AI vyzývá k ochraně Romů v Novém Bydžově

Amnesty International a Evropské centrum pro práva Romů vyzvaly české úřady, aby v průběhu shromáždění Dělnické strany sociální spravedlnosti plánované na 12. března 2011 zajistily ochranu Romů žijících v Novém Bydžově
Nejvyšší správní soud v únoru 2010 rozpustil Dělnickou stranu, která byla předchůdkyní DSSS. Soud shledal, že program a projevy představitelů Dělnické strany jsou postaveny na systematickém urážení a pomlouvání určitých skupin obyvatel a mají za cíl vytváření negativních pocitů, strachu a nenávisti vůči těmto skupinám. V listopadu 2008 tehdejší Dělnická strana organizovala pochod v litvínovském Janově. Po demonstraci se demonstranti údajně snažili pochodovat částí města, kterou obývají převážně Romové. Byli ozbrojeni kameny, obušky či pyrotechnikou, zjevně měli v úmyslu napadnout romskou komunitu. Předsedou DSSS je člověk, který stál v čele Dělnické strany.

Krajně pravicové skupiny se na internetu odvolávají k Janovu. Podporu demonstraci v Novém Bydžově oznámili krajně pravicoví Autonomní nacionalisté. Skupina údajně vyzvala „pronárodní síly” z Janova a uvedla, že opět nadešel čas „ukázat sílu”. Organizátoři demonstrace údajně plánují pochodovat částí města, v níž žijí Romové. Nový Bydžov získal pozornost médií a politiků poté, co v něm v listopadu 2010 došlo ke znásilnění 21leté ženy. Pachatelem zločinu byl údajně Rom. Na tento čin reagoval starosta města, který uvedl, že „poslední kapka nenávisti občanů k cikánům přetekla”. Prohlášení starosty uvítala DSSS jako “otevřené a pravdivé pojmenování problému”. Nabídla také pomoc, například prostřednictvím rozmístění monitorovacích týmů ve městě.

Amnesty International a Evropské centrum pro práva Romů upozorňují české úřady na jejich povinnost zajistit bezpečnost a fyzickou integritu romské komunity. Tato povinnost vyplývá z mezinárodních norem o lidských právech. Úřady také musí učinit vše pro to, aby zabránily rasově motivovaným útokům, potrestaly jejich aktéry a vyšetřily jejich průběh.statlo

30.3.2017

Průzkum Romey o inkluzi: nejvíc vadí Romové a hendikepovaní

6.4.2017

Romové v Evropě stále bojují o svá práva

Amnesty International připomíná Mezinárodní den Romů, který připadá na 8. dubna.

31.1.2017

Na jaké vzdělání mají právo romské děti? Minisertsvo školství zveřejnilo nová data

Jak si v současnosti stojí romské děti na poli českého vzdělávání.

29.4.2016

Historický průlom v oblasti práv transsexuálů v Norsku