Česká vláda slevuje ze svých závazků ohledně inkluzivního vzdělávání

Skupina lidskoprávních organizací včetně Amnesty International je znepokojena vývojem událostí na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Ministerstvo školství a vláda nehodlají zrušit praktické školy a chtějí i nadále provozovat mateřské školy a přípravné třídy spadající pod praktické školy. Amnesty International, Evropské centrum pro práva Romů a Open Society Justice Initiative se obávají toho, že takovéto plány jdou proti závazkům ukončit diskriminaci romských žáků v českém školství a umožnění jejich zapojení do běžného vzdělávacího proudu.

Zmíněné organizace poslaly v uplynulých dnech ministrovi školství Petru Fialovi společný dopis, ve kterém si stěžují, že proces inkluzivního vzdělávání, který by pomohl romským dětem i dětem se speciálními vzdělávacími potřebami, nepokračuje tak, jak se k němu vláda zavázala.

Aby ukončila diskriminaci ve vzdělávání romských dětí, potřebuje česká vláda přijmout okamžitá opatření jako je například moratorium na umisťování dětí včetně romských dětí a dětí se speciálními vzdělávacími potřebami do praktických škol a tříd.

Česká vláda taky musí začít transformovat systém škol založených pro děti s „lehkým mentálním postižením“ včetně postupného rušení praktických škol. Tento závazek vláda přijala ve Strategii boje proti sociálnímu vyloučení na období 2011 – 2015. A z této strategie právě teď ministr Fiala uhýbá a slevuje.

Podpořte evropskou kampaň proti diskriminaci Romů podpisem petice!

24.3.2017

V Bělorusku opět přituhuje: aktivisté a nezávislí novináři v ohrožení

Nejméně 48 lidí bylo nedávno v Bělorusku zadrženo během protestů s názvem „Nejsme příživníci“. Protesty byly zaměřeny proti daním uvaleným na nezaměstnané, tzv. „příživníky“. Mezi zadrženými ve dnech 10. – 12. března 2017 byli organizátoři protestů a nezávislí novináři.

10.12.2016

Týden s Maratonem psaní dopisů

Přidejte se k největší světové kampani za nespravedlivě vězněné a utlačované!

29.6.2016

Kampaň Ne v mém telefonu! První úspěchy - i díky Vám

Získali jsme stovky podpisů, obešli obchody a poslali dopisy firmám. První reakce na sebe nenechaly čekat...

9.11.2016

Rusko: nová obvinění z mučení vězně svědomí Ildara Dadina jsou šokující, musí být prozkoumána

Amnesty International (AI) žádá okamžité prošetření vážných obvinění z mučení a týrání, která vznesl vězen svědomí Ildar Dadin v dopise uveřejněném v ruském online periodiku Meduza dne 8. listopadu 2016. Dadin, který je vězněný pro svoje nenásilné aktivity a protesty v rámci nepovolených demonstrací, by měl být podle AI okamžitě propuštěn.