Euro 2012: nekopejte do lidských práv

Amnesty International (AI) varuje před vážným porušováním lidských práv na Ukrajině, na fotbalový šampionát vysílá i svého experta.

Lidská práva jsou na Ukrajině stranou zájmu. Před rostoucím nebezpečím varuje mezinárodní organizace Amnesty International. Krátce před zahájením evropského fotbalového šampionátu AI žádá, aby v zemi nebylo nadále tolerováno zneužívání státní moci podobné tomu z dubnového incidentu, a aby byl útok řádně a nezávisle prošetřen. Organizace také připomíná ukrajinské vládě, aby řešila problematiku rasových a homofobních útoků, diskriminaci nebo perzekuci obránců lidských práv. AI požaduje, aby Ukrajina respektovala právo každého občana na spravedlivý proces a chránila uprchlíky a žadatele o azyl na základě platných mezinárodních úmluv.

AI vyslala na šampionát také svého experta Maxe Tuckera, který se otázce lidských práv na Ukrajině dlouhodobě věnuje. Po dobu konání Eura 2012 bude v Kyjevě k dispozici médiím. Novináři, kteří chtějí poznat zákulisí nablýskaných stadionů ve Lvově, Kyjevě, Donětsku nebo Charkově, mohou Maxe kontaktovat a dozvědět se víc o (ne)dodržování lidských práv obyvatel Ukrajiny nejen v těchto městech.

Případ věznění bývalé premiérky Julie Tymošenkové nebo dubnové brutální napadení a okradení dvou lvovských mužů šesti policisty jen připomněly, že lidskoprávní situace na Ukrajině je stále alarmující. Amnesty International dlouhodobě apeluje na tamní státní představitele, aby se zasadili o řešení situace zejména v oblasti policejní brutality, mučení nebo špatného zacházení s vězni.

Více o problematice dodržování lidských práv na Ukrajině naleznete zde:

Výpovědi svědků policejní brutality a mučení ukazuje i toto video:

Max Tucker bude během šampionátu připraven odpovídat na vaše dotazy na telefonních číslech: +380 67 294 1421 nebo +44 7508 394 422. Můžete ho také kontaktovat prostřednictvím ukrajinské pobočky Amnesty International: +380 44 272 28 42.

9.1.2017

Český rozhlas o násilí na ženách a Amnesty

9.1.2017

Nigérie: 1000 dnů po únosu dívek z Chiboku musí vláda zdvojnásobit své snahy, aby je osvobodila

I tisíc dní po únosu jsou dívky stále nezvěstné. Vláda musí jednat.

28.11.2016

iDnes o sexuální práci v Norsku

3.10.2016

Nebezpečný krok zpět pro ženy a dívky v Polsku

V Polsku se projednává nová legislativa, která má již tak přísné zákony ohledně potratů ještě více radikalizovat. Ženám a dívkám hrozí téměř naprostá ztráta možnosti potrat podstoupit. Značná trestní odpovědnost hrozí i lékařům a dalším zdravotníkům.