Česká vláda slevuje ze svých závazků ohledně inkluzivního vzdělávání

Skupina lidskoprávních organizací včetně Amnesty International je znepokojena vývojem událostí na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Ministerstvo školství a vláda nehodlají zrušit praktické školy a chtějí i nadále provozovat mateřské školy a přípravné třídy spadající pod praktické školy. Amnesty International, Evropské centrum pro práva Romů a Open Society Justice Initiative se obávají toho, že takovéto plány jdou proti závazkům ukončit diskriminaci romských žáků v českém školství a umožnění jejich zapojení do běžného vzdělávacího proudu.

Zmíněné organizace poslaly v uplynulých dnech ministrovi školství Petru Fialovi společný dopis, ve kterém si stěžují, že proces inkluzivního vzdělávání, který by pomohl romským dětem i dětem se speciálními vzdělávacími potřebami, nepokračuje tak, jak se k němu vláda zavázala.

Aby ukončila diskriminaci ve vzdělávání romských dětí, potřebuje česká vláda přijmout okamžitá opatření jako je například moratorium na umisťování dětí včetně romských dětí a dětí se speciálními vzdělávacími potřebami do praktických škol a tříd.

Česká vláda taky musí začít transformovat systém škol založených pro děti s „lehkým mentálním postižením“ včetně postupného rušení praktických škol. Tento závazek vláda přijala ve Strategii boje proti sociálnímu vyloučení na období 2011 – 2015. A z této strategie právě teď ministr Fiala uhýbá a slevuje.

Podpořte evropskou kampaň proti diskriminaci Romů podpisem petice!

13.5.2019

ŽIVÁ KNÍŽKA – VYPRÁVĚJ SVŮJ PŘÍBĚH

Česká Amnesty hledá příslušníky menšin žijících v ČR na dobrovolnou pozici živých knížek (www.amnesty.cz/vzdelavani/zive-knihy)