Návštěva prezidenta Miloše Zemana v Ostravě by měla napomoci úsilí proti diskriminaci Romů

Prezident České republiky Miloš Zeman je 15. března 2013 na návštěvě v Ostravě.

Nejen v tomto městě, ale v celé republice čelí Romové diskriminaci v přístupu k bydlení, vzdělávání nebo zdravotní péči i v souvislosti s ochranou před násilným pronásledováním či zastrašováním.

Miloš Zeman v inauguračním projevu prohlásil, že právě činnost pravicových skupin, které podněcují rasovou nesnášenlivost a jsou známy tím, že pořádají protiromské pochody, představuje jeden ze tří nejpalčivějších problémů v České republice. Amnesty International vítá skutečnost, že prezident republiky uznává závažnost a existenci rasově motivovaného násilí, a doufá, že se jménem svého úřadu silně zasadí proti diskriminaci romské menšiny v České republice.

Návštěva Ostravy má v tomto ohledu symbolický význam.

Do mezinárodního povědomí na poli lidských práv se toto město dostalo poté, co Evropský soud pro lidská práva v roce 2007 vynesl rozsudek, podle něhož romské děti čelí diskriminaci v přístupu ke vzdělání. Vyzval Českou republiku k nápravě. Ostrava rovněž čelí kritice za násilné vystěhování více než 40 romských rodin z příměstské oblasti Přednádraží. Z těch, kteří vystěhování odmítali, bylo pouze 35 lidí přestěhováno do vyhovujících bytových prostor, ostatní byli odkázáni na předražené a nevyhovující ubytování.

Prezident republiky by měl využít příležitosti a vyzdvihnout roli, kterou za těchto situací hraje občanská společnost a neziskové organizace, které v České republice bojují proti diskriminaci Romů. Návštěva hlavy státu v Ostravě se odehrává v době, kdy se největší ostravská nezisková organizace věnující se romské menšině, Vzájemné soužití, musí vystěhovat ze svých prostor v centru města. Rozhodnutí městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz z ledna 2013 neobnovit sdružení nájemní smlouvu je podle jeho předsedy Kumara Vishwanathana reakcí na postoj, který organizace zastávala v otázce nuceného vystěhování romských obyvatel Přednádraží.

Sdružení Vzájemné soužití v Ostravě už více než 14 let poskytuje sociální služby a právní poradentství v otázkách bydlení, vzdělávání, zdravotnictví, lidských práv a dalších oblastech. Ročně tak jeho pracovníci pomohou více než 850 lidem. Klienty sdružení byli mnohdy Romové, kterým hrozilo vystěhování či kteří se v jeho důsledku octili bez domova.

16.4.2020

Hromadné protesty jako naděje pro Evropu, kde dochází k podrývání práv a soudní nezávislosti

Rok 2019: Vlády v Evropě a Střední Asii hledaly způsoby, jak narušit nezávislost soudnictví, aby se vyhnuly odpovědnosti.

2.4.2020

Evropa: Amnesty zdůrazňuje priority lidských práv pro reakce států na COVID-19

Státy musí zaručit, že reakce na COVID-19 jsou v souladu s jejich mezinárodními a regionálními závazky v oblasti lidských práv. Digitální dohled lze ospravedlnit pouze tehdy, pokud respektuje lidská práva.

13.5.2019

ŽIVÁ KNÍŽKA – VYPRÁVĚJ SVŮJ PŘÍBĚH

Česká Amnesty hledá příslušníky menšin žijících v ČR na dobrovolnou pozici živých knížek (www.amnesty.cz/vzdelavani/zive-knihy)

6.9.2019

Romové, antisemitismus i projevy nenávisti. Výbor OSN kritizuje Česko

Kromě Evropského soudu pro lidská práva či Evropské komise přidává svou kritiku České republiky kvůli vzdělávání Romů i Výbor OSN.