběhne současně v osmi zemích Evropy.

12.12.2017

Libye: evropské vlády nesou spoluvinu na otřesném zacházení s uprchlíky a migranty

Evropské vlády se vědomě podílejí na týrání a zneužívání desítek tisíc uprchlíků a migrantů, kteří jsou v Libyi zadržováni tamními imigračními úřady v otřesných podmínkách.

14.2.2017

EU: Lidskoprávní cena za dohodu s Tureckem je příliš vysoká na to, aby byla kopírována v dalších zemích

Dohoda mezi EU a Tureckem o uprchlících zanechala tisíce uprchlíků a migrantů v příšerných a nebezpečných životních podmínkách.

25.3.2017

Uprchlíci uvěznění v Řecku potřebují funkční plán

Ostudný postoj Evropy ke globální uprchlické krizi vejde do dějin jako skvrna na našem kolektivním svědomí. Stejně jako špatné zacházení se zvládnutelným počtem lidí hledajících ochranu na jejích hranicích.

19.9.2016

Amnesty k summitům OSN o uprchlících a migrantech

OSN má za cíl koordinovaný a humánnější postup zemí směrem k uprchlíkům. V úterý pořádá summit o uprchlících i prezident USA Obama.