Amnesty International požaduje okamžité propuštění Alese Běljackého

Amnesty International odsuzuje počínání běloruského soudu, který poslal za mříže předsedu lidskoprávní organizace Vjasna, Alese Běljackého. Zatčený obránce lidských práv byl včera v Minsku odsouzen na 4,5 roky za údajné finanční machinace. Proces je podle AI politicky motivovaný.

Odsouzení Alese Běljackého poukazuje na systematickou kampaň běloruských úřadů namířenou proti legitimním obráncům lidských práv,“ řekl John Dalhuisen, zástupce ředitele oblastní pobočky AI pro Evropu a Střední Asii. „Běljackij neměl být nikdy zatčen, považujeme ho za vězně svědomí a budeme se zasazovat za jeho okamžité a bezpodmínečné propuštění,“ dodal.

24.3.2017

V Bělorusku opět přituhuje: aktivisté a nezávislí novináři v ohrožení

Nejméně 48 lidí bylo nedávno v Bělorusku zadrženo během protestů s názvem „Nejsme příživníci“. Protesty byly zaměřeny proti daním uvaleným na nezaměstnané, tzv. „příživníky“. Mezi zadrženými ve dnech 10. – 12. března 2017 byli organizátoři protestů a nezávislí novináři.