Euro 2012: nekopejte do lidských práv

Amnesty International (AI) varuje před vážným porušováním lidských práv na Ukrajině, na fotbalový šampionát vysílá i svého experta.

Lidská práva jsou na Ukrajině stranou zájmu. Před rostoucím nebezpečím varuje mezinárodní organizace Amnesty International. Krátce před zahájením evropského fotbalového šampionátu AI žádá, aby v zemi nebylo nadále tolerováno zneužívání státní moci podobné tomu z dubnového incidentu, a aby byl útok řádně a nezávisle prošetřen. Organizace také připomíná ukrajinské vládě, aby řešila problematiku rasových a homofobních útoků, diskriminaci nebo perzekuci obránců lidských práv. AI požaduje, aby Ukrajina respektovala právo každého občana na spravedlivý proces a chránila uprchlíky a žadatele o azyl na základě platných mezinárodních úmluv.

AI vyslala na šampionát také svého experta Maxe Tuckera, který se otázce lidských práv na Ukrajině dlouhodobě věnuje. Po dobu konání Eura 2012 bude v Kyjevě k dispozici médiím. Novináři, kteří chtějí poznat zákulisí nablýskaných stadionů ve Lvově, Kyjevě, Donětsku nebo Charkově, mohou Maxe kontaktovat a dozvědět se víc o (ne)dodržování lidských práv obyvatel Ukrajiny nejen v těchto městech.

Případ věznění bývalé premiérky Julie Tymošenkové nebo dubnové brutální napadení a okradení dvou lvovských mužů šesti policisty jen připomněly, že lidskoprávní situace na Ukrajině je stále alarmující. Amnesty International dlouhodobě apeluje na tamní státní představitele, aby se zasadili o řešení situace zejména v oblasti policejní brutality, mučení nebo špatného zacházení s vězni.

Více o problematice dodržování lidských práv na Ukrajině naleznete zde:

Výpovědi svědků policejní brutality a mučení ukazuje i toto video:

Max Tucker bude během šampionátu připraven odpovídat na vaše dotazy na telefonních číslech: +380 67 294 1421 nebo +44 7508 394 422. Můžete ho také kontaktovat prostřednictvím ukrajinské pobočky Amnesty International: +380 44 272 28 42.

18.5.2018

Globální editování Wikipedie se zaměřilo na neznámé ženy, které hájí lidská práva po celém světě

Nadšenci Wikipedie z celého světa spojili 19. a 20. května síly, aby se zúčastnili celosvětového ,,Wikipedia edit-a-thon“ a podpořili tak mimořádné, i když neznámé ženy - obránkyně lidských práv, které zasvětily své životy boji proti nespravedlnosti.

2.4.2018

Většina unesených školaček je zase na svobodě

Organizace Boko Haram podle informací světových tiskových agentur propustila většinu z unesených školaček.

21.2.2018

Teodora del Carmen Vásquezová je na svobodě!

V roce 2008 byla Teodora odsouzena k třiceti rokům vězení za vraždu poté, co porodila mrtvé dítě.

15.2.2018

Teodora Vasquézová z El Salvadoru je na svobodě!

Měla být ve vězení 30 let, po 11 je volná. Bojovali jsme za ni při Maratonu psaní dopisů 2015.