Amnesty International se připojuje k iniciativě "Nenávist není řešení"

Amnesty International podpořila občanskou iniciativu „Nenávist není řešení“, která svolává na sobotu 10. září pokojné shromáždění v Novém Boru a Rumburku. Cílem akce, která začne ve 12.00 v Novém Boru a v 17.30 v Rumburku, je projevit aktivní nesouhlas s nenávistí a násilím, k němuž v posledních dnech na severu Čech dochází.

Mluvčí nově vzniklé iniciativy Miroslav Brož prohlásil: „Iniciativa sdružuje zástupce různých skupin a panuje v ní obrovská ochota k projevení aktivního nesouhlasu se šířením rasismu a provokováním násilí. Jsme lidé různých politických názorů či barev pleti, náboženských vyznání či bez vyznání. Spojuje nás obava ze stávajícího dění v severních Čechách a odpor k rasismu.“ Vzhledem k vývoji situace na severu Čech, kde vzrůstá napětí mezi etnickými Čechy a Romy, se iniciativa rozhodla projevit nesouhlas s aktivitami Dělnické strany sociální spravedlnosti. Tato neparlamentní strana pořádá téhož dne pochod v Novém Boru a shromáždění ve Varnsdorfu a Rumburku ve snaze živit neonacistické tendence v části naší společnosti a eskalovat napětí v dané lokalitě.

Monika Bunžová z Českého helsinského výboru, další z mluvčích iniciativy, řekla: „Nechceme popírat problémy soužití. Rozšiřovat vinu jednotlivců na celá etnika je ale nespravedlivé a situaci to jen zhorší. Ve chvíli, kdy je menšina zastrašována stále zjevnějšími výhrůžkami a kdy proti ní někteří „slušní lidé“ pochodují bok po boku s neonacisty, nemůžeme stát stranou. Rádi bychom se na severu Čech vyjádřili pro společný život a proto, aby naše města byla pro všechny své obyvatele společným a bezpečným domovem. Vnímáme jako svou morální povinnost vystoupit proti šíření nenávisti, proti rasismu a neonacismu.“

Občanská iniciativa „Nenávist není řešení“ proto vyzývá všechny, komu záleží na uklidnění situace a dosažení pokojného soužití všech obyvatel, aby se zúčastnili nenásilných aktivit, při nichž by veřejně projevili své smýšlení.

Amnesty International vyzývá všechny účastníky i policii ČR, aby maximální měrou přispěli k bezpečnému průběhu akce.

Více informací o akci naleznete zde https://www.facebook.com/event.php?eid=110817209022559&ref=mf

30.7.2019

iROZHLAS: Bahrajn popravil 3 vězně. OSN žádala nový proces, muži podle ní byli mučeni

13.5.2019

ŽIVÁ KNÍŽKA – VYPRÁVĚJ SVŮJ PŘÍBĚH

Česká Amnesty hledá příslušníky menšin žijících v ČR na dobrovolnou pozici živých knížek (www.amnesty.cz/vzdelavani/zive-knihy)

20.6.2018

Maďarsko: Drakonickému zákonu budou neziskovky vzdorovat

Na Světový den uprchlíků schválil maďarský parlament kriminalizaci práce s migranty a uprchlíky.

4.7.2018

Ukrajina: útok na Romy musí být rychle a spolehlivě vyšetřen

Ukrajinské orgány musí jednat rychle a rozhodně, aby postavily před soud pachatele dvou smrtelných útoků proti Romům.