3 minuty stačí: můžete pomoci zachránit člověka

Lidé v ulicích českých a moravských měst budou moci v pátek s pomocí studentů podpořit nespravedlivě vězněné

Za 3 minuty stačíte přečíst možná stránku či dvě z knížky. Anebo za 3 minuty pomůžete třem nespravedlivě vězněným lidem. Amnesty International (AI)totiž rozjíždí druhý ročník kampaně „3 minuty stačí“, která má za cíl pomoci třem nespravedlivě vězněným lidem.

Beháre Hedajatová

První akcí velké dlouhodobé kampaně AI bude akce Dopisy v ulicích v pátek 8. června. Lidé v sedmi městech po celé zemi budou moci potkat desítky studentek a studentů, kteří budou sbírat podpisy na obranu nespravedlivě vězněných lidí. Letos jsou jimi Beháre Hedájatová, íránská aktivistka za práva žen, která si odpykává devět a půl roku vězení, tibetský filmař Dhondhup Wangčchen, uvězněný na šest let za natočení dokumentu nebo kamerunský student Jean–Claude Roger Mbede, odsouzený ke třem letům vězení za údajnou homosexualitu. K podpoře kampaně stačí pouhé 3 minuty času, během kterých může každý podepsat dopisy na jejich obranu. Amnesty International chce akcí mj. poukázat na to, že pomáhat může být snadnější, než se zdá.

„Chceme upozornit na situaci tří nespravedlivě vězněných lidí a získat podporu alespoň 10.000 lidí pro jejich propuštění. Potom dopisy poputují k představitelům Íránu, Číny a Kamerunu,“ přibližuje plány akce Mark Martin, ředitel Amnesty International ČR.

Vloni odstartoval první ročník kampaně Václav Havel, který osobně podepsal dopisy za propuštění tří nespravedlivě vězněných lidí a připomněl, že to není tak dávno, kdy byl i on nespravedlivě vězněn komunistickým režimem. Amnesty International se tehdy rovněž zasadila za jeho propuštění. „Úspěchem loňské kampaně bylo získání více než 50 000 podpisů na podporu těchto tří vězňů a propuštění jednoho z nich - syrského právníka Muhannada al-Hassáního,“ připomíná loňské úspěchy projektu Mark Martin. Kampaň „3 minuty stačí“ bude pokračovat až do konce roku 2012 a lidé se budou moci proti bezpráví vyslovit také prostřednictvím internetu na stránkách www.3minutystaci.cz, kde mohou snadno a rychle podepsat dopisy za vězněné.

Věnujte 3 minuty svého času a dejte šanci na propuštění třem nespravedlivě vězněným lidem!

13.6.2018

Nejodvážnější tým fotbalového mistrovství, o kterém jste nikdy neslyšeli

Rusko pořádá MS ve fotbale. Amnesty postavila 33. tým - tým Odvážných.

13.12.2017

Maraton psaní dopisů 2017: Amnesty pořádá největší světovou kampaň za lidská práva

Maraton psaní dopisů pokračuje - podepisujte online!

16.5.2017

Obránci lidských práv v ohrožení

Amnesty International startuje novou celosvětovou kampaň BRAVE (Odvážní), která má vést k zastavení útoků na obránce lidských práv.

21.6.2017

Saúdská Arábie: Propusťte bloggera Raifa Badawího, který je po pěti letech stále za mřížemi

Pět let boje za Raífa nekončí.