Pussy Riot odsouzeny na 2 roky za mřížemi. Amnesty International: Hořká rána pro svobodu projevu v Rusku.

Amnesty International považuje proces s členkami Pussy Riot – Marií Alekhinou, Jekatěrinou Samucevičovou a Naděždou Tolokonnikovovou – za politický proces a jejich stíhání za neoprávněné. Jejich protestní akce byla legitimní, byť možná urážlivá.

Tři členky ženské skupiny byly odsouzeny za výtržnictví poté, co v únoru zazpívaly protestní píseň ‚Panno Marie, spas nás před Putinem‘ v katedrále Krista Spasitele v Moskvě.

Amnesty pokládá všechny tři aktivistky za vězně svědomí, odsouzené pouze za pokojné vyjádření svého přesvědčení.

„Ruské úřady by měly přehodnotit rozhodnutí soudu a odsouzené okamžitě a bezpodmínečně propustit,“ řekl John Dalhuisen, expert Amnesty International. „Na dnešním rozhodnutí je vidět otisk Kremlu a ortodoxní církve a jde o omezování svobody projevu v Rusku,“ dodal.

Trestem pro Marii Alekhinu, Jekatěrinu Samucevičovou a Naděždu Tolokonnikovovou se ruské úřady nesnaží jen umlčet tyto mladé hlasy, ale zároveň dávají jasné varování všem dalším, kdo by chtěli kritizovat režim.

Proces s Pussy Riot

Členky Pussy Riot zazpívaly protestsong ‚Panno Marie, spas nás před Putinem‘ v katedrále Krista Spasitele v Moskvě 21. února 2012. Obličeje měly zakryté pletenými barevnými kuklami.

V písni vyzývaly Panu Marii, aby se stala feministkou a vyhnala Vladimíra Putina. Také kritizovaly, že ortodoxní hodnostáři projevují Putinovi velkou podporu a oddanost. Byl to jeden z mnoha protestů proti Putinovi během nadcházejících ruských prezidentských voleb.

Ruské úřady poté 4. března zadržely Marii Alekhinu a Naděždu Tolokonnikovovou a 15. března Jekatěrinu Samucevičovou s prohlášením, že ony byly maskovanými ženami v kostele. Proces začal 30. července. Soudkyně zamítla většinu ze svědků obžaloby. Existují obavy, že byly porušeny standardy pro spravedlivý proces.

Případ vyvolal široké debaty na blozích, sociálních sítích a v médiích o svobodě projevu nebo o postavení církve v moderním sekulárním státě. Diskutovala se také nezávislost soudů.

V červnu více než 200 ruských osobností z kultury, známých spisovatelů, muzikantů, herců a dalších, podepsalo otevřený dopis na podporu Marii Alekhiny, Jekatěriny Samucevičové a Naděždy Tolokonnikovové. Dopis byl zveřejněn na webu radia Echo Moskvy a nasbíral dalších 45 000 podpisů. V červnu také skupina ortodoxních věřících poslala otevřený dopis patriarchovi Kirillovi, hlavě ruské ortodoxní církve, a žádala v něm o milost pro tři zatčené ženy.

V srpnu skupina právníků zveřejnila otevřený dopis, ve kterém uvedli, že toto vystoupení v kostele nemůže být kvalifikováno jako trestný čin a podání žaloby tak bylo v rozporu s ruským právem.

Případ se stal známým po celém světě a Pussy Riot získaly podporu mnoha světových umělců, například Stinga, Madonny, Yoko Ono či Björk. Sting k procesu řekl: „Vyjádření odporu je legitimním právem v jakékoli demokracii. Moderní politici to musejí tolerovat. Schopnost odhadnou míru – a smysl pro humor – jsou znakem jejich síly, nikoli slabosti.“

17.8.2017

ČT24 připomíná 5 let od rozsudku nad Pussy Riot

24.10.2017

Aktuálně.cz: Pussy Riot opět na scéně - v Trump Tower.

27.9.2018

MAĎARSKO: Potvrzení trestu pro Syřana obviněného z terorismu je výsměch spravedlnosti

Amnesty nesouhlasí s rozsudkem - poukazuje na rozpad právního státu a démonizaci uprchlíků.

27.6.2018

Trest smrti pro Nouru změněn!

Dne 26. června změnil súdánský soud rozsudek trestu smrti pro Nouru Husejnovou na pětileté vězení za zabití jejího manžela při sebeobraně během pokusu o znásilnění.