Sting koncertuje v Rusku a vzkazuje: odsuzuji zacházení s Pussy Riot!

Hudebník Sting se připojil k Amnesty International a odsuzuje zacházení ruských úřadů s Pussy Riot, tamní punk rockovou kapelou.

Pussy Riot v lednu 2012

Sting, který zahrál včera v Moskvě a zítra se chystá koncertovat v St. Peterburgu, komentoval událost následovně:

"Je otřesné, že by hudebnice z Pussy Riot mohly čelit trestům vězení až na sedm let. Vyjádření odporu je přece legitimním a nezbytným právem v jakékoli demokracii. Moderní politici musí tuto skutečnost tolerovat. Schopnost odhadnout míru - a smysl pro humor - jsou znakem síly, nikoli slabosti. Doufám, že ruské úřady zcela jistě upustí od svých vykonstruovaných obvinění a umožní těmto ženám, umělkyním, vrátit se zpět ke svým životům a dětem."

Amnesty považuje tyto tři ženy za politické vězně zadržené pouze za pokojné a nenásilné vyjádření vlastního přesvědčení. Amnesty vyzývá ruské úřady, aby trojici žen okamžitě propustily.

"Amnesty bude nadále pokračovat v kampani za jejich propuštění tak dlouho, jak to bude nutné. Jejich podpora roste stejně jako podpora naší písemné kampaně.. Ta se stala velmi populární a dosud se k ní připojilo vice než 12 000 lidí," ujišťuje v podpoře Amnesty International ředitelka její britské pobočky Kate Allen.

Informace o případu

Minulý týden moskevský soud rozhodl, že Pussy Riot musí zůstat v šestiměsíční vyšetřovací vazbě poté, co členky skupiny v únoru zpívaly protestní píseň v hlavním moskevském ortodoxním kostele.

Maria Alekhina, Ekaterina Samutsevich a Nadezhda Tolokonnikova, které jsou obviněny z “chuligánství na základě náboženské nesnášenlivosti”, čelí možnému trestu odnětí svobody až na sedm let. Předběžná slyšení v daném případu již začala a trojici bylo nařízeno zůstat v předsoudní vazbě až do ledna 2013.

Pussy Riot vystoupily s protestní písní “Virgin Mary, redeem us of Putin” (Panno Marie, spas nás před Putinem) v katedrále Krista Spasitele v Moskvě 21. února. Několik z nich mělo kukly. Píseň vyzývala Pannu Marii, aby se stala feministkou a vyhnala Vladimíra Putina. Píseň také kritizovala oddanost a podporu Putinovi prokazovanou některými představiteli ruské ortodoxní církve. Šlo o jedno z mnoha vystoupení určených jako protest proti Vladimíru Putinovi v nadcházejících ruských březnových prezidentských volbách.

Ruské úřady následně 4. března zadržely Mariu Alekhinu a Nadezhdu Tolokonnikovu a 15. března Ekaterinu Samutsevich s prohlášením, že byly maskovanými zpěvačkami. Jedna z žen, Nadezhda Tolokonnikova, přiznala, že je členkou širší skupiny Pussy Riot a že se zúčastnila protestu. Druhé dvě ženy jakoukoli účast na protestu v katedrále popřely.

5.3.2019

Mehman Husejnov, známý novinář a bloger z Ázerbájdžánu je na svobodě

Husejnov byl nespravedlivě odsouzen ke dvěma letům vězení za články o korupci státních úředníků. Před vypršením trestu proti němu úřady vznesly další obvinění.

11.1.2019

Johan Teterissa je volný

9.1.2019

Cardetu nesmí ve vězení navštěvovat rodina

21.2.2018

Teodora del Carmen Vásquezová je na svobodě!

V roce 2008 byla Teodora odsouzena k třiceti rokům vězení za vraždu poté, co porodila mrtvé dítě.