Kampaň Amnesty International: 49 153 podpisů a jeden propuštěný vězeň

V neděli 29. ledna skončila „narozeninová“ kampaň Amnesty International 3 minuty stačí, kterou zahájil v květnu 2011 Václav Havel. Jejím cílem bylo získat co nevětší podporu pro nespravedlivě vězněné – Syřana Muhannada al-Hassáního, který byl odsouzen na 3 roky za svou právnickou činnost, Íránku Sakíne Aštíaníovou, jíž hrozí poprava ukamenováním za nevěru a Číňana Ši Taa, který si odpykává 10 let za poslání e-mailu.

Aktivity za propuštění 3 nespravedlivě vězněných slavnostně uvedl 17. května 2011 Václav Havel. Připomněl, že to není tak dávno, kdy se Amnesty International (AI) musela angažovat za české politické vězně. Jen v 80. letech chodilo každý rok na podporu československých disidentů téměř 30 000 dopisových zásilek. „Vím, že nebýt této solidarity od Amnesty International, byl jsem ve vězení daleko déle,“ uvedl Václav Havel.

Kampaň AI trvala osm měsíců a přinesla více než 47 000 podpisů. Ty organizace průběžně odesílá do Sýrie, Íránu a Číny. „Hned druhý měsíc po zahájení kampaně jsme se dočkali úspěchu. Propuštěn byl jeden ze tří vězněných, Muhannad al Hassání, za kterého jsme bojovali. Stalo se tak díky prezidentské amnestii, která se ovšem týkala jen devíti vybraných vězňů,“ vysvětluje ředitel české pobočky AI Mark Martin. „Nadále mu ovšem hrozí postihy a nemůže vykonávat svou právní praxi, proto se za něj stále zasazujeme,“ dodal.

Ve zbylých dvou případech se na změnu k lepšímu stále čeká. Íránka Sakíne, odsouzená k trestu smrti ukamenováním za údajnou nevěru, je stále ve vězení a poprava jí hrozí. V prosinci 2011 totiž došlo podle oficiální Íránské studentské zpravodajské agentury k přezkumu případu. Sakíne momentálně nemá žádné právní zastoupení, neboť její obhájce byl uvězněn a zbaven možnosti vykonávat právní praxi. Také novinář Ši Tao si svůj trest stále odpykává, podmínky jeho věznění se ale i díky celosvětovým kampaní AI zlepšily.

Zakončení kampaně se nese v netradičním duchu. AI se rozhodla spojit dva zdánlivě nesouvisející symboly – svíčku omotanou ostnatým drátem z loga Amnesty International a českou klasickou kuchyni - svíčkovou. Dne 29. ledna 2012 proto pořádala v rámci Grand Restaurant Festivalu akci s názvem „Svíčková s Amnesty“. „Amnesty International slaví 20 let působení v České republice a 50 let existence ve světě. Jsem hrdý, že se náš festival mohl spojit s touto organizací a s gastro-nadsázkou aspoň trochu pomoci nespravedlivě vězněným lidem ve světě. Na našem webu je odkaz na kampaň "3 minuty stačí", kde můžete podepsat petici a dozvědět se víc,“ vysvětluje Pavel Maurer, zakladatel festivalu. Výtěžek z každé prodané svíčkové půjde právě na podporu nespravedlivě vězněných lidí v Sýrii, Číně a Íránu. Poukázky stály 600 korun a okamžitě se vyprodaly.

Akce „Svíčková s Amnesty“ je zároveň slavnostním zakončením roku, kdy organizace Amnesty International oslavila kulaté narozeniny. Ve světě totiž působí již 50 a v České republice 20 let. „Věřím, že slavit aktivně – tedy kampaní za dodržování lidských práv – je to nejlepší, co jsme mohli udělat. Všem moc děkujeme, že věnovali 3 minuty svého času a dali tím najevo respekt k lidským právům,“ poděkoval signatářům Mark Martin.

10.10.2018

Vlády musí skoncovat s krutostí trestu smrti a podniknout kroky směřující k úplnému zrušení

10. říjen je od roku 2002 Světovým dnem boje proti trestu smrti.

14.5.2018

iDnes: Kampaň Jsme fér nasbírala 68 000 podpisů!

13.6.2018

Nejodvážnější tým fotbalového mistrovství, o kterém jste nikdy neslyšeli

Rusko pořádá MS ve fotbale. Amnesty postavila 33. tým - tým Odvážných.

3.5.2018

MigračníMýty à la online chat mají nabídnout lidem argumenty a fakta

Amnesty International Česká republika startuje zítra, 3. května, novou kampaň na podporu práv uprchlíků. Jmenuje se MigračníMýty a je parafrází na oblíbenou chatovou aplikaci WhatsApp.