Rada bezpečnosti podpořila Libyi

Rada bezpečnosti OSN v sobotu 26..února jednohlasně přijala rezoluci, která předává vyšetřování situace v Libyi Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC). Tento krok je průlomem nejenom pro obyvatele Libye, ale pro celou oblast mezinárodní spravedlnosti.

Hlasování předcházela žádost o zásah, kterou přednesla mise Libye při OSN. Její členové uvedli, že nadále nezastupují režim Muammara Kaddáfího. „Jedná se o historicky významný krok,“ uvedla Dáša van der Horst, ředitelka Amnesty International ČR. „Představitelé Libye, ale také další vůdci, musí počítat s tím, že budou voláni k zodpovědnosti za své zločiny.“

Mezinárodní společenství vyslalo obyvatelům Libye zprávu, že stojí při nich a že nebude odvracet zrak od porušování lidských práv, k němuž v jejich zemi dochází.

Rada pro lidská práva OSN, Liga arabských států i Africká unie shodně oznámily, že do Libye vyšlou vyšetřující mise. Podle Amnesty International by k jejich rozmístění mělo dojít co nejdříve. Závěry a zjištění těchto misí by měly být co nejdříve předány žalobci Mezinárodního trestního soudu.

Podle Amnesty International by Rada bezpečnosti měla zaujmout obdobně rozhodné stanovisko i v případech dalších krizových oblastí. „Rada bezpečnosti se odhodlala k významnému kroku. Měla by stejně odvážně řešit i situace v jiných koutech světa, které vyžadují pozornost,“ dodala Dáša van der Horst.

8.12.2015

Ozbrojení Islámského státu: důsledek desetiletí nezodpovědného obchodu se zbraněmi. I při exportu z Česka

V důsledku dlouhodobě neregulovaného toku zbraní do Iráku a místní laxní kontroly získala ozbrojená skupina, která sama sebe nazývá Islámským státem (IS), velké množství smrtícího arzenálu, se kterým v Iráku a Sýrii v masovém měřítku páchá válečné zločiny a zločiny proti lidskosti.

7.12.2015

Maraton psaní dopisů 2015

Na Den lidských práv 10. prosince startuje největší lidskoprávní kampaň světa.

3.11.2015

Amnesty: Ministr Chovanec šíří svými výroky o migraci strach a nenávist

29.10.2015

Tragické morální selhání: bohaté státy jsou lhostejné ke krutému a nejistému osudu milionů uprchlíků

Amnesty International zveřejnila osmibodový plán jako odpověď na světovou uprchlickou krizi.