Čína zatýká příznivce jasmínové revoluce

Čínské úřady tvrdě zakročují vůči disidentům. Tito lidé inspirováni protesty v zemích Blízkého východu a severní Afriky vyjádřili svou nespokojenost vůči režimu, a to především na internetu. Mezi zatčenými je také známý čínský umělec Aj Wej-Wej.

Ai Wei-Wei

V obavách před demonstracemi úřady zareagují nepřiměřeně a represivně. Zablokovaly internetové servery a informace týkající se nepokojů v Egyptě a dalších zemích v regionu a rozhodly se opozici umlčet. Od 19. února policie zatkla nebo sleduje více než 100 aktivistů, které drží na neznámých místech bez řádného obvinění, aniž by uvědomila jejich rodiny a blízké. Řada z nich je nezvěstných a pěti zadrženým přímo hrozí mučení a špatné zacházení ze strany vyšetřovatelů a policistů. Podle informací naší organizace jde o největší vlnu zatýkání za poslední dva roky, kdy došlo ke krvavým protestům v Ujgurské autonomní oblasti.

Vyjádření solidarity v čínštině

Mezi zadrženými jsou lidskoprávní aktivisté, právníci Tcheng Piao, Ťiang Tchien-jung, Tchang Ťi-tchien a Feng Čeng-chu; mladí „netizens“ (neboli občané aktivní na internetu, jak se sami nazývají), a bloggeři. Mnoho z nich je takto zatčeno vůbec poprvé. Internetový aktivista Chua Čchun-chuej byl zatčen za „ohrožování bezpečnosti státu“ protože na svém účtu Twitter zmiňoval „Jasmínové protesty“ v Tunisku. Jeho snoubenku Čcheng Ťien-pching úřady již loni v listopadu odsoudily k roční převýchově prací za další šíření jedné Twitter zprávy, kterou Chua Čchun-chuej napsal. V Cha-r-pinu úřady zatkly další aktivistku, Liang Chaj-i, za „podvracení republiky“, kterého se měla dopustit rovněž šířením informací o „Jasmínových protestech“ na čínské internetové fórum QQ. Stejné obvinění si vyslechli také aktivisté Čchen Wej, Ting Mao a Žan Jün-fej, zatčení v provincii S'-čchuan. Dvěma z nich policie zabavila po výslechu osobní počítač a rodina se o jejich zadržení dozvěděla až po několika dnech.

„Z neadekvátně tvrdé reakce čínských úřadů se dá soudit, že režim se opozice a svobodomyslných názorů obává. Je však nepřípustné, aby je nadále takto trestal a uplatňoval represivní postupy, které jsou v rozporu s čínskou ústavou a mezinárodněprávními dokumenty, které země podepsala,“ uvedla Amnesty International. Organizace apeluje na čínskou stranu, aby propustila všechny lidi zadržené pouze pro uplatňování svých práv na svobodu projevu a zajistila všem zadrženým právo na spravedlivý proces bez rizika mučení a špatného zacházení. Všichni obvinění by měli mít umožněn kontakt se svými blízkými, jakož i veškerý potřebný přístup k právní a lékařské pomoci.

12.10.2018

HONG KONG: ODMÍTNUTÍ VÍZA PRO NOVINÁŘE z Financial Times JE hrozba pro SVOBODu TISKU

Odmítnutí vlády Hongkongu obnovit zaměstnanecké vízum reportérovi časopisu Financial Times Asia se zdá být aktem politické odplaty, která pravděpodobně bude mít důsledky pro svobodu tisku ve městě.

3.9.2018

Deník: Čína drží ve výchovných táborech milion Ujgurů

30.8.2018

Otevřený dopis pro Google: Nerezignujte na lidská práva výměnou za přístup do Číny!

Ohlášené plány společnosti Google spustit v Číně cenzurovaný vyhledavač by představovaly alarmující kapitulaci v oblasti lidských práv s ničivými důsledky v zemi, kde jsou lidé neustále pronásledováni za vyjádření svých názorů, upozorňuje Amnesty a další skupiny pro lidská práva.

29.7.2018

Svoboda pro Liou Sia ukazuje, že i na Čínu lze tlačit

Dokonce i Peking uznal, že vdova po nositeli Nobelovy ceny se ničeho nedopustila.