Euro 2012: nekopejte do lidských práv

Amnesty International (AI) varuje před vážným porušováním lidských práv na Ukrajině, na fotbalový šampionát vysílá i svého experta.

Lidská práva jsou na Ukrajině stranou zájmu. Před rostoucím nebezpečím varuje mezinárodní organizace Amnesty International. Krátce před zahájením evropského fotbalového šampionátu AI žádá, aby v zemi nebylo nadále tolerováno zneužívání státní moci podobné tomu z dubnového incidentu, a aby byl útok řádně a nezávisle prošetřen. Organizace také připomíná ukrajinské vládě, aby řešila problematiku rasových a homofobních útoků, diskriminaci nebo perzekuci obránců lidských práv. AI požaduje, aby Ukrajina respektovala právo každého občana na spravedlivý proces a chránila uprchlíky a žadatele o azyl na základě platných mezinárodních úmluv.

AI vyslala na šampionát také svého experta Maxe Tuckera, který se otázce lidských práv na Ukrajině dlouhodobě věnuje. Po dobu konání Eura 2012 bude v Kyjevě k dispozici médiím. Novináři, kteří chtějí poznat zákulisí nablýskaných stadionů ve Lvově, Kyjevě, Donětsku nebo Charkově, mohou Maxe kontaktovat a dozvědět se víc o (ne)dodržování lidských práv obyvatel Ukrajiny nejen v těchto městech.

Případ věznění bývalé premiérky Julie Tymošenkové nebo dubnové brutální napadení a okradení dvou lvovských mužů šesti policisty jen připomněly, že lidskoprávní situace na Ukrajině je stále alarmující. Amnesty International dlouhodobě apeluje na tamní státní představitele, aby se zasadili o řešení situace zejména v oblasti policejní brutality, mučení nebo špatného zacházení s vězni.

Více o problematice dodržování lidských práv na Ukrajině naleznete zde:

Výpovědi svědků policejní brutality a mučení ukazuje i toto video:

Max Tucker bude během šampionátu připraven odpovídat na vaše dotazy na telefonních číslech: +380 67 294 1421 nebo +44 7508 394 422. Můžete ho také kontaktovat prostřednictvím ukrajinské pobočky Amnesty International: +380 44 272 28 42.

11.3.2019

Sýrie: Ženy musí hrát aktivní roli při formování budoucnosti země

Amnesty u příležitosti MDŽ upozorňuje na genderově motivované násilí během osm let trvajícího konfliktu v zemi a akcentuje zahrnutí žen do diskusí a rozhodování o budoucnosti.

15.2.2019

“Věděla jsem, že už nemůžu mlčet." Poznejte ženy, které bojují proti sexuálnímu násilí v Nepálu

Je sezóna udělování cen v Hollywoodu a rok poté, co hnutí # MeToo dominovalo ceremoniálu Oscarů, se o sexuálním obtěžování mluví globálně. Třeba i v asijském Nepálu.

2.1.2019

irozhlas.cz: Ženy hájící svá práva vytvořily 620 km dlouhý lidský řetěz

17.12.2018

Irsko: Senát schválil návrh zákona o zrušení zákazu umělého přerušení těhotenství

O zrušení zákazu potratů hlasovali Irové letos v květnu v referendu. Pro se vyslovilo 66,4 % voličů.