K vystěhování Romů v Ostravě se musí přikročit až v nejkrajnějším případě

Amnesty International ČR a Evropské centrum pro práva Romů žádá místní úřady v Ostravě, aby před vystěhováním romských rodin nejprve zvážily všechny alternativní možnosti řešení situace.

Amnesty International (AI) vyzývá úřady v souvislosti s vývojem situace romských obyvatel v Ostravě – Přednádraží, aby:

• zajistily, aby se k vystěhování přikročilo jen v nejkrajnějším případě jako poslední možnost poté, co se vyčerpají jiné varianty, jak situaci rodin v Přednádraží řešit;

• zaručily, aby se nikdo v důsledku vystěhování neocitl na ulici jako bezdomovec. Úřady by měly všem rodinám - pokud budou vystěhovány - zajistit náhradní bydlení odpovídající mezinárodním standardům. To znamená bydlení, které je pro rodiny dostupné z hlediska lokality i ceny, a které zajišťuje přístup ke zdrojům vody a základním službám;

• účinně jednaly s místními romskými rodinami, kterých se tíživá situace týká, a spolu s nimi usilovaly o nalezení takových možností ubytování, které by splňovalo mezinárodní kritéria (lokalita, cenová dostupnost, přístup k základním službám)

Informace o situaci v Ostravě - Přednádraží

V pátek 3. 8. 2012 v ranních hodinách bylo více než 40 romským rodinám doručeno nařízení o vystěhování. Objekt, kde žijí, byl stavebním úřadem označen jako nezpůsobilý k obývání. Místní dostali pouze 24 hodin na to, aby dobrovolně opustili ulici Přednádraží. Pokud by tak neučinili, hrozilo násilné vystěhování za pomoci policie.

AI má informace o tom, že úřady i majitel se o obytnou budovu v minulých letech dostatečně nestarali a neřešili krizovou situaci s odpadními vodami.

Rodinám bylo nabídnuto náhradní bydlení v ubytovně. Podle informací Amnesty International je ale tato ubytovna nevhodná a neodpovídá mezinárodním standardům náhradního bydlení s ohledem na lokalitu, cenovou dostupnost a přístup k základním službám. Často až devítičlenná rodina by měla žít v jednom pokoji a platit dvojnásobnou cenu než doposud.

Podle informací AI podepsaly některé rodiny smlouvy na nové bydlení pod tlakem v obavách z toho, že se ocitnou na ulici. Mnozí nechtějí lokalitu opustit.

Úřady adekvátně nekomunikovaly danou situaci s postiženými rodinami ohledně možného vystěhování nebo nabízených možností náhradního bydlení.

28.12.2018

Výzkum ombudsmanky: jak se daří společnému vzdělávání?

Anna Šabatová ke společnému vzdělávání romských a neromských dětí.

16.1.2019

Inkluze je o tom, aby každé dítě maximálně využilo svůj potenciál, říká romský pedagog

Je jedním z desítek Romů, kteří se rozhodli aktivně zasahovat do dění ve svém městě a vstoupili do komunální politiky. Co obnáší práce opozičního zastupitele, jsme tentokrát nechali stranou, protože Marian Dancso je zároveň jedním z mála romských pedagogů – přes 17 let působí na základní škole v litvínovském Janově. Vystudoval Střední školu lodní dopravy a technických řemesel v Děčíně, obor se zaměřením na námořní dopravu a ekonomii. Absolvoval sociální pedagogiku na Pedagogické fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, dokončuje magisterské studium. 17 let působí na ZŠ Litvínov-Janov, nyní jako učitel německého a anglického jazyka a informatiky. Čtvrté volební období byl zvolen zastupitelem Lomu, je prvním místopředsedou politického hnutí Občané městu, město Občanům (OMMO).

4.7.2018

Ukrajina: útok na Romy musí být rychle a spolehlivě vyšetřen

Ukrajinské orgány musí jednat rychle a rozhodně, aby postavily před soud pachatele dvou smrtelných útoků proti Romům.

11.1.2018

Děti si individuálním vzděláváním povinnou mateřskou školu nenahrazují

Individuální vzdělávání nenahrazuje povinný poslední rok předškolního vzdělávání, a to ani u dětí žijících v prostředí sociálně vyloučených lokalit. Pro samotné mateřské školy je přechod na povinné předškolní vzdělání nicméně velmi náročný. Vyplývá to z dotazníkového šetření, které v září a říjnu 2017 provedl Člověk v tísni ve spolupráci s Agenturou pro sociální začleňování Úřadu vlády a dalšími partnery. Během výzkumu bylo osloveno 96 mateřských škol a 26 školských odborů příslušných měst v 11 krajích Česka.