Happening Čas běží: Otevřete knihy všem dětem

Zahájili jsme kampaň za rovný přístup romských dětí ke vzdělávání

Před Ministerstvem školství vyrostla 8.listopadu pyramida ze "zamčených knih" - symbolizují fakt, že kvalitní vzdělání je pro mnoho dětí, převážně romských, v České republice prakticky nedostupné. Evropský soud pro lidská práva označil před 5 lety praxi umísťování dětí do zvláštních škol za diskriminační a uložil České republice povinnost systém změnit. Změnilo se však velmi málo. Na našem happeningu projevili vůli situaci řešit nejen zástupci neziskových organizací, ale i Ministerstva školství, které hraje klíčovou roli. Snad tedy nezůstane jen u gest!

Více o celé problematice čtěte na webu zmenimeto.cz

30.4.2019

Nutí tě to přemýšlet jako elitář

Problém segregace dětí podle socioekonomického statusu začíná ještě mnohem dřív než při přechodu na víceletá gymnázia.

11.7.2018

Sociolog Prokop v Právu o nerovnosti a vzdělání

30.10.2018

Zeman potřebuje oporu okolí, dětem ve školách ji však upírá, diví se pracovník nadace

Inkluze v českém školství dávno probíhá, novelizací jen zákon dohnal realitu, říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz Štěpán Drahokoupil z nadace Open Society Fund. Média podle něj rozjela proti inkluzi negativní kampaň, na kterou naskočili politici, kteří chtějí nasbírat laciné body. Trpí tím děti se zvláštními potřebami i jejich rodiče, kteří se bojí reakce okolí.

12.7.2018

Podpořme ve školách nejslabší, vzdělání není závod

První část rozhovoru s Michalem Kaderkou, učitelem gymnázia Na Zatlance a spoluzakladatelem Aliance pro otevřené vzdělávání.