Euro 2012: nekopejte do lidských práv

Amnesty International (AI) varuje před vážným porušováním lidských práv na Ukrajině, na fotbalový šampionát vysílá i svého experta.

Lidská práva jsou na Ukrajině stranou zájmu. Před rostoucím nebezpečím varuje mezinárodní organizace Amnesty International. Krátce před zahájením evropského fotbalového šampionátu AI žádá, aby v zemi nebylo nadále tolerováno zneužívání státní moci podobné tomu z dubnového incidentu, a aby byl útok řádně a nezávisle prošetřen. Organizace také připomíná ukrajinské vládě, aby řešila problematiku rasových a homofobních útoků, diskriminaci nebo perzekuci obránců lidských práv. AI požaduje, aby Ukrajina respektovala právo každého občana na spravedlivý proces a chránila uprchlíky a žadatele o azyl na základě platných mezinárodních úmluv.

AI vyslala na šampionát také svého experta Maxe Tuckera, který se otázce lidských práv na Ukrajině dlouhodobě věnuje. Po dobu konání Eura 2012 bude v Kyjevě k dispozici médiím. Novináři, kteří chtějí poznat zákulisí nablýskaných stadionů ve Lvově, Kyjevě, Donětsku nebo Charkově, mohou Maxe kontaktovat a dozvědět se víc o (ne)dodržování lidských práv obyvatel Ukrajiny nejen v těchto městech.

Případ věznění bývalé premiérky Julie Tymošenkové nebo dubnové brutální napadení a okradení dvou lvovských mužů šesti policisty jen připomněly, že lidskoprávní situace na Ukrajině je stále alarmující. Amnesty International dlouhodobě apeluje na tamní státní představitele, aby se zasadili o řešení situace zejména v oblasti policejní brutality, mučení nebo špatného zacházení s vězni.

Více o problematice dodržování lidských práv na Ukrajině naleznete zde:

Výpovědi svědků policejní brutality a mučení ukazuje i toto video:

Max Tucker bude během šampionátu připraven odpovídat na vaše dotazy na telefonních číslech: +380 67 294 1421 nebo +44 7508 394 422. Můžete ho také kontaktovat prostřednictvím ukrajinské pobočky Amnesty International: +380 44 272 28 42.

10.10.2018

Burkina Faso chce snížit počet manželství s dívkami mladšími 18 let o 20%

V národní strategii vláda stanovila jako svůj cíl v letech 2016-25 snížení počtu manželství s dívkami mladšími 18 let věku pouze o 20%.

6.10.2018

Řecko: Ženy uprchlice promluvily o násilí, strašných podmínkách a nezájmu úřadů v táborech

Situace na řeckých ostrovech je neúnosná – tábory jsou přeplněné a lidé zde žijí v katastrofálních podmínkách.

5.10.2018

Nobelova cena za mír: Odvážná práce Denise Mukwegeho a Nadi Muradové zdůrazňuje nutnost bojovat proti beztrestnosti za znásilňování ve válce

18.5.2018

Globální editování Wikipedie se zaměřilo na neznámé ženy, které hájí lidská práva po celém světě

Nadšenci Wikipedie z celého světa spojili 19. a 20. května síly, aby se zúčastnili celosvětového ,,Wikipedia edit-a-thon“ a podpořili tak mimořádné, i když neznámé ženy - obránkyně lidských práv, které zasvětily své životy boji proti nespravedlnosti.