Troy Davis: *9.10.1968 - ?

Příští středu má být v USA popraven Troy Davis, již počtvrté.

Už třikrát mohl Američan Troy Davis zemřít. Příští středu, 21. září, se tak má stát počtvrté. Na takzvané „death row“ je od roku 1991, kdy byl odsouzen za vraždu policejního důstojníka, k níž došlo o dva roky dříve. Soud Davise odsoudil primárně na základě výpovědí svědků; vražedná zbraň se nikdy nenašla. Sedm z devíti korunních svědků navíc svou výpověď později změnilo či odvolalo. Poslední šancí pro Davise je slyšení před Státní komisí pro odvolání a podmínečná propuštění v Atlantě, která může trest změnit. Slyšení proběhne již 19. září.

Vzhledem k nejasnostem a otazníkům kolem celého případu pořádá Amnesty International celosvětovou akci proti popravě Troye Davise. Ačkoli Amnesty International zastává neutrální stanovisko v otázce Davisovy viny, trest smrti považuje za bezpodmínečně nepřípustný bez ohledu na vinu či nevinnu dotyčného.

Ve Spojených státech amerických čeká v současné době na popravu více než 3 200 lidí jen během letošního roku bylo popraveno 32 odsouzených. V průběhu řešení Davisova případu bylo přitom více než 90 lidí čekajících na popravu propuštěno na základě nevinny. Všichni byli původně uznání vinnými.

Podepište on-line petici Amnesty International za zastavení popravy Troye Davise ZDE

12.4.2018

Trest smrti 2017: Subsaharská Afrika je "maják naděje" pro konec poprav a trestu smrti ve světě

Rok 2017 přinesl pozitivní zprávy ohledně trestu smrti a poprav ve světě - čísla se snižují, zemí bez trestu smrti přibývá.

16.1.2018

USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.

11.10.2017

Singapur stále popravuje za drogové delikty. Reformy nepomáhají

Singapur pokračuje v letitém porušování mezinárodního práva – odsuzuje lidi k trestu smrti povinně, bez vlivu názoru soudce.

31.8.2017

Vyběhni s bezprávím

Amnesty pořádá lidskoprávní orienťák mezi ambasádami. Běžci i neběžci budou moct originálním způsobem poukázat na porušování lidských práv v konkrétních zemích.