Díváme se na Vás – Den Tibetu začíná

Dnešní akce Amnesty International nese vzkaz určený nejen diplomatickým zástupcům Čínské lidové republiky: Situace v Tibetu nás stále zajímá. Akce podpoří také konkrétního vězně svědomí, mnicha Jigme Gyatsa, který je za své aktivity odsouzen k 15 letům vězení. Těšíme se na vás v 18: 30 před velvyslanectvím Čínské lidové republiky v Praze 6 – Bubenči.

Od brutálního rozprášení tibetského národního povstání čínskou armádou uběhlo již 52 let. 86 000 Tibeťanů tehdy při povstání padlo, mnoho dalších bylo nuceno odejít do exilu – včetně dalajlámy. Před třemi lety, v březnu 2008, pak prošla Tibetem vlna protestů proti útlaku, nejvýraznějších za posledních 20 let. Peking tehdy z nepokojů obvinil dalajlámovy stoupence, kteří měli údajně usilovat o odtržení Tibetu od Číny.

Současná situace v Tibetu

Obyvatelé Tibetu a dalších tibetských oblastí jsou stále vystaveni porušování lidských práv. Podle dostupných informací narostl počet politických vězňů, dochází k omezování práva na svobodu projevu, náboženského vyznání či možnosti se volně sdružovat. Úřady též omezují přístup ke komunikačním prostředkům a zvyšují tlak na země, které prokazují otevřenost k diskusi o tibetské otázce. Tyto represe výrazně snižují dostupnost informací o případech bezpráví v Tibetu. Každý, kdo předává informace do zahraničí, se vystavuje nebezpečí. Terčem postihů již nejsou jen mniši či lidé zapojení do protestů, ale také ti, kteří se snaží uchovat tibetskou kulturu.

V souvislosti s třetím výročím tvrdě potlačených tibetských protestů z března 2008 momentálně čínské úřady uvalily na cestování do Tibetu omezení. Čína k tomuto kroku přistoupila údajně z bezpečnostních důvodů, mezi které řadí chladné počasí a přelidnění oblasti. Omezení se budou týkat především zahraničních turistů. Ti budou pro vstup do horských oblastí potřebovat speciální povolení.

15.5.2018

Zastánce tibetštiny na cestě do vězení

Tibetský aktivista a vězeň svědomí Taši Wangčuk strávil 8. května letošního roku v čínské vazbě už své třetí narozeniny. Čínskými úřady byl obviněn ze zločinu za to, že pokojně hájil tibetskou kulturu. Hrozí mu až 15 let vězení.