Další ekologický aktivista byl “uklizen” do vězení

Dva dny před zahájením olympijských her ruské úřady zadržely dalšího ekologického aktivistu – Igora Charčenka. Na jeho vůz zaútočili tři maskovaní muži, kteří ho následně předali policii. Soud včera aktivistu poslal do vězení. Je velmi pravděpodobné, že Charčenko zůstane “preventivně” zadržen po dobu konání her. Aktivisté dlouhodobě kritizují ruské úřady za vážná narušení ekosystému, ke kterým došlo při stavbě olympijských sportovišť. Rusko ale kritiku důrazně odmítá a aktivisty se radši snaží umlčet. “Umlčování občanské společnosti nezajistí větší bezpečnost v průběhu konání olympijských her v Soči. Namísto toho jasně dokládá, že ruské orgány selhaly při ochraně mezinárodních norem v oblasti lidských práv,” prohlásil Sergej Nikitin, ředitel kanceláře Amnesty International v Moskvě.

14.7.2020

Půjde polská aktivistka do vězení kvůli duhové svatozáři?

Polská prokuratura posílá případ Podlešné před soud.

7.5.2019

Aktivista Bayram Mammadov byl po měsíci propuštěn z vězení

Ázerbájdžánský aktivista Bayram Mammadov byl 29. dubna propuštěn z vazby, kde strávil 30 dní za údajný odpor vůči policejním příkazům.

4.6.2019

Za připomínku masakru na Tchien-an-men na 3,5 roku do vězení

Soud s aktivisty pokračoval až do dubna 2019.

20.11.2019

Filmaři hrozí další dva roky vězení

Min Tchin Ko Ko Ďi se odovlal proti rozsudku. Odvolání bylo zamítnuto a filmař čelí dalšímu trestu