Konflikt v Libyi: už žádné další odvety, žádá Amnesty International

  Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 13.9.2011

Prozatímní národní rada Libye musí převzít kontrolu nad protikaddáfíovskými skupinami. Jinak odvetné útoky nezastaví, varuje ve své nové zprávě "Bitva o Libyi: zabíjení, mizení a mučení" mezinárodní organizace Amnesty International (AI). AI též vydala podrobný návod, jak by nová vláda měla v oblasti lidských práv dále postupovat.

„Nová vláda se musí od minulosti jasně distancovat a nastavit zcela jiná pravidla,“ uvedl ředitel AI pro výzkum a regionální programy Claudio Cordone. „Má povinností dělat věci jinak než vláda předchozí, zastavit mučení a zneužívání lidských práv a podnítit vznik reforem. Prioritou je reforma soudnictví tak, aby se lidé mohli dovolat nápravy a odškodnění,“ dodal.

Nová zpráva AI s názvem Bitva o Libyi: zabíjení, mizení a mučení dokumentuje zločiny, kterých se dopustily obě strany konfliktu. V některých případech se může jednat o zločiny proti lidskosti. Výsledky zprávy jsou založené na zjištěních mise AI, která Libyi navštívila mezi 26. únorem a 28. květnem 2011. Součástí zprávy jsou také konkrétní doporučení pro novou vládu – Agenda pro změnu v oblasti lidských práv (viz Příloha).

Amnesty International získala důkazy o válečných zločinech Kaddáfího vojsk, které mohou být považovány za zločiny proti lidskosti. Jedná se o útoky na civilisty, masové vraždění vězňů, mučení, nucená zmizení a svévolná zatýkání. Ve většině případů byli obětí těchto násilností civilisté.

Organizace však zaznamenala i kruté „vyřizování účtů“ ze strany Kaddáfího odpůrců, včetně lynčování Kaddáfího vojáků. V únoru 2011 bylo ve východní Libyi zavražděno mnoho lidí podezřelých ze spolupráce s Kaddáfím.

AI vyslechla svědectví více než 200 zadržených osob po pádu měst Al-Zawiya a Tripolis, kteří byli zadrženi ve svých domovech, zaměstnáních, na check-pointech či přímo na ulici. S mnoha z nich bylo po zatčení špatně zacházeno, byli biti holemi, hřbety pušek, kopáni a uráženi, někdy jim byly zavázány oči a měli pouta na rukou. Zadržení říkali, že někteří byli po dopadení zastřeleni.

AI vítá rozhodnutí Prozatímní národní rady Libye, která vydala pokyny pro svá vojska, aby jednala v souladu s mezinárodním právem a upustila od odvetných útoků. AI též vyzvala nové úřady, aby okamžitě převedly všechny věznice pod dohled Ministerstva spravedlnosti a lidských práv a zajistily, aby zatýkání prováděly pouze úřední osoby a ne revolucionáři.

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1134 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...