Troy Davis: *9.10.1968 - ?

Příští středu má být v USA popraven Troy Davis, již počtvrté.

Už třikrát mohl Američan Troy Davis zemřít. Příští středu, 21. září, se tak má stát počtvrté. Na takzvané „death row“ je od roku 1991, kdy byl odsouzen za vraždu policejního důstojníka, k níž došlo o dva roky dříve. Soud Davise odsoudil primárně na základě výpovědí svědků; vražedná zbraň se nikdy nenašla. Sedm z devíti korunních svědků navíc svou výpověď později změnilo či odvolalo. Poslední šancí pro Davise je slyšení před Státní komisí pro odvolání a podmínečná propuštění v Atlantě, která může trest změnit. Slyšení proběhne již 19. září.

Vzhledem k nejasnostem a otazníkům kolem celého případu pořádá Amnesty International celosvětovou akci proti popravě Troye Davise. Ačkoli Amnesty International zastává neutrální stanovisko v otázce Davisovy viny, trest smrti považuje za bezpodmínečně nepřípustný bez ohledu na vinu či nevinnu dotyčného.

Ve Spojených státech amerických čeká v současné době na popravu více než 3 200 lidí jen během letošního roku bylo popraveno 32 odsouzených. V průběhu řešení Davisova případu bylo přitom více než 90 lidí čekajících na popravu propuštěno na základě nevinny. Všichni byli původně uznání vinnými.

Podepište on-line petici Amnesty International za zastavení popravy Troye Davise ZDE

28.4.2020

Týden.cz: Saúdská Arábie zakázala trest smrti pro nezletilé i trest bičování

25.10.2019

Bangladéš: Trest smrti pro 16 lidí v případu Nusrat Rafiové nic nevyřeší

Ředitel české Amnesty komentuje odsouzení 16 lidí k trestu smrti v Bangladéši.

10.10.2019

Malajsie: Nespravedlivé soudní procesy, tajné tresty smrti a odsouzení za drogové přestupky odhalují krutost trestu smrti

Je Světový den proti trestu smrti. Malajsie musí s novou legislativou začít plnit slib ohledně jeho zrušení.

14.5.2019

Asia Bibiová je konečně volná!

Pákistánská křesťanka Asia Bibiová se bezpečně dostala z Pákistánu do Kanady, kde získala azyl. Informaci 8. května oznámil její právník. O den později zprávu potvrdilo i pákistánské ministerstvo zahraničních věcí. Bibiová už se v Kanadě setkala se svými dětmi.