Ukončete detenci dětí, vyzývají nevládní organizace

Amnesty International a Konsorcium nevládních organizací pracujících s migranty vyzývají k ukončení detence nezletilých jen z imigračních důvodů.
Migrants in Lampedusa
Amnesty International ve spolupráci s Konsorciem nevládních organizací pracujících s migranty vyzvala zástupce české delegace na ministerském zasedání k 60. výročí přijetí Úmluvy o právním postavení uprchlíků (Úmluva o uprchlících) a 50. výročí přijetí Úmluvy o omezení případů bezdomovectví, které se bude konat ve dnech 7.- 8. prosince v Ženevě,aby se zasadili o ukončení detence nezletilých jen z imigračních důvodů.

Domníváme se, že nezletilí, zvláště pak nezletilí bez doprovodu, by neměli být zajišťováni jen z imigračních důvodů. Jakákoliv forma detence totiž nemůže být nikdy považována za opatření, které je v jejich nejlepším zájmu. Je totiž spolehlivě prokázáno, že každá forma zajištění nezletilých má velmi negativní vliv na jejich psychické i fyzické zdraví. Nezáleží přitom, zda jsou nezletilí zadrženi bez doprovodu rodičů, samostatně nebo společně s rodiči. Je však zřejmé, že nejzranitelnější jsou právě ti, kteří se ocitli sami. Detence je však nechrání, ale jen dále zvyšuje jejich zranitelnost.

Věříme, že nadcházející konference, během níž mohou státy potvrdit své dosavadní závazky v azylové oblasti a zároveň vyjádřit nové, představuje jedinečnou příležitost k přijetí opatření, která povedou k postupnému ukončení této přežité praxe.

Tato výzva vznikla v rámci celosvětové kampaně iniciované Mezinárodní koalicí pro otázky detence (International Detention Coalition, IDC) a podporované sítí organizací European Council on Refugees and Exiles (ECRE) a organizací Amnesty International.

22.5.2018

iRozhlas.cz: Muslimští migranti mění tvář vylidněného ruského venkova

13.5.2019

ŽIVÁ KNÍŽKA – VYPRÁVĚJ SVŮJ PŘÍBĚH

Česká Amnesty hledá příslušníky menšin žijících v ČR na dobrovolnou pozici živých knížek (www.amnesty.cz/vzdelavani/zive-knihy)

14.2.2019

Evropské země odmítají přijímat migranty, počet příchozích však klesá

Více než dva týdny muselo devětačtyřicet migrantů z Libye strávit na moři, než jim maltské úřady umožnily vstup do země. Následně byli přerozděleni mezi Maltu a dalších osm zemí Evropské unie. Nejedná se o ojedinělý případ, evropské státy odmítají přijmout lodě s uprchlíky stále častěji.

18.6.2018

Světový den uprchlíků: Utrpení doma střídá peklo v Libyi

Amnesty připomněla veřejnou preformancí hrůzy, které prožívají uprchlíci v Libyi