Policie neochránila Romy v Novém Bydžově

Policie ČR nedokázala zajistit ochranu tří Romů, kteří byli napadeni příslušníky krajní pravice po skončení demonstrace Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) v Novém Bydžově dne 12. března. Policie navíc použila nepřiměřenou sílu vůči protidemonstrantům sdruženým pod hlavičkou iniciativy Nový Bydžov není sám!, který se snažil blokovat pochod DSSS. Amnesty International je postupem policie znepokojena a žádá vyšetření zákroku.

Ilustrační foto.
Tyto incidenty přispívají k tvorbě nepřátelského prostředí vůči romské komunitě v Novém Bydžově. Město je již známo diskriminačními prohlášeními z úst představitelů radnice.

Pochodu DSSS v Novém Bydžově se podle médií zúčastnilo okolo 500 příznivců krajní pravice, kteří provolávali protiromská hesla, někteří měli symboly Dělnické strany. Ta byla loni v únoru rozpuštěna Nevyšším vrchním soudem, neboť její program i projevy měly za cíl vytváření negativních pocitů, strachu a nenávisti vůči určitým skupinám obyvatel.

Podle dostupných informací se okolo 200 protidemonstrantů, včetně místních Romů, shromáždilo 12. března ve městě s cílem zablokovat pochod pravicových demonstrantů ulicí Na Šarlejích. Tam bydlí několik romských rodin. Antikonfliktní tým Policie ČR se následně snažil přesvědčit protidemonstranty, aby trasu DSSS uvolnili. Ti však neuposlechli a ozbrojení příslušníci policie do nich po té vjeli na koních a bili je obušky. Tři lidé při tomto zákroku utrpěli zranění. Zástupci Amnesty International byli přítomni na místě zásahu.

Policejní mluvčí podle serveru Romea.cz uvedla, že zákrok následoval až po několika výzvách k odchodu. Protidemonstranti vystoupili proti shromáždění, které bylo řádně nahlášeno. Amnesty International však považuje zásah proti těmto pokojným aktivistům za nepřiměřený a domnívá se, že nebyl nezbytný. Mezinárodní smlouvy o lidských právech, kterými je Česká republika vázána, vyžadují, aby úřady respektovaly a chránily lidská práva. Musí mimo jiné zajistit, aby policejní složky nepoužívaly nepřiměřené síly.

Amnesty International vyzvala již v pátek 11. března české úřady, aby zajistily bezpečnost romským komunitám v Novém Bydžově.

Na základě průběhu akce Amnesty International vyzvala ministra vnitra Radka Johna, aby nařídil okamžité, nezávislé, nestranné a úplné vyšetřování zákroku proti demonstrantům. To by mělo důkladně prověřit informace o špatném zacházení ze strany policie a nepřiměřeném použití síly.

Nenávistné projevy na shromáždění DSSS v Novém Bydžově zachycuje toto video:

4.7.2018

Ukrajina: útok na Romy musí být rychle a spolehlivě vyšetřen

Ukrajinské orgány musí jednat rychle a rozhodně, aby postavily před soud pachatele dvou smrtelných útoků proti Romům.

20.11.2017

V Česku stále vznikají segregované romské školy. I deset let po verdiktu soudu pro lidská práva

Před deseti lety Evropský soud pro lidská práva uznal, že Česká republika diskriminuje romské žáky. Problému se věnovala mezinárodní konference Společně ve škole, kterou pořádala Nadace Open Society Fund.

21.9.2017

Student psychologie Roman Koky: Předsudky mě ženou dopředu, vzdělání je to nejdůležitější, co můžou rodiče dát svým dětem

13.11.2017

Společné vzdělávání: 10 let po mezinárodní ostudě zkouší Česká republika nový model

Před 10 lety slyšelo Česko od Evropského soudu pro lidská práva, že diskriminuje Romy ve vzdělávání.