Amnesty International se připojuje k iniciativě "Nenávist není řešení"

Článek

Diskriminace publikován 6.9.2011

Amnesty International podpořila občanskou iniciativu „Nenávist není řešení“, která svolává na sobotu 10. září pokojné shromáždění v Novém Boru a Rumburku. Cílem akce, která začne ve 12.00 v Novém Boru a v 17.30 v Rumburku, je projevit aktivní nesouhlas s nenávistí a násilím, k němuž v posledních dnech na severu Čech dochází.

Mluvčí nově vzniklé iniciativy Miroslav Brož prohlásil: „Iniciativa sdružuje zástupce různých skupin a panuje v ní obrovská ochota k projevení aktivního nesouhlasu se šířením rasismu a provokováním násilí. Jsme lidé různých politických názorů či barev pleti, náboženských vyznání či bez vyznání. Spojuje nás obava ze stávajícího dění v severních Čechách a odpor k rasismu.“ Vzhledem k vývoji situace na severu Čech, kde vzrůstá napětí mezi etnickými Čechy a Romy, se iniciativa rozhodla projevit nesouhlas s aktivitami Dělnické strany sociální spravedlnosti. Tato neparlamentní strana pořádá téhož dne pochod v Novém Boru a shromáždění ve Varnsdorfu a Rumburku ve snaze živit neonacistické tendence v části naší společnosti a eskalovat napětí v dané lokalitě.

Monika Bunžová z Českého helsinského výboru, další z mluvčích iniciativy, řekla: „Nechceme popírat problémy soužití. Rozšiřovat vinu jednotlivců na celá etnika je ale nespravedlivé a situaci to jen zhorší. Ve chvíli, kdy je menšina zastrašována stále zjevnějšími výhrůžkami a kdy proti ní někteří „slušní lidé“ pochodují bok po boku s neonacisty, nemůžeme stát stranou. Rádi bychom se na severu Čech vyjádřili pro společný život a proto, aby naše města byla pro všechny své obyvatele společným a bezpečným domovem. Vnímáme jako svou morální povinnost vystoupit proti šíření nenávisti, proti rasismu a neonacismu.“

Občanská iniciativa „Nenávist není řešení“ proto vyzývá všechny, komu záleží na uklidnění situace a dosažení pokojného soužití všech obyvatel, aby se zúčastnili nenásilných aktivit, při nichž by veřejně projevili své smýšlení.

Amnesty International vyzývá všechny účastníky i policii ČR, aby maximální měrou přispěli k bezpečnému průběhu akce.

Více informací o akci naleznete zde https://www.facebook.com/event.php?eid=110817209022559&ref=mf

Aktuální petice

Kanada

Žádáme spravedlnost pro děti původních obyvatel v Kanadě. Přidáte se?

V květnu 2021 byly v areálu bývalé internátní školy pro původní obyvatele v kanadském městě Kamloops nalezeny ostatky 215 dětí. Instituce byla součástí sítě internátních škol, která se zaměřovala na asimilaci dětí původních obyvatel Kanady. Děti ve školách čelily psychickému a fyzickému násilí a sexuálnímu obtěžování. Nesměly mluvit mateřským jazykem, nucená převýchova se soustřeďovala i na zvyky a tradice, které vlivem výuky částečně zanikly.

Aktuální počet podpisů: 1151 Náš cíl: 3000

Podepíšu