Euro 2012: nekopejte do lidských práv

Amnesty International (AI) varuje před vážným porušováním lidských práv na Ukrajině, na fotbalový šampionát vysílá i svého experta.

Lidská práva jsou na Ukrajině stranou zájmu. Před rostoucím nebezpečím varuje mezinárodní organizace Amnesty International. Krátce před zahájením evropského fotbalového šampionátu AI žádá, aby v zemi nebylo nadále tolerováno zneužívání státní moci podobné tomu z dubnového incidentu, a aby byl útok řádně a nezávisle prošetřen. Organizace také připomíná ukrajinské vládě, aby řešila problematiku rasových a homofobních útoků, diskriminaci nebo perzekuci obránců lidských práv. AI požaduje, aby Ukrajina respektovala právo každého občana na spravedlivý proces a chránila uprchlíky a žadatele o azyl na základě platných mezinárodních úmluv.

AI vyslala na šampionát také svého experta Maxe Tuckera, který se otázce lidských práv na Ukrajině dlouhodobě věnuje. Po dobu konání Eura 2012 bude v Kyjevě k dispozici médiím. Novináři, kteří chtějí poznat zákulisí nablýskaných stadionů ve Lvově, Kyjevě, Donětsku nebo Charkově, mohou Maxe kontaktovat a dozvědět se víc o (ne)dodržování lidských práv obyvatel Ukrajiny nejen v těchto městech.

Případ věznění bývalé premiérky Julie Tymošenkové nebo dubnové brutální napadení a okradení dvou lvovských mužů šesti policisty jen připomněly, že lidskoprávní situace na Ukrajině je stále alarmující. Amnesty International dlouhodobě apeluje na tamní státní představitele, aby se zasadili o řešení situace zejména v oblasti policejní brutality, mučení nebo špatného zacházení s vězni.

Více o problematice dodržování lidských práv na Ukrajině naleznete zde:

Výpovědi svědků policejní brutality a mučení ukazuje i toto video:

Max Tucker bude během šampionátu připraven odpovídat na vaše dotazy na telefonních číslech: +380 67 294 1421 nebo +44 7508 394 422. Můžete ho také kontaktovat prostřednictvím ukrajinské pobočky Amnesty International: +380 44 272 28 42.

22.2.2017

Politika „démonizace“ rozděluje a přináší strach

Amnesty International vydala výroční zprávu Stav lidských práv ve světě v roce 2016.

23.1.2017

Živá knihovna na Základní škole Osmec

Lektorka a dobrovolnice Amnesty International popisuje, jak probíhala Živá knihovna na Základní škole Osmec.