Další ekologický aktivista byl “uklizen” do vězení

Dva dny před zahájením olympijských her ruské úřady zadržely dalšího ekologického aktivistu – Igora Charčenka. Na jeho vůz zaútočili tři maskovaní muži, kteří ho následně předali policii. Soud včera aktivistu poslal do vězení. Je velmi pravděpodobné, že Charčenko zůstane “preventivně” zadržen po dobu konání her. Aktivisté dlouhodobě kritizují ruské úřady za vážná narušení ekosystému, ke kterým došlo při stavbě olympijských sportovišť. Rusko ale kritiku důrazně odmítá a aktivisty se radši snaží umlčet. “Umlčování občanské společnosti nezajistí větší bezpečnost v průběhu konání olympijských her v Soči. Namísto toho jasně dokládá, že ruské orgány selhaly při ochraně mezinárodních norem v oblasti lidských práv,” prohlásil Sergej Nikitin, ředitel kanceláře Amnesty International v Moskvě.

4.4.2019

Aktivista Bayram Mammadov byl na základě smyšlených obvinění znovu zatčen

Azerbajdžánský aktivista Bayram Mammadov byl zadržen 30. března a odsouzen k 30 dnům správní vazby za odpor vůči policejním příkazům. Amnesty International věří, že obvinění jsou vykonstruovaná.

5.3.2019

Mehman Husejnov, známý novinář a bloger z Ázerbájdžánu je na svobodě

Husejnov byl nespravedlivě odsouzen ke dvěma letům vězení za články o korupci státních úředníků. Před vypršením trestu proti němu úřady vznesly další obvinění.

27.12.2017

Rafis Kašapov je na svobodě

Dne 27. prosince 2017 byl tatarský aktivista Rafis Kašapov propuštěn z vězení poté, co si odpykal tříletý trest. Ten si vysloužil za kritiku ruského prezidenta Vladimira Putina a vládu Ruské federace, zejména kvůli jejich současnému přístupu k Ukrajině.

21.2.2018

Teodora del Carmen Vásquezová je na svobodě!

V roce 2008 byla Teodora odsouzena k třiceti rokům vězení za vraždu poté, co porodila mrtvé dítě.