Happening Čas běží: Otevřete knihy všem dětem

Zahájili jsme kampaň za rovný přístup romských dětí ke vzdělávání

Před Ministerstvem školství vyrostla 8.listopadu pyramida ze "zamčených knih" - symbolizují fakt, že kvalitní vzdělání je pro mnoho dětí, převážně romských, v České republice prakticky nedostupné. Evropský soud pro lidská práva označil před 5 lety praxi umísťování dětí do zvláštních škol za diskriminační a uložil České republice povinnost systém změnit. Změnilo se však velmi málo. Na našem happeningu projevili vůli situaci řešit nejen zástupci neziskových organizací, ale i Ministerstva školství, které hraje klíčovou roli. Snad tedy nezůstane jen u gest!

Více o celé problematice čtěte na webu zmenimeto.cz

6.9.2019

Romové, antisemitismus i projevy nenávisti. Výbor OSN kritizuje Česko

Kromě Evropského soudu pro lidská práva či Evropské komise přidává svou kritiku České republiky kvůli vzdělávání Romů i Výbor OSN.

17.7.2019

Čína: Živý řetěz na Pražském hradě upozorní na zločiny proti lidskosti

V pátek 19. července od 11. hodin se na Pražském hradě uskuteční happening upozorňující na zločiny proti lidskosti v Číně. Amnesty na tato porušování práv dlouhodobě upozorňuje a akci také symbolicky podpoří.

30.4.2019

Nutí tě to přemýšlet jako elitář

Problém segregace dětí podle socioekonomického statusu začíná ještě mnohem dřív než při přechodu na víceletá gymnázia.

13.5.2019

ŽIVÁ KNÍŽKA – VYPRÁVĚJ SVŮJ PŘÍBĚH

Česká Amnesty hledá příslušníky menšin žijících v ČR na dobrovolnou pozici živých knížek (www.amnesty.cz/vzdelavani/zive-knihy)