Pussy Riot odsouzeny na 2 roky za mřížemi. Amnesty International: Hořká rána pro svobodu projevu v Rusku.

Amnesty International považuje proces s členkami Pussy Riot – Marií Alekhinou, Jekatěrinou Samucevičovou a Naděždou Tolokonnikovovou – za politický proces a jejich stíhání za neoprávněné. Jejich protestní akce byla legitimní, byť možná urážlivá.

Tři členky ženské skupiny byly odsouzeny za výtržnictví poté, co v únoru zazpívaly protestní píseň ‚Panno Marie, spas nás před Putinem‘ v katedrále Krista Spasitele v Moskvě.

Amnesty pokládá všechny tři aktivistky za vězně svědomí, odsouzené pouze za pokojné vyjádření svého přesvědčení.

„Ruské úřady by měly přehodnotit rozhodnutí soudu a odsouzené okamžitě a bezpodmínečně propustit,“ řekl John Dalhuisen, expert Amnesty International. „Na dnešním rozhodnutí je vidět otisk Kremlu a ortodoxní církve a jde o omezování svobody projevu v Rusku,“ dodal.

Trestem pro Marii Alekhinu, Jekatěrinu Samucevičovou a Naděždu Tolokonnikovovou se ruské úřady nesnaží jen umlčet tyto mladé hlasy, ale zároveň dávají jasné varování všem dalším, kdo by chtěli kritizovat režim.

Proces s Pussy Riot

Členky Pussy Riot zazpívaly protestsong ‚Panno Marie, spas nás před Putinem‘ v katedrále Krista Spasitele v Moskvě 21. února 2012. Obličeje měly zakryté pletenými barevnými kuklami.

V písni vyzývaly Panu Marii, aby se stala feministkou a vyhnala Vladimíra Putina. Také kritizovaly, že ortodoxní hodnostáři projevují Putinovi velkou podporu a oddanost. Byl to jeden z mnoha protestů proti Putinovi během nadcházejících ruských prezidentských voleb.

Ruské úřady poté 4. března zadržely Marii Alekhinu a Naděždu Tolokonnikovovou a 15. března Jekatěrinu Samucevičovou s prohlášením, že ony byly maskovanými ženami v kostele. Proces začal 30. července. Soudkyně zamítla většinu ze svědků obžaloby. Existují obavy, že byly porušeny standardy pro spravedlivý proces.

Případ vyvolal široké debaty na blozích, sociálních sítích a v médiích o svobodě projevu nebo o postavení církve v moderním sekulárním státě. Diskutovala se také nezávislost soudů.

V červnu více než 200 ruských osobností z kultury, známých spisovatelů, muzikantů, herců a dalších, podepsalo otevřený dopis na podporu Marii Alekhiny, Jekatěriny Samucevičové a Naděždy Tolokonnikovové. Dopis byl zveřejněn na webu radia Echo Moskvy a nasbíral dalších 45 000 podpisů. V červnu také skupina ortodoxních věřících poslala otevřený dopis patriarchovi Kirillovi, hlavě ruské ortodoxní církve, a žádala v něm o milost pro tři zatčené ženy.

V srpnu skupina právníků zveřejnila otevřený dopis, ve kterém uvedli, že toto vystoupení v kostele nemůže být kvalifikováno jako trestný čin a podání žaloby tak bylo v rozporu s ruským právem.

Případ se stal známým po celém světě a Pussy Riot získaly podporu mnoha světových umělců, například Stinga, Madonny, Yoko Ono či Björk. Sting k procesu řekl: „Vyjádření odporu je legitimním právem v jakékoli demokracii. Moderní politici to musejí tolerovat. Schopnost odhadnou míru – a smysl pro humor – jsou znakem jejich síly, nikoli slabosti.“

5.1.2017

Rozsudek nad Petrem jaškem by měl být vynesen 9. 1.

26.2.2017

Ildar Dadin propuštěn!

Skvělá zpráva! Nejvyšší soud zrušil rozsudek pro Ildara Dadina a rozhodl, že musí být propuštěn. K propuštění došlo v neděli 26. února a podle svých slov Ildar do poslední chvíle nevěděl o propuštění, protože nebyl předtím o rozsudku nijak informován. Po propuštění se setkal se svou ženou Anastasií, její sestrou, přáteli a novináři.

12.1.2017

Soud s Petrem Jaškem - další odročení na 23. ledna

Další stání naplánováno na 23. ledna.

8.4.2016

Mezinárodní trestní soud: Bembův verdikt je historickým krokem vpřed pro oběti sexuálního násií

Jean-Pierre Bemba byl 21. března 2016 Mezinárodním trestním soudem shledán vinným za své zločiny.