Američtí punkeři Anti-flag podporují novým songem Pussy Riot

Novou verzí písničky Toast To Freedom - Přípitek na svobodu se kapela přidává k podpoře Pussy Riot, punkerek vězněných v Rusku.
Americká punk rocková kapela Anti-flag spojila síly se společnostmi Staages Music a Art for Amnesty a výsledkem je nová verze písně Toast To Freedom (Přípitek na svobodu), teď už klasického hitu, který byl napsán původně k 50. výročí založení Amnesty International. Nahrávka je inspirovaná uvězněním tří členek ruské punkové skupiny Pussy Riot. Do prodeje půjde v Evropě 13. února. Zisk z prodeje podpoří Amnesty International.

Nápad vznikl v červenci 2012 během koncertu skupiny v Berlíně, kterým vyjadřovali podporu uvězněným členkám Pussy Riot - Marii Aljochinové, Naděždě Tolokonnikovové a Jekatěrině Samucevičové, kterou později soud podmínečně propustil. V publiku tehdy byl dlouholetý vysoce postavený podnikatel v hudebním průmyslu a zároveň aktivista Jochen Wilms. Ten v roce 2011 spolu se svým přítelem Billem Shipseym z Art for Amnesty vymysleli a koprodukovali původní verzi písničky Toast To Freedom, která se stala fenoménem, zpívaným v mnoha úpravách řadou světových umělců.

Členové skupiny Anti-flag, která dlouhodobě vystupuje na podporu lidských práv, okamžitě souhlasili s tím, že vytvoří vlastní verzi tohohle hitu. Ani ne o tři měsíce později pak skupina původem z Pittsburghu v Pennsylvánii hit nazpívala v historickém berlínském studiu Hansa. Doprovod jim dělala řada speciálních hostů, třeba kytarista kanadské punk rockové skupiny Billy Talent Ian D´sa, Bernd Kurtze z Beatsteaks nebo němečtí Donots. Stejně jako samotní Anti-flag, všichni obdivovali výjimečnou historii studia Hansa, a to dokonce až tak, že používali stejné mikrofony jako David Bowie a Brian Eno, když tam v roce 1977 nahrávali hit Heroes. A výsledkem je mimořádně silné a vzrušující provedení Toast To Freedom, které svou silou vyzývá k aktivitě snad jakékoli publikum.

V doprovodném prohlášení členové Anti-flagu žádají propuštění Pussy Riot. Právě tato skupina je totiž podle jejich slov inspirovala ke vstupu na punk rockovou scénu a uvěznění členek je jasným útokem ruských úřadů na svobodu myšlení, názorů a uměleckého vyjádření. "Právě tato práva přitom musí být respektována a chráněna v jakékoli společnosti, která chce být svobodná", prohlašují Anti-flag.

Členky Pussy Riot byly odsouzeny za loňskou "punkovou modlitbu" v moskevském kostele. Svým protestem chtěly upozornit na provázanost špiček ruské pravoslavné církve s politiky. Podle Amnesty International je ale celý proces politicky motivovaný a jejich čin byl legitimní protestní akcí.

Skupina Anti-flag chce podle svého prohlášení novou nahrávkou vyjádřit podporu a solidaritu Pussy Riot, stejně jako Amnesty International a všem, kdo se staví na stranu práva a utlačovaných. "Pussy Riot nás inspirovaly k tomu nebýt nikdy zticha, když budeme svědky útlaku. Tato píseň je skutečná, je to náš „přípitek na svobodu", uzavírají Anti-flag.

VIDEO Anti - flag k novému songu.

Objednat písničku můžete třeba na iTunes nebo prostřednictvím Amazonu.

9.12.2016

Dolma Tso propuštěna!

Po třech letech věznění byla Dolma Tso 4. prosince 2016 propuštěna.

15.2.2016

Úspěch Amnesty kampaně STOP násilí na ženách - vláda podpořila Istanbulskou úmluvu

Vláda schválila úmluvu o prevenci a potírání násilí na ženách.

11.2.2016

Čchen Čen-pching je ve Finsku se svou dcerou

Čchen Čen-pching z hnutí Falun Gong žije se svou dcerou konečně svobodný život ve Finsku.

2.2.2016

PHYOE PHYOE AUNG VZKAZUJE AMNESTY: NEVZDÁVEJME TO!

Barmská vysokoškolačka se nebála protestovat proti omezování akademické svobody. Teď je ve vězení. V únoru 2015 organizovala studentská unie, kterou vede, pochod napříč zemí. Měl končit v Yangonu. Studenty ale zastavili při opouštění Letpadanu v centrální Barmě.