Mezinárodní den Tibetu se blíží a Amnesty International zve na happening

  Článek

Trest smrti publikován 19.2.2013

I letos10. března 2013 se Amnesty International ČR připojí k celosvětovým akcím na podporu dodržování lidských práv v Tibetu.

Zavírání klášterů, perzekuce mnichů, stovka sebeupálených duchovních...situace v Tibetu se nelepší, naopak. Amnesty International i letos u příležitosti Mezinárodního dne Tibetu poukáže na stav lidských práv v této historické středoasijské zemi.

Požadujeme, aby bylo v Tibetu respektováno právo všech lidí vyznávat svou víru a hodnoty a šířit svou kulturu dál. Pro Tibeťany je takové chování velkým rizikem – jsou však ochotni za své přesvědčení obětovat svobodu, zdraví a dokonce i život. Už stovka mnichů a mnišek si vzala život.

Je to protest proti tvrdým represím čínské vlády. Po prvním historickém upálení Lozang Phüncchoga následovaly protesty, masové zatýkání (mimo jiné 300 mnichů z kláštera Kirti), nucená zmizení a pravděpodobně i zabití uskutečněná bezpečnostními složkami Číny.

Vláda omezuje právo Tibeťanů na informace a zakazuje obyvatelům i informace o situaci v regionu sdělovat světu.

Represe jsou dále zaměřeny speciálně proti Tibeťanům, kteří se vrátí náboženského školení z Indie nebo Nepálu – od února 2012 bylo zadrženo bez soudu přes 1000 lidí.

54 let po okupaci Tibetu se situace stále zhoršuje. „Po skončení Olympijských her odvrátil svět od Tibetu svůj zrak a Čína proti Tibeťanům zahájila brutální represe,“ říká Bobpa Tsang, tibetský aktivista, který žije v Londýně.

„Uvěznili učitele, studenty, básníky, mnichy i ekology, všechny, ve kterých viděli hrozbu. Obvinili tibetské podnikatele z podpory hnutí za svobodu Tibetu, zkonfiskovali jim miliony liber a uvěznili je na doživotí. Začali ničit tibetský jazyk i tradiční kočovný způsob života tím, že zabavili lidem pozemky a dobytek a silou je přesunuli do nově vybudovaných kolonií.“

Bobpa Tsang předpokládá, že Tibeťané budou i nadále protestovat formou upalování, dokud se Čína nezačne zajímat o příčinu jejich protestů a nenabídne nějaké řešení odpovědí na jejich požadavky. Pak teprve Tibeťané zarazí. Pokud bude Čína nadále pokračovat v násilných a brutálních represích na Tibeťanech, pak bude případů sebeobětování i nadále přibývat.

Happening Tibet nás pálí!

na podporu respektování lidských práv v Tibetu proběhne 10. března v 17:00 před Čínskou ambasádou v Praze.

Z tibetských lungt, symbolu dobrého osudu a pohody, postavíme památník všem, kteří do boje za lidská práva v Tibetu investují svůj čas, riskují bezpečnost nebo dokonce objetují život. Potřebujeme jich minimálně 500. Jestli chcete, aby třeba jedna z nich byla právě ta vaše, kupte lungtu prostřednictvím Amnesty.

Další informace o akci, dění v Tibetu i barevných lungtách se dozvíte na speciální stránce tibet.amnesty.cz

Aktuální petice

  Čína

Ujgurskému profesorovi hrozí v Číně trest smrti

Mezinárodně uznávanému profesorovi geografie a bývalému rektorovi Sin-ťiangské univerzity hrozí trest smrti.

 

Aktuální počet podpisů: 3253 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...