Další ekologický aktivista byl “uklizen” do vězení

Dva dny před zahájením olympijských her ruské úřady zadržely dalšího ekologického aktivistu – Igora Charčenka. Na jeho vůz zaútočili tři maskovaní muži, kteří ho následně předali policii. Soud včera aktivistu poslal do vězení. Je velmi pravděpodobné, že Charčenko zůstane “preventivně” zadržen po dobu konání her. Aktivisté dlouhodobě kritizují ruské úřady za vážná narušení ekosystému, ke kterým došlo při stavbě olympijských sportovišť. Rusko ale kritiku důrazně odmítá a aktivisty se radši snaží umlčet. “Umlčování občanské společnosti nezajistí větší bezpečnost v průběhu konání olympijských her v Soči. Namísto toho jasně dokládá, že ruské orgány selhaly při ochraně mezinárodních norem v oblasti lidských práv,” prohlásil Sergej Nikitin, ředitel kanceláře Amnesty International v Moskvě.

7.5.2019

Aktivista Bayram Mammadov byl po měsíci propuštěn z vězení

Ázerbájdžánský aktivista Bayram Mammadov byl 29. dubna propuštěn z vazby, kde strávil 30 dní za údajný odpor vůči policejním příkazům.

4.6.2019

Za připomínku masakru na Tchien-an-men na 3,5 roku do vězení

Soud s aktivisty pokračoval až do dubna 2019.

4.4.2019

Aktivista Bayram Mammadov byl na základě smyšlených obvinění znovu zatčen

Ázerbájdžánský aktivista Bayram Mammadov byl zadržen 30. března a odsouzen k 30 dnům správní vazby za odpor vůči policejním příkazům. Amnesty International věří, že obvinění jsou vykonstruovaná.

5.3.2019

Mehman Husejnov, známý novinář a bloger z Ázerbájdžánu je na svobodě

Husejnov byl nespravedlivě odsouzen ke dvěma letům vězení za články o korupci státních úředníků. Před vypršením trestu proti němu úřady vznesly další obvinění.