Návštěva prezidenta Miloše Zemana v Ostravě by měla napomoci úsilí proti diskriminaci Romů

Prezident České republiky Miloš Zeman je 15. března 2013 na návštěvě v Ostravě.

Nejen v tomto městě, ale v celé republice čelí Romové diskriminaci v přístupu k bydlení, vzdělávání nebo zdravotní péči i v souvislosti s ochranou před násilným pronásledováním či zastrašováním.

Miloš Zeman v inauguračním projevu prohlásil, že právě činnost pravicových skupin, které podněcují rasovou nesnášenlivost a jsou známy tím, že pořádají protiromské pochody, představuje jeden ze tří nejpalčivějších problémů v České republice. Amnesty International vítá skutečnost, že prezident republiky uznává závažnost a existenci rasově motivovaného násilí, a doufá, že se jménem svého úřadu silně zasadí proti diskriminaci romské menšiny v České republice.

Návštěva Ostravy má v tomto ohledu symbolický význam.

Do mezinárodního povědomí na poli lidských práv se toto město dostalo poté, co Evropský soud pro lidská práva v roce 2007 vynesl rozsudek, podle něhož romské děti čelí diskriminaci v přístupu ke vzdělání. Vyzval Českou republiku k nápravě. Ostrava rovněž čelí kritice za násilné vystěhování více než 40 romských rodin z příměstské oblasti Přednádraží. Z těch, kteří vystěhování odmítali, bylo pouze 35 lidí přestěhováno do vyhovujících bytových prostor, ostatní byli odkázáni na předražené a nevyhovující ubytování.

Prezident republiky by měl využít příležitosti a vyzdvihnout roli, kterou za těchto situací hraje občanská společnost a neziskové organizace, které v České republice bojují proti diskriminaci Romů. Návštěva hlavy státu v Ostravě se odehrává v době, kdy se největší ostravská nezisková organizace věnující se romské menšině, Vzájemné soužití, musí vystěhovat ze svých prostor v centru města. Rozhodnutí městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz z ledna 2013 neobnovit sdružení nájemní smlouvu je podle jeho předsedy Kumara Vishwanathana reakcí na postoj, který organizace zastávala v otázce nuceného vystěhování romských obyvatel Přednádraží.

Sdružení Vzájemné soužití v Ostravě už více než 14 let poskytuje sociální služby a právní poradentství v otázkách bydlení, vzdělávání, zdravotnictví, lidských práv a dalších oblastech. Ročně tak jeho pracovníci pomohou více než 850 lidem. Klienty sdružení byli mnohdy Romové, kterým hrozilo vystěhování či kteří se v jeho důsledku octili bez domova.

20.11.2017

V Česku stále vznikají segregované romské školy. I deset let po verdiktu soudu pro lidská práva

Před deseti lety Evropský soud pro lidská práva uznal, že Česká republika diskriminuje romské žáky. Problému se věnovala mezinárodní konference Společně ve škole, kterou pořádala Nadace Open Society Fund.

13.11.2017

Společné vzdělávání: 10 let po mezinárodní ostudě zkouší Česká republika nový model

Před 10 lety slyšelo Česko od Evropského soudu pro lidská práva, že diskriminuje Romy ve vzdělávání.

30.3.2017

Průzkum Romey o inkluzi: nejvíc vadí Romové a hendikepovaní

1.9.2016

Vysvědčení pro Českou republiku

Jak si vede rovný přístup ke vzdělávání romských dětí na začátku školního roku 2016/17?