Happening Čas běží: Otevřete knihy všem dětem

Zahájili jsme kampaň za rovný přístup romských dětí ke vzdělávání

Před Ministerstvem školství vyrostla 8.listopadu pyramida ze "zamčených knih" - symbolizují fakt, že kvalitní vzdělání je pro mnoho dětí, převážně romských, v České republice prakticky nedostupné. Evropský soud pro lidská práva označil před 5 lety praxi umísťování dětí do zvláštních škol za diskriminační a uložil České republice povinnost systém změnit. Změnilo se však velmi málo. Na našem happeningu projevili vůli situaci řešit nejen zástupci neziskových organizací, ale i Ministerstva školství, které hraje klíčovou roli. Snad tedy nezůstane jen u gest!

Více o celé problematice čtěte na webu zmenimeto.cz

11.7.2018

Sociolog Prokop v Právu o nerovnosti a vzdělání

21.9.2017

Student psychologie Roman Koky: Předsudky mě ženou dopředu, vzdělání je to nejdůležitější, co můžou rodiče dát svým dětem

20.11.2017

V Česku stále vznikají segregované romské školy. I deset let po verdiktu soudu pro lidská práva

Před deseti lety Evropský soud pro lidská práva uznal, že Česká republika diskriminuje romské žáky. Problému se věnovala mezinárodní konference Společně ve škole, kterou pořádala Nadace Open Society Fund.

13.11.2017

Společné vzdělávání: 10 let po mezinárodní ostudě zkouší Česká republika nový model

Před 10 lety slyšelo Česko od Evropského soudu pro lidská práva, že diskriminuje Romy ve vzdělávání.