K vystěhování Romů v Ostravě se musí přikročit až v nejkrajnějším případě

Amnesty International ČR a Evropské centrum pro práva Romů žádá místní úřady v Ostravě, aby před vystěhováním romských rodin nejprve zvážily všechny alternativní možnosti řešení situace.

Amnesty International (AI) vyzývá úřady v souvislosti s vývojem situace romských obyvatel v Ostravě – Přednádraží, aby:

• zajistily, aby se k vystěhování přikročilo jen v nejkrajnějším případě jako poslední možnost poté, co se vyčerpají jiné varianty, jak situaci rodin v Přednádraží řešit;

• zaručily, aby se nikdo v důsledku vystěhování neocitl na ulici jako bezdomovec. Úřady by měly všem rodinám - pokud budou vystěhovány - zajistit náhradní bydlení odpovídající mezinárodním standardům. To znamená bydlení, které je pro rodiny dostupné z hlediska lokality i ceny, a které zajišťuje přístup ke zdrojům vody a základním službám;

• účinně jednaly s místními romskými rodinami, kterých se tíživá situace týká, a spolu s nimi usilovaly o nalezení takových možností ubytování, které by splňovalo mezinárodní kritéria (lokalita, cenová dostupnost, přístup k základním službám)

Informace o situaci v Ostravě - Přednádraží

V pátek 3. 8. 2012 v ranních hodinách bylo více než 40 romským rodinám doručeno nařízení o vystěhování. Objekt, kde žijí, byl stavebním úřadem označen jako nezpůsobilý k obývání. Místní dostali pouze 24 hodin na to, aby dobrovolně opustili ulici Přednádraží. Pokud by tak neučinili, hrozilo násilné vystěhování za pomoci policie.

AI má informace o tom, že úřady i majitel se o obytnou budovu v minulých letech dostatečně nestarali a neřešili krizovou situaci s odpadními vodami.

Rodinám bylo nabídnuto náhradní bydlení v ubytovně. Podle informací Amnesty International je ale tato ubytovna nevhodná a neodpovídá mezinárodním standardům náhradního bydlení s ohledem na lokalitu, cenovou dostupnost a přístup k základním službám. Často až devítičlenná rodina by měla žít v jednom pokoji a platit dvojnásobnou cenu než doposud.

Podle informací AI podepsaly některé rodiny smlouvy na nové bydlení pod tlakem v obavách z toho, že se ocitnou na ulici. Mnozí nechtějí lokalitu opustit.

Úřady adekvátně nekomunikovaly danou situaci s postiženými rodinami ohledně možného vystěhování nebo nabízených možností náhradního bydlení.

30.3.2017

Průzkum Romey o inkluzi: nejvíc vadí Romové a hendikepovaní

6.4.2017

Romové v Evropě stále bojují o svá práva

Amnesty International připomíná Mezinárodní den Romů, který připadá na 8. dubna.

1.9.2016

Vysvědčení pro Českou republiku

Jak si vede rovný přístup ke vzdělávání romských dětí na začátku školního roku 2016/17?

31.1.2017

Na jaké vzdělání mají právo romské děti? Minisertsvo školství zveřejnilo nová data

Jak si v současnosti stojí romské děti na poli českého vzdělávání.