Bloggerovi ze Saúdské Arábie hrozí trest smrti

Saúdský básník, bývalý komunista a prodemokratický aktivista Hamza Kashgari čelí obvinění z odpadlictví od víry kvůli poznámkám na Twitteru, za které mu v Saudské Arábii hrozí trest smrti.
Hamza Kashgari opustil Saúdskou Arábii 6. února 2012 kvůli výhrůžkám smrti a poté, co ho několik duchovních obvinilo z odpadlictví od víry kvůli poznámkám, které uveřejnil na Twitteru.

Jeho výroky byly označeny za urážlivé vůči proroku Mohamedovi. Kahgari odletěl do Malajsie, odkud měl v úmyslu pokračovat na Nový Zéland. Den poté, co opustil zemi, saúdský král Abdulláh nařídil ministerstvu vnitra jeho zatčení.

Hamza Kashgari byl zadržen 9. února na letišti v Kuala Lumpur. Malajské úřady proti němu nevznesly žádné konkrétní obvinění a držely ho na neznámé místě bez přístupu k právnímu zástupci. Přes protesty místních i mezinárodních organizací byl 12. února vydán do Saúdské Arábie, kde je od svého návratu držen v centru zadržení ministerstva vnitra v Rijádu. Byl mu dovolen kontakt s rodinou.

V Saudské Arábii hrozí trest smrti za řadu přečinů včetně odpadlictví od víry a čarodějnictví. Kriminalizace odpadlictví od víry se neslučuje se svobodou myšlení, svědomí a náboženství zakotvených v článku 18 Všeobecné deklarace lidských práv. Trestný čin „čarodějnictví” není v zákoně definován a byl již mnohokrát použit jako nástroj potlačování svobody. V roce 2011 byli dva lidé popraveni za čarodějnictví. Amnesty International zaznamenala také případy poprav za „protiislámské výroky”.

Soudní řízení v Saúdské Arábii nedosahuje mezinárodního standartu pro spravedlivý soudní proces. Obžalovaní mají zřídka přístup k právnímu zástupci a často nejsou informováni o tom, jak se jejich případ vyvíjí. Mnozí jsou obviněni a odsouzeni pouze na základě vynuceného přiznání.

Amnesty International považuje Hamzu Kashgariho za vězně svědomí, protože byl zatčen pouze kvůli vyjádření svých osobních postojů. Je mu upíráno právo na svobodu slova i právo na svobodu náboženského vyznání. Jeho zatčení, zadržování a případné odsouzení je neslučitelné se základními lidskými právy zakotvenými v mezinárodních úmluvách.

14.6.2017

Saudská Arábie: Trumpova návštěva dává zelenou porušování lidských práv

Podle toho, jak americký prezident Donald Trump vystupuje na své první zahraniční návštěvě na summitu v Rijádu v Saudské Arábii, budou jeho diskuzím s představiteli států Perského zálivu a arabskými státy dominovat boj proti terorismu a bezpečnost.

21.6.2017

Saúdská Arábie: Propusťte bloggera Raifa Badawího, který je po pěti letech stále za mřížemi

Pět let boje za Raífa nekončí.

31.5.2017

Prezident Zeman by neřešil kontrolu vývozu zbraní. Podle Amnesty by to bylo porušení mezinárodního práva!

30.6.2016

Neziskovky vyzývají OSN: zastavte členství Saúdské Arábie v Radě pro lidská práva!

Amnesty International a Human Rights Watch poukazují na lidskoprávní problémy, které se neslučují s členstvím v Radě.