Amnesty International podporuje Prague Pride 2012

  Článek

Diskriminace publikován 15.8.2012

Amnesty International Česká republika fandí právě probíhajícímu barevnému lidskoprávnímu festivalu Prague Pride 2012. Se znepokojením zároveň sleduje nárůst zločinů z nenávisti vůči homosexuálům v Evropě.

Amnesty International (AI) se dlouhodobě zasazuje o to, aby svá práva mohli využívat všichni lidé, nezávisle na sexuální orientaci, genderové identitě, rase či vyznání. K těmto právům samozřejmě patři i svoboda projevu a svoboda shromažďování – například právě na pochodech hrdosti.

„Společně se sdružením Prague Pride usilujeme o uznání a respektování práv všech lidí svobodně vyjádřit svou sexuální identitu, aniž by se museli bát diskriminace nebo pronásledování,“ uvádí Martina Pařízková, tisková mluvčí Amnesty International ČR.

Celosvětově čelí miliony lidí popravám, věznění, mučení, násilí a diskriminaci pouze kvůli své sexuální orientaci či genderové identitě. Amnesty všechny vězně, kteří jsou zadržování pouze na základě své orientace, považuje za vězně svědomí a požaduje jejich okamžité a bezpodmínečné propuštění. Zároveň apeluje na to, aby byla odstraněna legislativní kriminalizace homosexuality.

Jean-Claude Mbede
Jean-Claude Mbede

V rámci kampaně 3 minuty stačí se například česká Amnesty snaží dosáhnout propuštění a osvobození kamerunského studenta Jean-Clauda Mbede, který byl v Kamerunu odsouzen ke třem letům vězení za svou údajnou homosexualitu. „I díky zájmu našich podporovatelů, kteří podepisují petice a posílají dopisy, bude možná Jean-Claude v srpnu podmínečně propuštěn,“ připomněla pozitivní zprávu Pařízková a dodává: „Vyhráno není, ale je jasné, že náš hlas je slyšet. Díky všem!“

Evropa: rušení pochodů, diskriminace i nevyšetřená vražda studenta v Bulharsku

Případy diskriminace leseb, gayů, bisexuálů či transsexuálů (LGBT) ale AI zaznamenává i v mnoha zemích starého kontinentu, zejména ve střední a východní Evropě. V těchto zemích festivaly hrdosti bývají zakazovány (Ukrajina, Rusko, Moldávie), případně jim není zajištěna adekvátní ochrana proti projevům násilí od homofobních skupin (Srbsko). LGBT lidé po celém světě čelí takzvaným hate crimes – zločinům z nenávisti. Bohužel jejich frekvence přibývá i v Evropě.

Jedním z takových států je například Bulharsko. „Mnoho lidí je v Bulharsku zbito a znásilněno kvůli své genderové identitě či citové orientaci, v jednom případě také došlo k vraždě. Většina těchto zločinů nebyla vyšetřena a pachatelé tak ušli trestu,“ uvedla Emily Gray, expertka AI, a dodala: „Bulharské úřady selhávají nejen ve své povinnosti demaskovat homofobní nebo transfobní motivy těchto zločinů, ale ani se jim nedaří dostávat pachatele před soud.“

V roce 2008 byl v parku v Sofii k smrti ubit pětadvacetiletý student medicíny Mihail Stoyanov. Dva mladí muži, podezřelí ze spáchání tohoto činu, strávili dva roky v domácím vězení, ale odsouzeni nikdy nebyli.

AI volá po přijetí takových zákonů, aby zločiny z nenávisti a násilnosti vůči LGBT osobám byly skutečně vyšetřovány a stíhány.

Pride v České republice: podpora i protesty

Pražský Pride má i letos své odpůrce, kteří se chystají protestovat. S akcí nesouhlasí ani prezident Václav Klaus. Mezi podporovatele se ale vedle Amnesty postavilo například 11 pražských velvyslanectví, která vidí ve festivalu příležitost k poklidné oslavě různorodosti. Společně s Amnesty tak poukazují na potřebu prosazování lidských práv.

Aktuální petice

  Kanada

Žádáme spravedlnost pro děti původních obyvatel v Kanadě. Přidáte se?

V květnu 2021 byly v areálu bývalé internátní školy pro původní obyvatele v kanadském městě Kamloops nalezeny ostatky 215 dětí. Instituce byla součástí sítě internátních škol, která se zaměřovala na asimilaci dětí původních obyvatel Kanady. Děti ve školách čelily psychickému a fyzickému násilí a sexuálnímu obtěžování. Nesměly mluvit mateřským jazykem, nucená převýchova se soustřeďovala i na zvyky a tradice, které vlivem výuky částečně zanikly.

 

Aktuální počet podpisů: 1151 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...