Česká vláda slevuje ze svých závazků ohledně inkluzivního vzdělávání

Skupina lidskoprávních organizací včetně Amnesty International je znepokojena vývojem událostí na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Ministerstvo školství a vláda nehodlají zrušit praktické školy a chtějí i nadále provozovat mateřské školy a přípravné třídy spadající pod praktické školy. Amnesty International, Evropské centrum pro práva Romů a Open Society Justice Initiative se obávají toho, že takovéto plány jdou proti závazkům ukončit diskriminaci romských žáků v českém školství a umožnění jejich zapojení do běžného vzdělávacího proudu.

Zmíněné organizace poslaly v uplynulých dnech ministrovi školství Petru Fialovi společný dopis, ve kterém si stěžují, že proces inkluzivního vzdělávání, který by pomohl romským dětem i dětem se speciálními vzdělávacími potřebami, nepokračuje tak, jak se k němu vláda zavázala.

Aby ukončila diskriminaci ve vzdělávání romských dětí, potřebuje česká vláda přijmout okamžitá opatření jako je například moratorium na umisťování dětí včetně romských dětí a dětí se speciálními vzdělávacími potřebami do praktických škol a tříd.

Česká vláda taky musí začít transformovat systém škol založených pro děti s „lehkým mentálním postižením“ včetně postupného rušení praktických škol. Tento závazek vláda přijala ve Strategii boje proti sociálnímu vyloučení na období 2011 – 2015. A z této strategie právě teď ministr Fiala uhýbá a slevuje.

Podpořte evropskou kampaň proti diskriminaci Romů podpisem petice!

18.3.2019

Předání petice - podepisujte však dál!

V pondělí 18. 3. v 11 hodin jsme se sešli před íránskou ambasádou v Praze, abychom předali petici s dopisem za propuštění Nasrín.

25.9.2018

Sotudíová poslala synovi z vězení dopis

Íránské Centrum pro lidská práva zveřejnilo dopis, ve kterém Nasrín svému 12letému synovi Nimovi psala, proč s ním nemohla být v jeho první školní den:

3.12.2018

Stážista/ka v mediálním oddělení

Česká pobočka největšího mezinárodního lidskoprávního hnutí hledá do svého mediálního oddělení akční/ho stážistu/ku na pomoc s Instagramem.

24.4.2018

Konference o budoucnosti Sýrie: Lídři nesmí připustit předčasné návraty uprchlíků

V úterý a středu 24. a 25. dubna probíhá v Bruselu velká konference o podpoře Sýrie a okolního regionu.